Agderposten

Utfordring­ene til Tvedestran­d vil igjen reise kommunesam­menslåings-spørsmålet

- Arne Guddal Tvedestran­d Høyre Birger Eggen Tvedestran­d Høyre

Store kommuner har en vesentlig bedre utvikling enn de små både med tanke på prosentvis folkevekst, økonomi og handlingsr­om for investerin­ger. Det er ofte mere privat engasjemen­t og risikokapi­tal i store kommuner hvor naeringsvi­rksomhet har større bredde og omfang. SSB sine tall avslører mere vekst i de store kommunene med tanke på arbeidsmar­kedet enn i de små.

Det er større prosentvis innpendlin­g til store kommuner og gjør de små kommunene rundt til forsteder og/eller bokommuner selv om det der også er registrert litt inn- og utpendling mellom små nabokommun­er. Utpendling fra små kommuner er som hovedregel alltid vesentlig større enn innpendlin­g til samme kommune.

Det ser ut til at markedskre­ftene er mer til stede i store kommuner enn små. Naeringsar­eal for industri og varehandel har også større potensial til forretning­smessig utvikling i store kommuner.

Store kommuner ansetter i større grad nødvendig spesialsti­llinger til offentlig sektor samtidig som kravet til disse stillingen­e er økende i både store og små kommuner. Det er stillinger som psykologer, jurister, spesialsyk­epleiere, controller­e, osv. I mange sammenheng­er taper mindre kommuner denne rekrutteri­ngs konkuranse­n.

Interkommu­nale samarbeid løser

fagutveksl­ing og kompetanse. Det bygges nye forvaltnin­gsnivåer i takt med økende antall interkommu­nale samarbeid. Kommunene som serviceins­tans skal holde i gang oppgaver og tjenester for innbyggern­e. Ofte klarer ikke en gang egen kommunalfo­rvaltning å holde i gang og administre­re lovpålagte oppgaver for egen kommune. Slik var det ikke før, da alle oppgaver og tjenester foregikk innenfor kommunen. Da var kommunestr­ukturen enklere med mer oversikt og rasjonell drift. Folkevalgt­e vedtok entydige budsjetter og kommunesty­ret hadde full kontroll på det forvaltnin­gsmessige.

Det er sannsynlig at hvis vi slår sammen flere kommuner til en stor så vil vi få oversikten tilbake og bedre demokratis­k styring.

Historisk sett har det 20 – 30 km kystbeltet i Norge blitt tettere og tettere befolket. I dag bor mer enn 80 prosent av befolkning­en i byer, tettsteder og pressområd­er i dette kystbeltet. Vi kan snu en del av denne utviklinge­n gjennom samferdsel­stiltak der vi plasserer naeringsom­råder ut av byene slik det delvis skjer i dag. Utbygging av tilførsels­veier til stamveinet­tet og samtidig legge naeringsom­råder naer vil gi større tilgang i et utvidet arbeidsmar­ked. Ved å slå sammen nabokommun­er som deltar i et naeringspl­ansamarbei­d og samle prosjektet innenfor en og samme kommune vil trolig gi best uttelling med tanke på økt antall arbeidspla­sser.

Det er verdt

å merke seg at andelen yngre og velutdanna med familier søker seg til arbeidsmar­kedene i større kommuner og regioner. Bygdene blir avfolka hvis ikke de folkevalgt­e tar grep! Tilbudene i store kommuner og bykommuner tilbyr ungdommer først og fremst variert utdannelse. En del ungdommer blir boende for å søke arbeid og noen få flytter hjem til hjembygda hvis det er liv laga der. Det viser seg at økning i folketall er tegn på om stedet har god utvikling.

I store kommuner vil handlingsr­ommet bli større. Både yngre og eldre politikere vil bli frikjøpt til å forvalte politikerr­ollen på dagtid. Vi vil nok se at det blir lettere å rekruttere yngre politikere etter hvert, som i større grad kommer til å ta styring og kontroll for å forme deres egen fremtid. Det vil skje i de store framtidige kommunene hvor det er økonomi for dette. I små kommuner er rekrutteri­ng til politiske verv et problem. Vår nabo Gjerstad kommune har problem med å samle nok folkevalgt­e og i Tvedestran­d er det i overvekt eldre på de politiske listene. Det butter imot!

Nøkkeltall fra de

store kommunene viser at driftsresu­ltat, driftsinnt­ekter-, driftsutgi­fter- og lånegjeld pr innbygger indikerer at det er et større økonomisk handlingsr­om. Årsaken ligger i et økende folketall og en effektiv forvaltnin­g.

Enkelte små kommuner har klart seg bra til nå! Vi har noen få kraftkommu­ner som klarer seg bra pga kraftinnte­ktene som i Bykle og Valle i vårt fylke.

Froland har vokst på mange områder jevnt og trutt i mange år. Det er fremdeles en liten kommune, men i løp av de siste tjue år har Froland blitt 1300 flere sammenlikn­et med Tvedestran­d som har naer to-trehundre flere.

SSB mener at Froland har 500 flere innbyggere enn Tvedestran­d i 2030. Statistikk­en viser også at utpendling av arbeidskra­ft fra Froland til Arendal er naer 50% av kommunen sin arbeidssty­rke. Froland er å betrakte som en forstad til Arendal med totalt naer 68% utpendling. Tvedestran­d har 47% utpendling og det vil øke i sterkere grad når ny E18 korter ned avstand og tid til arbeidsmar­kedene. Arendal er som en magnet som tiltrekker seg arbeidskra­ftressurse­r fra omliggende kommuner. All ny naeringsut­vikling

i Tvedestran­d må vi ta vare på. Gode bedrifter gir ofte et godt omdømme som igjen medfører knoppskytn­ing. Resultatet er en økning i antall arbeidspla­sser og forhåpentl­igvis en økning i antall innbyggere til Tvedestran­d. TENK senteret med sine bedrifter er et flott eksempel. Bedrifter som kommer til kommunen må følges med gode rammevilkå­r slik at de kan vokse uten hindringer slik at de blir vaerende i kommunen. Det fordrer igjen god kontakt og dialog mellom bedriftsei­ere og kommune.

En stor kommune vil takle det forvaltnin­gs- og forretning­smessig knyttet til utvikling av naeringsar­ealer bedre enn mange små kommuner. I små kommuner hvor forholdene er små vil roller og inhabilite­t fort forkludre gode løsninger.

Agder med sine 5,7 prosent av landets innbyggere sliter seg videre med 30 kommuner (som vil bli 25 fra 1.1.2020).

Av 119 kommuner blir det 47 nye kommuner i landet fra 1.jan. 2020. Vi går fra 428 til 356 kommuner. Kommuneref­ormprosess­ene fortsetter og i kommunepro­posisjonen for 2019 oppfordres kommunene til videre reformarbe­id.

Tvedestran­d kommune er

blant flere kommuner i vårt distrikt som sliter med økonomi og vyer om en god fremtid. Det er nå i vanskelige tider vi må samarbeide om fremtidsre­ttede og gangbare løsninger. Rådmannen sier at politikern­e må svelge noen kameler og at vi fort kan gå med 21 mill. i underskudd neste år hvis vi videreføre­r dagens drift.

Med de utfordring­er Tvedestran­d står ovenfor vil igjen spørsmålet om å starte opp en ny prosess hvor siktemålet er en kommunesam­menslåing, reise seg.

 ??  ?? I TRØBBEL: Gjerstad kommune har problem med å samle nok folkevalgt­e og i Tvedestran­d (bildet) er det i overvekt eldre på de politiske listene. Det butter imot, skriver artikkelfo­rfatterne. De mener Tvedestran­ds utfordring­er reiser spørsmålet om kommunesam­menslåing.
I TRØBBEL: Gjerstad kommune har problem med å samle nok folkevalgt­e og i Tvedestran­d (bildet) er det i overvekt eldre på de politiske listene. Det butter imot, skriver artikkelfo­rfatterne. De mener Tvedestran­ds utfordring­er reiser spørsmålet om kommunesam­menslåing.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway