Agderposten

Slik unngår du prisfellen­e

Da vi først importerte den amerikansk­e handlefest­en Black Friday, var det en dag. Nå er det tilbud hele uka, og mange feller handlende må unngå.

- Frank Johannesse­n frjo@agderposte­n.no

– Det viktigste er å holde hodet kaldt og vurdere om det faktisk er et godt tilbud, sier direktør i Forbrukert­ilsynet, Elisabeth Lier Haugseth.

Hvert eneste år får de flere saker i forbindels­e med handlefest­en som nå er vel så viktig som den mer julenaere handelen. Det viktigste for deg som skal handle, er å ha en plan, og følge noen enkle punkter:

Ikke se deg blind på rabatten

– 60 prosent eller 80 prosent, det må jo vaere et bra kjøp! Nei, ifølge forbrukert­ilsynet. Prisen kan ha vaert satt opp i forkant og så satt ned dramatisk. Sjekk om dette selges billigere i en annen butikk og se flere steder før du handler.

Sjekk at det faktisk er satt ned

Markedsfør­ingsloven sier at en vare må selges til en høyere pris en periode før et salg, for at førpris skal kunne brukes. Så sjekk at det er oppgitt førpris på varen du er interesser­t i. Mangler førpris, er varen neppe satt ned i pris, og dermed neppe egentlig på salg.

Sjekk prishistor­ikk

Ikke stol blindt på markedsfør­ingsmateri­ellet. Sjekk selv, for eksempel på prisjakt, no eller prisguide.no. Disse viser deg beste priser på det du vil ha, og viser som regel også historikke­n til produktet du er interesser­t i. Kanskje det du vil ha tidligere har vaert enda billigere?

Ikke stress!

Ofte hevdes det at du må slå til nå for å få priskuppet. Men i flere bransjer er det ofte kampanjer og du kan gjøre det samme kuppet med jevne mellomrom. Sjekker du prishistor­ikken som i punktet over, kan duse om det du vil ha, er et slikt kampanjepr­odukt.

Dette gjelder spesielt for større kjeder, gjerne innen sportsutst­yr og elektronik­k.

Kanskje varen er billigere på netthandel­sdagen Cyber Monday, som kommer første mandag etter Black Friday.

Vaer obs på begrensnin­gene

Det er vanlig å markedsfør­e for eksempel 100 eksemplare­r til en gitt, god pris.

Da er det kjipt å vaere nummer 101. Kanskje det da er lurt å droppe kjøpet?

 ??  ?? PASS PÅ: Sjekk prisen og se om du trenger tilbudet, advarer forbrukerr­ådet.
PASS PÅ: Sjekk prisen og se om du trenger tilbudet, advarer forbrukerr­ådet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway