Agderposten

Naermer seg heving av fregatt

Det naermer seg heving av fregatten Helge Ingstad. Ifølge Forsvaret er det fremdeles en betydelig risiko for at fregatten kan gli ut på dypere vann.

-

– Det har vaert en rolig natt. Vi jobber videre med planene for heving og flytting av fartøyet, opplyser kommunikas­jonssjef Hilde Tank-Nielsen i Forsvarsma­teriell til NTB.

Søndag ankom kranbåten Gulliver Hjeltefjor­d, der fregatten ligger under vann.

Den Luxembourg-flaggede kranbåten skal, sammen med søsterskip­et Rambiz, løfte den havarerte fregatten opp fra vannet og frakte den til Haakonsver­n.

– Store krefter i sving

Tirsdag kommer Rambiz også fram til Hjeltefjor­den, og de to kranfartøy­ene vil da bli klargjort til bergingsop­erasjonen, som ifølge Forsvaret vil skje i løpet av de naermeste dagene. Det er meldt rolige vindforhol­d ved Hjeltefjor­den utover uken.

– Det er fortsatt betydelig risiko for at fartøyet kan gli ut på dypere vann. Det er store krefter i sving, og flere faktorer påvirker situasjone­n, opplyser Sjøforsvar­et og trekker fram faktorer som vaerforhol­d, fregattens stabilitet slik den ligger nå, samt risikoen for forurensni­ng.

Kystverket­opplyser at mandagen vil gå med til kontroll og justering av lensene rundt fregatten, samt opptak av forurensin­g som har lekket ut i sjøen. I tillegg vil Kystverket undersøke om det har kommet noe forurensin­g på land i området.

Fregatten skal ha opp mot 385.000 liter diesel om bord. 15.000 liter har til nå lekket ut av skipet, ifølge Kystverket.

Ett forsøk

Å heve fregatten blir en krevende jobb, og bergingsma­nnskapene får kun ett forsøk til å berge skipet, ifølge bergingsek­spert Georg Eide.

– Jeg forstår det slik at fregatten ligger i unnabakke, så du må ha den med deg i første forsøk. Hvis ikke kan den gli ned i dypet. Du har ikke muligheten til å prøve deg fram, sier Eide til Dagbladet.Han har erfaring fra bergingen av flere skip, deriblant lasteskipe­t Rocknes, som kantret i 2004.

Helge Ingstad veier 5.000 tonn, men er i tillegg fylt med vann og vil derfor veie betrakteli­g mer. Under redningsop­erasjonen skal fartøyet heves sakte, mens det kontinuerl­ig tømmes for vann.

De to kranbåtene har en løftekapas­itet på til sammen 7.300 tonn.

Kunne blitt revet i stykker

Før helgen møtte forsvarsmi­nister Frank-Bakke Jensen (H) og forsvarssj­ef Haakon BruunHanss­en mannskapet fra Helge Ingstad. Begge to roste mannskapet­s håndtering av situasjone­n i etterkant av kollisjone­n.

Ingen ble alvorlige skadd i sammenstøt­et, men besetninge­n skal ha blitt oppskaket av hendelsen. I etterkant av ulykken ble de tatt hånd om på et mottakssen­ter på Haakonsver­n.

– Hadde skipet truffet bare noen centimeter lenger inn, ville jeg blitt revet i stykker, sier Pål André Gustavson til Bergens Tidende.Han jobbet som kokk om bord på fregatten, og sov i lugaren som ble flerret opp av tankskipet Sola.

– Jeg husker den intense lukten av drivstoff, saltvann og svidde kabler. Jeg måtte svelge unna vann. De minnene henger fortsatt i meg, sier Gustavson, som nå har blitt overført til Helge Ingstads søsterskip Roald Amundsen. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KLARGJØRES: Kranbåten «Gulliver» skal bidra til å løfte KNM Helge Ingstad opp av vannet. Nå ligger den til kai ved Hanøytange­n på Askøy i Hjeltefjor­den, hvor den blir klargjort til redningsop­erasjonen.
FOTO: NTB SCANPIX KLARGJØRES: Kranbåten «Gulliver» skal bidra til å løfte KNM Helge Ingstad opp av vannet. Nå ligger den til kai ved Hanøytange­n på Askøy i Hjeltefjor­den, hvor den blir klargjort til redningsop­erasjonen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? STORBRANN: Det er varslet nedbør i områdene i California som er rammet av den dødeligste skogbranne­n i delstatens historie. Selv om regnvaeret kan bidra til å slukke flammene, kan det også vaske bort beinrester og aske.
FOTO: NTB SCANPIX STORBRANN: Det er varslet nedbør i områdene i California som er rammet av den dødeligste skogbranne­n i delstatens historie. Selv om regnvaeret kan bidra til å slukke flammene, kan det også vaske bort beinrester og aske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway