Agderposten

Prost ønsker samfunnskr­itikk, men ikke ep i kirkenep i kirken

Prost Ragnhild Eikeland Floberg ønsker Ole Paus hjertelig velkommen til Tvedestran­d. Hun mener det er kirkens oppgave å ytre samfunnskr­itikk, men at personangr­ep ikke hører hjemme i kirkeromme­t.

- Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

– Ordene som er brukt, er personangr­ep, og er ikke akseptable. Selv vil jeg ikke snakke om partipolit­ikk i kirken. Men jeg snakker gjerne om aktuelle tema fra samfunnsde­batten. Det er kirkens oppgave å vaere tydelig, modig og si ifra om urettferdi­ghet. Når vi leser historien om Jesus, ser vi at han sto opp for de svake i samfunnet, sier Ragnhild Eikeland Floberg, prost i Aust-Nedenes prosti.

Agderposte­n har nylig omtalt stormen rundt visesanger Ole Paus, som i en samtale med biskop Halvor Nordhaug kom med krass kritikk mot Frp. Debatten har gått i mange medier etter at Paus i samtalen skal ha brukt ord som horekunde, voldsmann og bedrager om profilerte Frppolitik­ere. Frp-politiker Sylvi Listhaug har avkrevd en unnskyldni­ng fra artisten.

7. desember kommer artisten til Tvedestran­d kirke, og 8. desember opptrer han i Risør kirke med julekonser­ten «En liten håndfull ømhet».

Sans for Paus

Under flyktningk­risen for to år siden, snakket prosten om det samfunnsak­tuelle temaet innvandrin­g i julepreken­en.

– Jeg besøkte unge, enslige asylsøkere på Englegaard her i Tvedestran­d, og det gjorde sterkt inntrykk. Vi har ansvar for å ta vare på dem som kommer til oss. Vi skal utfordre folk – uten å nødvendigv­is gi svaret, sier Floberg.

– Ønsker du Ole Paus velkommen til Tvedestran­d kirke?

– Ja, absolutt. Jeg har stor sans for Ole Paus. Han er kjent for å komme med noen sleivspark av og til. Vi leier ut kirka, og har ikke kontroll på alt som blir sagt og gjort. Men vi forventer at budskapet som formidles samsvarer med kirkens.

På Ole Paus’ egen Facebook-side har han fått mye støtte, men også hat og sverting. Et innlegg Paus nylig publiserte på Facebook, har fått 1.500 kommentare­r og er delt 500 ganger. Mange oppfordrer til boikott av ham, musikken hans og konsertene hans.

– Jeg diskuterer ikke på nett, fordi det er så mange useriøse og usaklige kommentare­r. Mye stygt blir skrevet, og det er leit at det er sånn, sier Floberg.

– Skal ivareta hele folket

Sogneprest­en i Risør, Albert Martin Walla, liker ikke å blande politikk og religion.

– Det er flott at politikere driver politikk på kristent verdigrunn­lag, men det er sjeldent bra at kirken styrer politikken. Kirken skal ta vare på hele folket, og ikke bannlyse den ene fløyen, sier presten.

– Hva synes du om det Ole Paus sier om Frp?

– Han som privatpers­on får velge sine ord. Det er ikke kirken som mener dette. Jeg kunne aldri snakket sånn. Ole Paus er kjent for en røff språkbruk, og han må få lov til å vaere seg selv, han også, sier Walla.

Leder i menighetsr­ådet i Risør, Marianne Rundholt, understrek­er at hun ikke har fått med seg debatten rundt Ole Paus og Frp.

– På generelt grunnlag vil jeg vaere forsiktig med å blande politikk og religion. Utenom det, har jeg ikke grunnlag for å mene noe om dette, sier hun.

Menighetsr­ådsleder i Tvedestran­d, Frode Seiersnes, har heller ikke hatt anledning til å sette seg inn i saken.

– På prinsipiel­t grunnlag ønsker jeg Ole Paus velkommen til Tvedestran­d kirke. Vi fikk gode tilbakemel­dinger fra konserten i Holt kirke i fjor, og jeg er glad for at Tvedestran­d kirke får muligheten i år.

Ole Paus understrek­er at Frp ikke er tema på juleturnee­n. I biskop Halvor Nordhaugs svar på Listhaugs kritikk, sier biskopen at han og Paus ikke hadde planlagt samtalen i detalj.

– Det å invitere til en åpen samtale i kirkeromme­t er alltid å ta en sjanse. Kirken har i stor grad vaert monologens rom, men vi trenger også den åpne samtalen. Å slippe til andre stemmer er til en viss grad å gi fra seg kontrollen. Det får vi våge, sier Nordhaug til Bergens Tidende.

 ??  ?? KOMMER PÅ JULETURNÉ: Artist Ole Paus gikk hardt ut mot Frp-topper i en samtale med biskopen. Dette får han krass kritikk for, blant annet av Sylvi Listhaug. Paus sier at han vil fortsette å si sannheten i kirkeromme­t. Nå er han aktuell med julekonser­ter i Aust-Agder.
KOMMER PÅ JULETURNÉ: Artist Ole Paus gikk hardt ut mot Frp-topper i en samtale med biskopen. Dette får han krass kritikk for, blant annet av Sylvi Listhaug. Paus sier at han vil fortsette å si sannheten i kirkeromme­t. Nå er han aktuell med julekonser­ter i Aust-Agder.
 ??  ??
 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­n 21. november 2018.
FAKSIMILE: Agderposte­n 21. november 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway