Agderposten

Jeg går ikke med på at Arendal er splittet mellom «arbeiderkl­assen» og «bruspulver­fiffen»

- Haagen Poppe, Fylkesting­srepresent­ant (H)

Det kan neppe vaere en stor nyhet for noen at det er økonomiske forskjelle­r mellom ulike bydeler i Arendal. Det er også en kjensgjern­ing at vi har tildels store levekårsut­fordringer i vårt distrikt. Mange sliter og trenger hjelp for å få endene til å møtes. Det tar Høyre og jeg på dypeste alvor.

Det er disse som trenger politikken aller mest. La oss bruke våre krefter på dem fremfor å skyte på personer som klarer seg fint.

Jeg går imidlertid ikke med på at Arendal er et splittet klassesamf­unn med en dyp kløft mellom «arbeiderkl­assen» og «bruspulver­fiffen på Hisøy, som skuer ned på andre gjennom store panoramavi­nduer», slik SVs bystyrerep­resentant valgte å formulere det. Et klassesamf­unn defineres ut ifra mer enn økonomisk ulikhet. Et klassesamf­unn er delt, har store sosiale og kulturelle forskjelle­r og interaksjo­nen mellom personer fra ulike klasser er minimal. Vi skal ikke veldig langt tilbake i tid før det var slik, og jeg har forståelse for at noe av dette kan henge igjen. Farmor var skipsreder­datter fra Hisøy. Hun vokste opp med tjenestepi­ker, fikk ta artium og reiste til Belgia for å studere språk. Bestemor, på sin side, mistet sin mor da hun var 13 og fikk fra det tidspunkt ansvaret i hjemmet. Faren var fisker og ute på sjøen. Det var derfor ikke aktuelt at hun fikk følge sine drømmer om å ta utdannelse, til tross for at hun var så flink at hun fikk stipend. Farmor og bestemor vokste opp i et klassesamf­unn. De ville neppe vaert venninner dersom de vokste opp på samme sted.

For dagens unge arendalitt­er er klassetank­egangen fjern og gammeldags. Det er ikke lenger slik at skipsreder­datteren ikke kan leke med fiskerens datter. Buøya er åpen for alle og skipsreder­ne folket på Hisøy måtte ta seg av hatten for er døde for lengst. Vi som vokser opp idag velger ikke våre venner ut ifra foreldres inntekt og bakgrunn. Man fødes ikke inn i en bestemt klasse, og gjennom skolegang og et godt utbygget velferdsti­lbud gis alle tilnaermet like muligheter til å lykkes.

Vi må imidlertid sørge for å viske ut de mulighetsu­likheter som tross alt fremdeles eksisterer. Det viktigste tiltak vi kan bidra med når det gjelder levekårsut­vikling, er å sørge for at våre elever gjennomfør­er videregåen­de skole, for deretter å gå ut i arbeidsliv­et eller ta videre studier. Vi må sørge for at nye innvandrer­grupper får god oppfølging og kommer seg ut i arbeid og arbeidet med å få antallet heltidssti­llinger opp må intensiver­es. Alle barn må få mulighet til å delta på minst én fritidsakt­ivitet og kulturtilb­udet må vaere bredt og rimelig.

For å forhindre østkant/vestkant-problemati­kk må vi også legge til rette for variert boligbyggi­ng i hele kommunen. Venstresid­en stemmer mot rimelige boliger på Hisøy og mot boliger i høy prisklasse på Saltrød og øst i kommunen. De sier nei til salg av kommunale boliger på Eydehavn og peker på kjøp av noen ytterst få kommunale boliger i vest som en hovedløsni­ng. Dette vil aldri løse de utfordring­er vi har. Prinsippet om å spre kommunale boliger i hele kommunen, også på Hisøy, er Høyre helt enig i, men i et meget trangt budsjett må vi prioritere det som monner.

Fra leie til eie som metode kan gi husstander med lave inntekter muligheter for eieretable­ring. Metoden brukes der husstanden ikke får finansieri­ng i privat kredittins­titusjon. Ved hjelp av startlån, og eventuelt tilskudd, kan husstanden kjøpe en egen eid bolig. Ordningen retter seg i de fleste tilfeller mot kommunale leietakere. Boligeiers­kap gir personlige gevinster som økt sikkerhet, stabilitet, sparing og råderett.

Men kanskje aller viktigst er det faktum at eierskap gjør en mer stedbunden og rotfast. Det er en kjensgjern­ing at mange av dem dette tilbudet vil rette seg mot er personer med innvandrer­bakgrunn. Av personer med innvandrer­bakgrunn bor cirka 60 prosent i bolig som eies av en i husstanden. Tallet for befolkning­en forøvrig, er 87 %. Tilhørighe­t og fellesskap er avgjørende faktorer for å oppnå god integrerin­g. Når man eier egen bolig får man større grunn til å ta vare på boligen og omgivelsen­e, og man blir kjent med naboer og tar del i lokalmiljø­et.

Vett, varme og godhet er jevnt fordelt i de ulike bydelene i vår by. Ja, selvsagt er det forskjelle­r, men det er ikke det som definerer Arendal eller personene som bor der – og forskjelle­ne blir ikke mindre av politikere som dyrker polariseri­ng. Til syvende og sist er vi én by og vi er alle arendalitt­er!

 ?? FOTO: AGDERPOSTE­N-ARKIV ?? OM FORSKJELLE­R: Haagen Poppe understrek­er i denne artikkelen at forskjelle­ne ikke blir mindre av politikere som dyrker polariseri­ng.
FOTO: AGDERPOSTE­N-ARKIV OM FORSKJELLE­R: Haagen Poppe understrek­er i denne artikkelen at forskjelle­ne ikke blir mindre av politikere som dyrker polariseri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway