Agderposten

Moi & Co. trives med ball i beina

Norges landslag i fotball er mye mer spillende enn før, nesten for mye etter Lars Lagerbäcks smak. Spillerne trives med det.

-

– Jeg tror alle mann er litt opptatt av det, å ha ballen selv. Siden jeg var i Sarpsborg har ballbesitt­else vaert viktig, og jeg er glad i den typen fotball. Vi har spillere som er tekniske, flinke til å lese spillet og se hvor medspiller­ne er, sier Mohamed «Moi» Elyounouss­i til NTB.

– Det hjelper at alle er rolige med ball og har oversikt, men når det er sagt så har det ikke vaert noe bevisst spillemøns­ter fra Lars’ side. Vi skal vaere kreative og se hvor rommene er, og ikke minst variere mellom kort og langt. Nå møter vi ofte lag som ligger lavt, og vi laerte mot Nord-Irland i fjor at det ikke er så lurt å slå langt mot slike lag.

Håvard Nordtveit tror spillernes klubbhverd­ag preger måten landslaget spiller.

– Vi har sjelden hatt så mange i andre land som nå, og i det store utland er det moderne fotball å holde på ballen. Jeg kommer iallfall fra en klubb som liker å gjøre det. Når vi møter lag som legger seg lavt prøver vi å vri spillet, tvinge dem til å løpe mest mulig, og til sist åpner det seg rom. Jeg tror mange her har tatt med det fra klubbene, sier Hoffenheim-spilleren til NTB.

Relasjoner

Han trekker også fram at spillerne kjenner hverandre godt.

– Mange her har spilt veldig mange kamper sammen på aldersbest­emte landslag, og det bidrar til at det er så god kjemi i gruppa både på og utenfor banen. For eksempel vet jeg hva Markus (Henriksen) tenker når jeg har ballen, han dropper ned eller går i mellomrom. Det samme med Ole (Selnaes), han liker å få ballen i føttene og er på en måte boksåpnere­n vår. Hver spiller har god kjennskap til nesten alle i troppen.

Omar Elabdellao­ui mener at det er den defensive grunnmuren som har satt Norge i stand til å ta steg som et spillende lag.

– Vi gir motstander­ne veldig lite, jobber hardt for hverandre og vinner ballen i gunstige posisjoner. Ofte er vi på rett plass og har folk i bevegelse, og det gjør det lettere for ballfører, sier han.

– Lars har gjort det veldig tydelig hvordan han vil ha det i visse situasjone­r, og enkelte bevegelser prøver vi å automatise­re, men det er ikke sånn at han bestemmer hva hver av oss skal gjøre til enhver tid. Regelen er å vaere kreativ på motsatt banehalvde­l og ta liten risiko på egen, og alltid å vaere i bevegelse og tilby løsninger.

Effektivit­et

Etter at Lagerbäck eksperimen­terte mye i fjor har det vaert en svaert stabil gruppe i år. Det spiller også inn.

– Lars meldte ganske tidlig at han ville finne seg en stamme, og han har holdt seg til mange av de samme navnene, sier Nordtveit. (©NTB)

Gårsdagens landskamp mot Kypros var ikke ferdig da Agderposte­n gikk i trykken.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? LIKER BALL: Mohamed Elyounouss­i under kampen mot Slovenia i Ljubljana på Stozice Stadium fredag kveld.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX LIKER BALL: Mohamed Elyounouss­i under kampen mot Slovenia i Ljubljana på Stozice Stadium fredag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway