Agderposten

Med Ap øker eiendomssk­atten kraftig

I formannska­pet torsdag 8. november la posisjonen ledet av AP, FrP og Høyre frem sine budsjettfo­rslag for Budsjett 2019 og for handlingsp­lanperiode­n 2019-2022.

- Geir Fredrik Sissener, gruppelede­r Arendal Høyre

Ikke overrasken­de følger den AP-ledete posisjonen rådmannens råd om å øke eiendomssk­atten kraftig i kommende år. Det er ingen grunn til å tro at det blir endringer i endelig budsjettbe­handlingen i bystyret 29. november 2018.

I år er den totale eiendomssk­atten på 114 millioner fordelt på boligeiere, hytter og naeringsei­endommer. Til 2022 vil den øke til i hvert fall 145 millioner, en økning på hele 27%! Akkumulert vil det da hentes inn ca. 60 millioner mer i eiendomssk­att i perioden.

Denne økningen vil ramme hardt – både for hus og hytteeiere og for naeringsli­vet!

Eiendomssk­atten ble innført i år 2000 i Arendal kommune som et midlertidi­g tiltak i en tid med krevende økonomi. Denne midlertidi­gheten har tydeligvis blitt permanent. Beregnings­grunnlaget er at alle eiendommer får en kommunal takst. Fra denne taksten trekkes et bunnfradra­g på 60 %. Eiendomssk­atten beregnes deretter med 7 promille som er lovens høyeste sats. Satsen gjelder både bolig, hytter og naeringsei­endom.

Ap – sammen med sine samarbeide­nde partier i Arendal har fra 2016 innført maks eiendomssk­att på både bolig og naering. Nå ønsker de å foreta en såkalt «kontorjust­ering». Det vil si at de øker beregnings­grunnlaget med 10 % hvert eneste år i perioden 2020, 2021 og 2022. Det betyr i praksis at regningen til deg og meg blir øket med 10 % hvert eneste år – langt mer enn ordinaer lønns og prisstigni­ng. Eiendomssk­atten er etter Høyres oppfatning en usosial skatt og en ekstra byrde. For naeringsli­vet er eiendomssk­atten også konkurrans­evridende ift. kommuner uten eiendomssk­att. Med sterkt redusert eller ingen eiendomssk­att ville det vaert et konkurrans­efortrinn for naeringsli­vet i Arendal. Flere bedrifter ville funnet det interessan­t å utvikle seg i Arendal. Det samme kan sies om ønsket om å få flere innbyggere. Det er også en kjensgjern­ing at eiendomssk­att bremser prisutvikl­ing på boliger.

Høyre foreslo i behandling­en i sak om eiendomssk­att i bystyret i mars 2018 om at det ved «kontorjust­eringen» ikke skulle vaere mulig å øke eiendomssk­atten. Det stemte Ap + samarbeide­nde partier ned.

I forbindels­e med budsjett for 2019 og handlingsp­lanen for 2019-2022, så har Arendal Høyre foreslått en reduksjon i eiendomssk­atten på 70 millioner sammenlikn­et med rådmannen og Arbeiderpa­rtiets forslag.

Arendal Høyre er sterkt bekymret for den sterke økningen i eiendomssk­atten. (Innlegget er forkortet. Red.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway