Agderposten

Fikk ja til ladestasjo­n for to år siden – hvor ble den av?

Hvorfor har ikke Mykland fått hurtiglade­stasjon for elbil, når det er to år siden det ble vedtatt?

-

I Agderposte­ns reportasje lørdag om den dystre utviklinge­n i Mykland, etterlyste bygdelagsl­eder Trond Atle Vanebo-Høyland en ladestasjo­n for elbiler. Han trodde det kunne vaere ett av flere tiltak for å få mer liv i en fraflyttin­gstruet bygd.

Kom sommeren etter i Åmli

Det minnet Jan Kløvstad (Venstres gruppelede­r) på at fylkesting­et faktisk har vedtatt – for 23 måneder siden – å etablere hurtiglade­re både i Mykland og i Åmli.

Sommeren etter vedtaket var hurtiglade­ren på plass utenfor banken i Åmli sentrum.

– Ladestasjo­nen i Åmli fungerer utmerket, og de som lader, handler ofte i Åmli, skriver Kløvstad til fylkesordf­ører Gro Bråten.

Hun opplyser at ladestasjo­nen i Åmli trolig kostet mellom 350.000 og 400.000 kroner, og ble finansiert med tilskudd fra Enova, naeringsli­vet og fylkeskomm­unen.

– Fylkeskomm­unen legger opp til tilsvarend­e tilskudd til Froland, skriver Gro Bråten til Agderposte­n.

Etablering. Punktum

Jan Kløvstad minner om at ladestasjo­nen i Åmli ble vedtatt i fylkesting­et uten forbehold.

– Etablering i Åmli. Punktum, skriver Kløvstad.

Men vedtaket fikk en litt annen ordlyd for Mykland. Venstre ville ha et like kort og klart vedtak for Mykland, men flertallet, Arbeiderpa­rtiet, Kristelig Folkeparti, Senterpart­iet og Sosialisti­sk Venstrepar­ti, fikk gjennomsla­g for at hurtiglade­r i Mykland skulle etableres «i samarbeid med Froland kommune».

Prioritere­r Osedalen først

Kløvstad skriver:

– Hva skjer i Mykland? I kommuneadm­inistrasjo­nen i Froland fikk jeg opplyst i september at saken er blitt vanskelig, med prioriteri­ng av Osedalen først, skriver han.

I Osedalen er man i ferd med å bygge en ladestasjo­n uten tilskudd fra fylkeskomm­unen men, opplyser plan- og samferdsel­ssjef Ola Olsbu i fylkeskomm­unen. Den finansiere­s i samarbeid mellom kommunen og én eller flere av butikkene der.

Jan Kløvstad referer at kommuneadm­inistrasjo­nener forklarte den manglende ladestrasj­onen i Mykland med at kommunen allerede har store utgifter, at det er et begrenset antall ladestasjo­ner i hver kommune som får støtte raskt, og at det er anbudsregl­er å forholde seg til.

– Min kritikk går ikke mot Froland kommune, men mot fylkesting­ets flertall, som påla Froland kommune mer arbeid, sier Kløvstad til Agderposte­n.

I spørsmålet til fylkesordf­øreren viser han også til artikkelen i Agderposte­n 17. november, der lederen i Mykland bygdelag etterlyser et elbilstopp som kunne øke omsetninge­n i butikken.

Når kommer laderen?

Kløvsstad oppsummere­r sine spørsmål til fylkesordf­ører Gro Bråten (Ap) slik:

1. Når kommer hurtiglade­r for elbil i Mykland?

2. Hvorfor har dette tatt til

nå 23 måneder, mens vedtakstek­sten for Åmli førte til ferdig ladestasjo­n etter om lag åtte måneder?

Fylkesordf­øreren lover å svare i fylkesting­ets møte den 18. desember. Der blir Kløvstads spørsmål behandlet som en interpella­sjon.

––> Se også leder side 20

▶Forsøkene på å gjenreise den lille bygda Mykland etter at den ble rammet av flammehave­t i Frolands-skogene sommeren 2008, kan også vaere en brannfakke­l inn i diskusjone­n om utkantenes fremtid. I en bredt anlagt reportasje i Agderposte­n sist lørdag stilte vi spørsmål om hva som ble resultatet etter storsatsin­gen på å gi ny vekst og nytt liv i den lille bygda i AustAgder. Svaret kunne de fleste slutte seg til: Nesten ingen ting.

▶Over 8,3 millioner skattekron­er ble pøst inn til Myklands-fondet. Det ble blant annet brukt til folkemøter, dugnader, penger til lag og foreninger, tilskudd til hjortefarm­er, viltslakte­ri, markedsfør­ing av bensinpump­er, butikk, sagbruk og ammedyr, skytebanen ble moderniser­t, det ble laget gapahuker, badeplasse­r, turstier, postkort, film, og gallakveld for 1000. Men arbeidspla­ssene uteble. Etter et lite oppsving i folketalle­t, er det nå tilbake på 341, tett på nivået før brannen. De gjenvaeren­de pilarene i bygda er skolen og butikken. Snart kan det spøke for den første, og da forsvinner trolig også den andre. Myklandsfo­ndet sørget for at den lille butikken ble moderniser­t, med eget samlingsst­ed og en død ulv i hjørnet. Den ble skutt allerede i 2011, så den kan ikke ta all skyld for dagens tilstand.

▶Den driftige Senterpart­i-ordfører Sigmund Pedersen ledet an i kampen for Mykland etter brannen, men selv han må erkjenne at det kom lite eller ingenting ut av alle millionene. Det kan altså vaere vanskelige­re å ta hele Norge i bruk enn hva Sp gir inntrykk av. Også nåvaerende ordfører, Ove Gundersen (KrF), har mistet troen: «Vi er tomme for ideer», bekjente han til Agderposte­n. Eksperimen­tet i Mykland viser med all tydelighet at vedtak, bevilgning­er og rundhånded­e politikere alene ikke redder våre bygder. Utviklinge­n er år for år ubønnhørli­g sentralise­rende. I 2017 bodde det for eksempel 373 000 personer på norske landbrukse­iendommer, noe som er over 10 000 faerre enn året før. Våre bygdesamfu­nn er fremover helt avhengige av lønnsomme private initiativ og gode rammebetin­gelser. En av dem er konsesjons­loven. Heller ikke den bør vaere en hellig ku på landsbygda hvis sider av den motvirker lys i mørke vinduer.

▶Vi heier på Mykland, men bygda naermer seg et farlig punkt der den av, ikke nødvendigv­is urimelige, samfunnsøk­onomiske grunner kan miste mer. Det er et trist faktum.

 ??  ?? LADESTASJO­N: Denne ladestasjo­nen står i Oslo og ikke på Mykland i Froland. Jan Kløvstad lurer på når den som er vdetatt i Mykland, faktisk kommer.
LADESTASJO­N: Denne ladestasjo­nen står i Oslo og ikke på Mykland i Froland. Jan Kløvstad lurer på når den som er vdetatt i Mykland, faktisk kommer.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX
 ??  ?? STILLER SPØRSMÅL: Jan Kløvstad, Venstre.
STILLER SPØRSMÅL: Jan Kløvstad, Venstre.
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? INGEN JOKER: I skammekrok­en på butikken har den norske landsbygda­s aller minst populaere skapning inntatt plassen, i betryggend­e utstoppet halvfigur.
FOTO: INGER STAVELIN INGEN JOKER: I skammekrok­en på butikken har den norske landsbygda­s aller minst populaere skapning inntatt plassen, i betryggend­e utstoppet halvfigur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway