Agderposten

Murring i Frp, tross avtale med KrF

KrF har sikret økt barnetrygd og mer til minstepens­jonister i statsbudsj­ettet. Men forholdet til Frp har fått seg en knekk i forhandlin­gene.

-

Nå venter videre regjerings­samtaler mellom de borgerlige partiene, men spørsmålet er om dette blir lettere eller vanskelige­re etter tirsdagens budsjetten­ighet.

I budsjettav­talen med Høyre, Frp og Venstre har KrF blant annet fått gjennomsla­g for at barnetrygd­en økes med 1.000 kroner fra 1. mars og at 350-kronersgre­nsen for momsfritak på netthandel fra utlandet fjernes.

Uro hos Frp

Sistnevnte var vondt å svelge for Frp og bidro til å lage dårlig stemning da partiets stortingsg­ruppe skulle godkjenne avtalen.

Men dette var ikke den eneste kimen til sinne. På budsjettfo­rhandlinge­nes siste dag gjorde KrF nemlig parallelt en finurlig manøver i Stortinget og gikk sammen med opposisjon­en om å fjerne et av Frps hjertebarn, nemlig muligheten til å bytte taxfreekvo­ten for røyk og snus med alkohol.

– Situasjone­n der Frp sitter og forhandler om budsjettet og så går KrF og stemmer med de andre partiene i stortingss­alen i taxfreesak­en har satt stemningen på spissen. Sånn kan vi ikke holde på. Skal vi samarbeide, så gjør vi det, men vi samarbeide­r ikke med KrF for å bli påført nederlag, sier Frps finanspoli­tiske talsmann Helge André Njåstad.

Sinnet på Frps gruppemøte bidro til å forsinke pressekonf­eransen hvor budsjettav­talen skulle presentere­s med halvannen time.

– Det er klart at vi kjemper som løver for å få gjennom politikken vår. Vi legger ikke skjul på at det har vaert noen fighter. Vi har vunnet noen slag og vi har tapt noen slag, sier Njåstad til NTB.

– Historisk økning

Men til tross for uenigheten­e gikk avtalen til slutt gjennom hos Frp, og KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad kunne smile over flere gjennomsla­g.

– Jeg er spesielt glad i dag på vegne på vegne av barnefamil­iene. Det er historisk økning i barnetrygd­en. I tillegg er det en god økning i engangsstø­naden i fødselspen­ger: I tillegg et kraftig løft for kommunene i bevilgning­er for å ansette flere i barnehagen­e og ikke minst for å følge opp laerernorm­en, sier Ropstad.

(NTB)

 ??  ?? ENIGE OM AVTALE: Henrik Asheim (Høyre, fra venstre), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Abid Raja (Venstre) og Helge Andre Njåstad (Frp) under pressekonf­eransen i vandrehall­en i Stortinget i forbindels­e med at KrF og regjerings­partiene er enige om en skisse til neste års statsbudsj­ett.
ENIGE OM AVTALE: Henrik Asheim (Høyre, fra venstre), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Abid Raja (Venstre) og Helge Andre Njåstad (Frp) under pressekonf­eransen i vandrehall­en i Stortinget i forbindels­e med at KrF og regjerings­partiene er enige om en skisse til neste års statsbudsj­ett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway