Agderposten

– Pengegiver­e bør ha en sunn skepsis når de gir

– Hvis VGs oppslag om predikant Svein-Magne Pedersen stemmer, er det dypt beklagelig, sier pastor Gjermund Igland. Han håper folk har en sunn skepsis når de gir penger til nødhjelp.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

VG omtalte i helgen hvordan mirakelpre­dikant Svein-Magne Pedersen fra Vennesla aldri har finansiert 24 barnehjem slik han har hevdet til sine givere, men to. På ett av disse bor det bare kuer. Det andre er ikke i drift som barnehjem – men brukes til å tilby et titalls barn leksehjelp.

– Hvis dette stemmer, er det dypt beklagelig og trist. Vi kan stå inne for våre bistandspr­osjekter, og kan ta med hvem som helst til prosjektom­rådene for å vise hva pengene går til. De siste årene har vi jobbet mye blant vanskeligs­tilte i Romania, sier Gjermund Igland, hovedpasto­r i Arendal misjonskir­ke.

– Frykter du at folk er mer skeptiske til å gi penger til bistandspr­osjekter etter dette?

– Jeg synes folk skal ha en sunn skepsis – og at vi som samler inn penger skal tåle et kritisk søkelys, sier Igland.

Krever forklaring

– Svein-Magne Pedersen må gi en forklaring, mener pastor Peter Haltorp i Sørlandski­rken.

Han oppfordrer Pedersen til å gi en forklaring av saken.

– Hvis det VG skriver er riktig, er det leit og trist. Jeg vil gjerne høre Pedersens forklaring før jeg dømmer, og håper han kommer med mer enn korte replikker via advokaten sin. Men akkurat nå ser det dårlig ut, sier Haltorp.

Han tror folk kan bli mer skeptiske til å gi penger til hjelpepros­jekter.

– Vi følger tett opp de områdene vi gir hjelp til, og har god kontroll på hvordan pengene forvaltes. Denne saken om Pedersen minner oss om at vi skal sjekke alt, og gjøre ting grundig, sier Haltorp.

– Har Sørlandski­rken hatt noe med SveinMagne Pedersen å gjøre?

– Nei, ikke som jeg kan komme på. Han har nok vaert her i kirka – men det er veldig mange år siden, sier Haltorp.

Ropstad: – Opprørt

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad fra Evje sier til VG at han blir trist og opprørt av å lese VGs saker om at Svein-Magne Pedersens stiftelse har samlet inn penger fra nordmenn til nødhjelpsp­rosjekter som ikke eksisterer.

– Enhver organisasj­on og stiftelse har et ansvar for å sikre sine givere at de forvalter donasjoner og gaver på en trygg og forsvarlig måte, og at pengene faktisk har gått til formålet, sier Ropstad til VG.

 ??  ?? ØNSKER FORKLARING: Pastor Peter Haltorp i Sørlandski­rken ber Svein-Magne Pedersen forklare seg.
ØNSKER FORKLARING: Pastor Peter Haltorp i Sørlandski­rken ber Svein-Magne Pedersen forklare seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway