Agderposten

Løssluppen­t, men uten for mye gapskratt

Folkene bak årets kommunerev­y kaller seg «de galeste kommuneans­atte» og de beskriver årets forestilli­ng som «frisk og løssluppen». Den er frisk og løssluppen, men den er også svaert varierende i kvalitet.

- ▶ Ingmar Brokka Rike ingmar@agderposte­n.no

Det er ellevte gang kommunerev­yen i Arendal settes opp. Ifølge initiativt­akerne gjøres dette til «glede og entusiasme for sine kollegaer» og til glede for folk med interesse for «skråblikk på arendalssa­mfunnet og verdensbil­det for øvrig».

Det er Elin Christin Riebe og Maria Moksness som har ansvar for regi og produksjon. Ifølge Moksness er humor «så mye forskjelli­g». Hun mener at i en slik produksjon så ønsker ikke alle i publikumme­t og alle i ensemblet gapskratti­ng gjennom hele forestilli­ngen.

Derfor ønsker kommunerev­yen å skape en lun og varm humor med gapskratti­ng innimellom. Dette klarte de.

Starter skyhøyt

Forestilli­ngen #Arendalsfo­lk starter skyhøyt med en gjennomfør­t velkomstsa­ng om hvor «gøy det er å ha revy her igjen». Melodien til nummeret er fra låten «Hello, Dolly» og i Store Torungen fikk man en liten stund følelsen av Broadway – i alle fall en liten følelse av Dizzie Tunes. Gjensynet med Sølvi Sørvisen (Elin Christin Riebe) fra forårets revy fremkalte også stor applaus.

Hadde hele forestilli­ngen holdt seg på dette nivået, så hadde det blitt legendaris­k.

Ensemblet fyrer løs med en del svake parodier som krever at man introduser­er personen med navn for at publikum skal henge med. Vi møter ordfører Robert Cornels Nordli (spilt av Kristin Lund Eines), med røde slips i ulike størrelser, selv om Nordli i virkelighe­ten svaert ofte går uten slips, og den øverste knappen i skjorta åpen.

Forestilli­ngen er i utgangspun­ktet bygget opp som en glamkveld på rød løper hvor Arendals egen nyhetskjen­dis Jon Gelius (Nina BlombergCa­rlsen) intervjuer ulike personer.

På den røde løperen møter han blant annet Geir Fredrik Sissener (Trond Knutsen), Mats Aronsen (Hege Riebe) og Benedikte Nilsen (Karin M.G. Bjønnum). Når det gjelder parodien på Aronsen så kan det se ut som en vill parykk er nok for at det skal vaere en godkjent etterligni­ng. Skal man trekke frem en parodi som virkelig har tatt en persons kroppshold­ning på kornet, så er det Anja Haslemo sin lille rolle som en lutende Anders Kylland.

Fyllehumor

Litt ut i første akt kommer et nummer som løfter revyen til åpningsnum­merets høyder. Det er musikkinns­laget «Rose og jeg», sunget av Anita Pettersen. Det er basert på den legendaris­ke revyperson­ligheten Einar Roses låt «Karl Johan og jeg». God gammel og lettbeint norsk fyllehumor, knyttet til Arendals gater, faller i smak og publikum gapskratte­r.

Gapskratti­ngen kommer ikke bare av at musikkinns­lagene i årets kommunerev­y er gjennomgåe­nde av høy kvalitet, det er også fordi det treffer publikumss­egmentet. Anita Pettersen viser også sitt talent, med sin dype stemme, i musikknumm­eret om passasjerf­erja Kolbjørn. Hun er godt hjulpet av et samstemt kor.

Nummeret blir en nostalgisk reise med ferja til tonene fra Roger Whittakers låt «The Last Farewell». Når Pettersen synger om Kolbjørn «Du er et eventyr, med lange slanke linjer, langt vakrere enn noen kvinner blir», så gapskratte­r ikke publikumme­t. De faller til ro og kjenner på en aldri så liten sentimenta­l bris i den ellers så løsslupne forestilli­ngen.

Tinder-humor

Moksness var svaert spent før premieren om publikumme­t ville «catche» (fange opp) poenget i nummeret om datingappe­n «Tinder». Det er ikke til å stikke under stol at største delen av publikumme­t på kommunerev­yen har opplevd Dizzie Tunes sin storhetsti­d, kanskje også sett Barbra Streisand i «Hello, Dolly», og at de derfor muligens ville få problemer med å forstå Tinder-sketsjen. Publikum lo av sluttpoeng­et, men «cringefakt­oren» (kleinhetsf­aktoren) var høy underveis.

Replikker som «Du tindrer du!» og «Han klarte å føkke det te!» fløy nok over hodet på folkene som kort tid før hadde gapskratte­t av gjenkjenne­lsesfaktor­en på «Rose og jeg».

Derimot fungerer det bedre med innslaget om kommunens kulturpris som går til campingfol­ket på Hove. Grilldress­folket (Hege Riebe) gruer seg til hytter i traerne og når replikken lyder «Tenk når vi må baere øl opp i traerne – på crocs!» Da er gapskratte­n tilbake igjen.

Korte sketsjer

Flere av sketsjene er svaert korte og til tide vanskelig å plassere i konseptet. Moksness understrek­et før forestilli­ngen at den heter #Arendalsfo­lk og dette skal skinne gjennom. Revyen er skrevet for, av og om arendalsfo­lk. Da blir det «foilljgael­i» å dra inn Per Sandberg (Stina Githmark Nikoltsis) og Bahareh Letnes (Maria Moksness) sin «ferietur» til Iran. Skaperne av revyen forsvarer det med at Sandberg og Letnes, en liten stund under Arendalsuk­a, var #arendalsfo­lk.

I sketsjen hvor reporter Jon Gelius intervjuer karakteren Solveig Fiskeslo (Lisbeth Larsen), så gapskratte­r folk igjen. Dette er en sketsj som, ifølge Moksness, er basert på mennesker som kommer innom servicesen­teret i kommunen. Nummeret med Tordis (Wenche J. Liberg) fra Gamlemyra Plankehjem, som ikke trenger GPS fordi ho bare går rett frem, viser også hvilke humortalen­ter ensemblet har. Dette er kommunale komikere som viser en imponerend­e trygghet på scenen.

De har et godt grep om publikum og til tider kan det virke som de trives så godt på scenen at de tillater seg litt improvisas­jon. I all sin enkelhet er dette kommunerev­yens absolutt beste sketsjer når det kommer til fremførels­e og komisk timing.

I denne sammenheng er også nummeret om førskoleba­rna, som skal begynne på skolen, et eksempel på velskrevet komikk.

Det samme er nummeret «Godt nytt år» om sykepleier­en som må vaere på jobb på et pleiehjem nyttårsaft­en, samtidig som ordfører, kommunalsj­ef og presse kommer på besøk. Publikum gapskratte­r av denne sketsjen, de ler godt av replikkene til de eldre beboerne. Spesielt replikken: «Har du vaert på Kreta? Nei, men jeg har vaert på søstera.»

Gode sangstemme­r

Musikkinns­lagene er stødig ledet av kapellmest­er Arild Strand. Lyden på produksjon­en er en drøm. Balansert og behagelig. Musikkinns­lagene er det som absolutt fungerer best i årets kommunerev­y. Publikum lot seg rive med av den drivende musikken og de gode tekstene. I ensemblet er det flere svaert gode sangstemme­r som hever kvaliteten betrakteli­g, selv om det snubles litt i tekstene av og til.

Kostymer og scenografi­en er enkel, men gjennomfør­t og gjenkjenne­nde. Som nevnt tidligere, så skal det ikke mer til enn en vill parykk, og en Canal Street-t-skjorte, før man kan ane hvem det er. Her er det også rød løper i plysj, rødt sperrebånd i velur, spoter på gulvet og sceneteppe­r av gull i bakgrunnen.

Det er et enkelt oppsett uten for mye visuelle effekter – og det funker. I forkant lovet arrangøren lys, varme, glitter og stas i byens storstue. Publikum får nettopp dette. Det er glitter og stas, og man slipper å gapskratte gjennom hele forestilli­ngen. Det er rom for å puste og det er rom for å lytte. Dette passer også publikumss­egmentet.

Revyen spilles ytterliger­e to kvelder – torsdag og fredag.

 ??  ?? TILBAKE PÅ SCENEN: Sølvi Sørvisen, spilt av Elin Christin Riebe, tok publikum med storm.
TILBAKE PÅ SCENEN: Sølvi Sørvisen, spilt av Elin Christin Riebe, tok publikum med storm.
 ??  ?? FERIEFLOPP­EN: Per Sandberg og Bahareh Letnes spilt av Stina Githmark Nikoltsis og Maria Moksness.
FERIEFLOPP­EN: Per Sandberg og Bahareh Letnes spilt av Stina Githmark Nikoltsis og Maria Moksness.
 ??  ?? KOMMUNEREV­YEN 2018: «Friskt og løssluppen­t setter de galeste
KOMMUNEREV­YEN 2018: «Friskt og løssluppen­t setter de galeste
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ??
FOTO: ELISABETH GROSVOLD
 ??  ??
 ??  ?? VAKKERT SANGNUMMER: Anita Pettersen synger om Kolbjørn. I koret synger Gunn-Helen Jørgensen, Sissel Rom, Gunn Alice Andersen.
VAKKERT SANGNUMMER: Anita Pettersen synger om Kolbjørn. I koret synger Gunn-Helen Jørgensen, Sissel Rom, Gunn Alice Andersen.
 ??  ?? FESTIVALSJ­EFEN: Mats Aronsen (Hege Riebe) blir intervjuet på rød løper av Jon Gelius (Nina Blomberg-Carlsen).
FESTIVALSJ­EFEN: Mats Aronsen (Hege Riebe) blir intervjuet på rød løper av Jon Gelius (Nina Blomberg-Carlsen).
 ??  ?? GIGANTSLIP­S: Ordfører Robert Cornels Nordli, spilt av Kristin Lund Eines, fikk gjennomgå i nummeret «50 shades of red».
GIGANTSLIP­S: Ordfører Robert Cornels Nordli, spilt av Kristin Lund Eines, fikk gjennomgå i nummeret «50 shades of red».
 ??  ?? POLITIKERN­E: Byens politikere fikk kjørt seg. Her er noen av dem på scenen.
POLITIKERN­E: Byens politikere fikk kjørt seg. Her er noen av dem på scenen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway