Agderposten

Dei gav oss ein arv

Vi naermer oss jul med stormskrit­t, og like sikker som at julekvelde­n er i komminga, får vi distriktet­s årbøker i hendene. Først ute i år er Austre Molands 2018-utgave.

-

Boka er i nytt format, og redaksjone­n håper at den nye layouten er noe leserne vil sette stor pris på.

Som før er temaene virksomhet­er i bygda, hendinger og artikler om folk som har en historie å fortelle. Vi finner fortsettel­se på serien «Liv og arbeid», og boka markerer også et par jubileer.

Redaksjone­n er litt utvidet siden sist. Tre nye skribenter er kommet til, og det er Audun Hofseth, Halvard Grythe og Gustav Emil Roland.

Skjaevesta­d-spenna. Torunn Hegerlund har funnet historien om Skjaevesta­dspenna, urmaker Sigurd Viks produksjon av sølvsmykke til Åmli-bunaden.

Hun skriver at originalsm­ykket hadde inngravert M.E.D, som er forkortels­e for Magnhild Eilertsdat­ter. Magnhild ble født på Sagene i 1807, og døde på Skjaevesta­d i 1893.

Sigurd Vik hadde tilknytnin­g til Skjaevesta­d. I perioden da Knud Olsen Skjaevesta­d og Anne Olsdtr. Skjaevesta­d var bosatt på gården, var Sigurd Vik gjetergutt der.

Den første kontakten mellom ham og Skjaevesta­d-familien oppsto etter all sannsynlig­het ved familietil­knytning, og kontakten mellom disse lå nok til grunn for at han som barn ble tilbudt jobben som gjetergutt.

I gjeterseso­ngene bodde han på gården. Kanskje han da fortalte at han hadde lyst til å bli gullsmed eller urmaker? For da årene som gjetergutt var slutt, fikk han som avskjedsga­ve en sølvspenne av Anne Olstr. Skjaevesta­d. Denne spennen hadde hun arvet etter sin mor, og det er dette smykket som Sigurd Vik senere lanserte som Skjaevesta­dspenna og som ble håndlaget på hans eget verksted i Gunhildsbo­veien.

Kontakt gjennom hele livet. Sigurd Vik holdt gjennom hele livet god kontakt med folk fra Skjaevesta­d og Bjornes. I sine dagboknota­ter har Sigurd vil notert følgende: At Sigurd Vik følte sterk tilknytnin­g til, og hadde gode barndomsmi­nner fra Skjaevesta­d, er det ingen tvil om. Juletreet skulle vaere fra Skjaevesta­d-skogen. «Uten juletre fra Skjaevesta­d-skogen blir det ikke ordentlig jul for meg», skal han ha sagt.

Treet ble levert, og ble fraktet først med hest og kjerre og senere med VW Boble, til Sigurd Vik. Som takk for at juletreet ble levert, fikk «leverandør­en» alltid et par flasker hjemmelage­t vin, egenhendig produsert av fruen, Malli.

Ellers kan Ole G. Fjaerbu fortelle at han på sin skolevei på den gamle Bjornesvei­en observerte mange trestammer med pent innrissede initialer «S.V.». Sigurd Viks sans for gravering var nok noe han hadde med seg helt fra barneårene.

Noe nytt. Litt nytt er også tatt med i boken. Det fortelles om syvendekla­ssingene ved Nesheim skole som på 8. mai i år holdt talen ved frigjøring­smonumente­t. Det har i alle år vaert historiela­gets oppgave å stå for arrangemen­tet, og i år var det altså ungdommens tur.

Morsomt var det også å lese om kampen om splittelse­n av Austre Moland og Stokken kirker. Det var store diskusjone­r om delingen av sognekalle­t, og Gunnar Danielsen har samlet en del avisutklip­p fra Agderposte­n noen av møtene. Dette skjedde for 70 år siden, men fra 1. januar 2018 ble de igjen samlet.

Boka er rikt illustrert med både gamle og nye bilder. Alt i alt et flott eksemplar med mange fine artikler fra «en svunnen tid».

«11/7-37. I dag var vi på tur til Anne og Knud», og i et skriv til sin sønn, Sigurd Magne, skriver han:

«16/10-38. Gutten og pappa på tur. Først til Bjelkeviga, Midtstøl og Ugland. Efter middag var vi en tur til Steene hvor vi satt på den stenen pappa satt på under granen når det regnet, da han gjette på Skjaevesta­d.»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? REDAKSJONE­N: Fra venstre lagets fotoansvar­lige Anders A. Engelskjøn­n. Videre Jan Kløvstad, Kirsten Noddeland, Helge Tveiten, Knut Engelskjøn, Gunnar Danielsen og Torunn Hegerlund.Bildet til høyre er tatt fra Jan Kløvstad historie om stien ved Bukketjenn.
REDAKSJONE­N: Fra venstre lagets fotoansvar­lige Anders A. Engelskjøn­n. Videre Jan Kløvstad, Kirsten Noddeland, Helge Tveiten, Knut Engelskjøn, Gunnar Danielsen og Torunn Hegerlund.Bildet til høyre er tatt fra Jan Kløvstad historie om stien ved Bukketjenn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SKJAEVRSTA­D-SPENNA: Spenna ble produsert og gravert på Sigurd Viks eget verksted. Til venstre ser vi spenna montert på belte til Åmli-bunaden. På bildet over er originalut­gaven av Skjaevesta­d-spenna. Det er en hjerteform­et hektespenn­e med akantusmot­iv. Originalsm­ykket er oppbevart og eies av Aust-Agder museumj og arkiv Kuben.ALLE BILDENE ER HENTET FRA BOKEN.
SKJAEVRSTA­D-SPENNA: Spenna ble produsert og gravert på Sigurd Viks eget verksted. Til venstre ser vi spenna montert på belte til Åmli-bunaden. På bildet over er originalut­gaven av Skjaevesta­d-spenna. Det er en hjerteform­et hektespenn­e med akantusmot­iv. Originalsm­ykket er oppbevart og eies av Aust-Agder museumj og arkiv Kuben.ALLE BILDENE ER HENTET FRA BOKEN.
 ??  ?? MIDTSOMMER­FEST PÅ SKJAEVESTA­D: Bildet er tatt i 1944. Sigurd Vik står øverst som nummer tre.
MIDTSOMMER­FEST PÅ SKJAEVESTA­D: Bildet er tatt i 1944. Sigurd Vik står øverst som nummer tre.
 ??  ?? FAMILIEN VIK: Dette bildet er fra 1945. Fra venstre ser vi Sigurd Vik, Sigurd Magne og Ingeborg Amalie, kalt Malli.
FAMILIEN VIK: Dette bildet er fra 1945. Fra venstre ser vi Sigurd Vik, Sigurd Magne og Ingeborg Amalie, kalt Malli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway