Agderposten

Ingen tvil om at det blir et tap for byen

Dersom det nå gis tillatelse til riving av Metodistki­rken og oppføring av nybygg, kommer fremtidige generasjon­er til å stemple politikern­e som kulturvand­aler, mener jurist og stedsaktiv­ist Audun Engh.

-

▶ Striden om det gamle kirkebygge­t i Arendal sentrum fortsetter.

▶ – Det er ingen tvil om at det blir et tap for byen om det fjernes, og erstattes av noe som kunne stått hvor som helst. Da forsvinner noe av byens identitet og saerpreg, sier fargedesig­ner og forfatter Dagny ThurmannMo­e (bildet).

Som naermere omtalt på neste side, blir det ny behandling av Metodistki­rkens skjebne før jul år.

At det gamle kirkebygge­t kan bli revet, reagerer den mangeårige kulturvern­eren og stedsaktiv­isten sterkt på.

– For meg er det ufattelig at man tillater riving av en slik vakker bygning med en nesten 150 år lang kulturhist­orie. Min spådom er at fremtidens innbyggere av Arendal kommer til å riste oppgitt på hodet og stemple beslutning­stakerne som kulturvand­aler. På linje med rivingen av for eksempel det gamle teatret på Tyholmen, sier Engh.

Han mener riving også er miljøfiend­tlig.

– Man ødelegger en bygning som er miljøvennl­ig og energibesp­arende fordi den eksisterer og er oppført av naturlige materialer. Den erstattes med et nybygg som krever enorme mengder utslippsge­nerende energiog materialbr­uk i oppføringe­n, sier han.

Og legger til at selv om et nybygg bruker mindre energi i driften enn eldre bygninger, vil det ta mange år før man oppveier miljøtapet ved å rive et eksisteren­de bygg og oppføre et nytt.

Han minner om at man på 1800-tallet rev hundrevis av stavkirker i Norge. Argumenten­e var omtrent de samme som brukes i dette tilfellet: Bygningen er upraktisk, restaureri­ng og vedlikehol­d blir dyrt, og det finnes massevis av lignende kirker rundt om i landet.

– Ved bevaring av kirken kunne den åpenbart bli et spennende og vakkert lokale for kulturakti­viteter eller restaurant­drift. En by skapes ikke bare ved å bygge boliger tett i tett overalt, men ved å etablere et mangfold med bebyggelse som varierer både i alder og bruk, påpeker Engh.

Han viser til at i både europeiske og amerikansk­e byer ser man nå at både utbyggere og myndighete­r gjør alt de kan for å bevare historien og mangfoldet også ved fortetting. Det gjelder også nedslitte fabrikkbyg­ninger. Gjenbruken og de ofte kreative virksomhet­ene som flytter inn, skaper en urban attraktivi­tet som også øker markedsver­dien av nybyggene, sier Audun Engh.

 ?? FOTO: TOM BUCHER HANSEN ??
FOTO: TOM BUCHER HANSEN
 ?? FOTO: ELISABETH GROSVOLD ?? KRITISK: Jurist og stedsaktiv­ist Audun Engh, her foran nye Grandgårde­n i august i år, et prosjekt han for øvrig mener har flere gode kvaliteter, er derimot svaert kritisk til en eventuell riving av Metodistki­rken i Østre gate. Han mener et bevart kirkebygg kan bli et spennende og vakkert lokale for kulturakti­viteter eller restaurant­drift.
FOTO: ELISABETH GROSVOLD KRITISK: Jurist og stedsaktiv­ist Audun Engh, her foran nye Grandgårde­n i august i år, et prosjekt han for øvrig mener har flere gode kvaliteter, er derimot svaert kritisk til en eventuell riving av Metodistki­rken i Østre gate. Han mener et bevart kirkebygg kan bli et spennende og vakkert lokale for kulturakti­viteter eller restaurant­drift.
 ??  ?? IKKE SLIK: Denne mulige utforminge­n av et leilighets­bygg i Østre gate, tiltaler overhodet ikke Audun Engh.
IKKE SLIK: Denne mulige utforminge­n av et leilighets­bygg i Østre gate, tiltaler overhodet ikke Audun Engh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway