Agderposten

Ta julehandel­en på nett? Eller ta ansvar for at butikken i gågata overlever?

-

▶Ska● julehandel­en gjøres hos Brekke Sport i Tollbodgat­a eller på zalando.no i år? Våre handlemøns­tre er i stor endring. I år vil norske forbrukere handle varer og tjenester på nett for 144 milliarder kroner, 17 prosent mer enn i 2017. Vi vil trolig se det enda tydeligere under julehandel­en som nå står for døren.

▶Stadig flere forbrukere sverger til netthandel. Tilbudet er større og leveringen rask. Den viktigste fordelen ved å handle på nettet er nok likevel for mange den tiden de sparer. Istedenfor å sette seg i bilen og kjøre til butikken for å handle, kan de prioritere tiden på aktivitete­r som oppleves mer givende. Og kanskje samtidig bedre CO2-regnskapet.

▶Men digitalise­ringen av varehandel­en har store negative ringvirkni­nger for andre. Det fører til butikkdød og tap av arbeidspla­sser, og utarmer bysentra. Vi merker det ekstra sterkt i vårt distrikt, fordi varehandel­en er en forholdsme­ssig større og dermed viktigere naering her enn i andre fylker. 18 prosent av de fysiske butikkene i Aust-Agder er blitt lagt ned siden 2008, viste rapporten Virke Handel publiserte tidligere i høst. Da er det enkelt å forstå at omveltning­ene blir store både for enkeltpers­oner, handelsbed­rifter og byplanlegg­ere.

▶For de handlende er det neppe noen annen mulighet enn å ta den krevende utfordring­en. Noen har gjort det – med stort hell. I Arendal har alternativ­e bransjer og konsepter skapt nytt liv i Torvgata og flere andre sentrumsga­ter. I Grimstad har leketøysbu­tikken Leif Skalleberg AS, etter å ha startet det små i 1947 og ekspandert med butikker over hele Sørlandet, blitt en av landets største på nett, samtidig som antallet fysiske butikker er redusert. I Grimstad er det også startet et spennende digitalt eksperimen­t hvor mange av byens butikker har gått sammen om å tilby sine varer på et felles nettsted hvor kunden kan gjøre handelen og velge om han vil hente varen i butikken eller få den levert på døra. Et annet eksempel er Meny Krøgenes, som har gått i bresjen for netthandel og hjemmeleve­ring i den lokale dagligvare­bransjen.

▶Det kreves kreative løsninger, og evne og vilje til omstilling. Veien å gå er neppe å velte ansvaret over på kundene og appellere til deres patriotism­e. Når fordelene ved netthandel oppleves som så store, vil de faerreste føle noe ansvar for å bidra til at den lille butikken i gågata, kjøpmannen på hjørnet eller kjøpesente­ret skal overleve. De kloke hodene som utvikler fremtidens løsninger trenger også et marked.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? JULEHANDEL: Netthandel­en øker, også til jul. Vårt endrede handlemøns­ter byr på store utfordring­er for både enkeltpers­oner, handelsbed­rifter og byplanlegg­ere.
FOTO: NTB SCANPIX JULEHANDEL: Netthandel­en øker, også til jul. Vårt endrede handlemøns­ter byr på store utfordring­er for både enkeltpers­oner, handelsbed­rifter og byplanlegg­ere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway