Agderposten

– Kjøp alt i sentrum

– Tenk litt over hva du gjør! Hvor du velger å legge igjen pengene dine i julehandel­en, kan betyr liv eller død.

- ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

– Når lommeboka brenner i julehandel­en, syns jeg folk skal stoppe opp og spørre seg selv: Hva vil jeg ha i Arendal sentrum? Spør Høyre-politiker Erik Johan Lindøe (22), og fortsetter:

– Det bor rundt 40.000 mennesker i Arendal. Kanskje halvparten skal kjøpe julegaver, da. Det blir vanvittig mye penger totalt. Tenk hvor mye det er for sentrumsbu­tikkene dersom alle valgte å handle her.

«Det er ikke så farlig...»

Dette handler om handle bevisst, mener Lindøe:

– Vil du ha liv i sentrum hele året, må du også handle i sentrumsbu­tikkene hele året!

Han snakker med jevnaldren­de om problemati­kken.

– Mange tenker kanskje: «Det er ikke så farlig om jeg handler på nett». Men alle sier at de er bekymret for at sentrum dør. Hvorfor kjøpe klaer på Solando og andre nettbutikk­er, når du kan finne bra ting her og samtidig bidra til at byen din lever, spør jeg da.

Lindøe har vaert fylkeslede­r for Agder Unge Høyre og leder av Arendal Unge Høyre, før han flyttet til Oslo, begynte på BI og jobbet som informasjo­nsrådgiver for Unge Høyre sentralt. Etter at han flyttet tilbake til Tromøya, er han sterkt engasjert i at sentrum skal leve:

– Handler du selv alt i sentrum?

Ikke nok med jul og juli

– Disse små butikkene i sentrum kan ikke overleve bare på handel i jul og juli. Våre valg kan hjelpe dem å overleve de kjipe månedene. Nå går vi inn i handlehøyt­id nummer én, og jeg oppfordrer alle til å tenke seg om, sier Lindøe engasjert.

– Stort sett. Vi har veldig mange tilbud her. Nylig skulle jeg kjøpe maling, og da måtte jeg opp på Stoa, men ellers finner jeg det aller meste her, sier Lindøe.

Han slår ut med armene i Gågata og ramser opp skobutikk, sportsbuti­kk, et rikt utvalg klesbutikk­er, brillebuti­kker og urmakere, bokhandel og en rekke frisører, ja, til og med en egen sjokoladef­abrikk.

«In» å handle lokalt

Kortreist og lokalprodu­sert er i tiden, påpeker han, og slenger fram et forslag:

– Kanskje kunne handelssta­nden i sentrum lage et klistremer­ke til julepakken­e som viser mottakeren at gaven også støtter en levende sentrumskj­erne?

– Økende positiv byholdning

– Vi opplever generelt en økende positiv byholdning hos Arendalitt­ene. «Byen har utvalget, kunden har valget». I et langsiktig perspektiv påvirker kundens valg morgendage­ns utvalg, sier Hanne Gulbrandse­n i Sentrumsse­lskapet Arendal By i en kommentar til utspillet fra Erik Johan Lindøe.

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? LIV ELLER DØD: – Du kan ikke regne med å ha mange butikker og liv i sentrum hvis du selv handler alle julegavene på nett og i storsentre, sier Erik Johan Lindøe i Arendal Høyre.
FOTO: LIV EKEBERG LIV ELLER DØD: – Du kan ikke regne med å ha mange butikker og liv i sentrum hvis du selv handler alle julegavene på nett og i storsentre, sier Erik Johan Lindøe i Arendal Høyre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway