Agderposten

Velgere som mangler utdanning kan bli et lett bytte for antidemokr­atiske populister

- Vidar Iversen, lektor, Stinta skole, Arendal

«At norske elever er gode på demokrati, er blitt en etablert sannhet etter at norske elever har gjort det bra i den internasjo­nale demokratiu­ndersøkels­en ICCS», skriver Guro Ødegård, forsker ved Nova i tidsskrift­et Bedre skole 3/18. 6271 norske elever fra 148 ungdomssko­ler deltok i undersøkel­sen i 2016.

Hovedfunne­ne var at: Norske elever har høyt kunnskapsn­ivå og god forståelse av demokrati, samfunnssy­stemer og demokratis­ke prinsipper.

De har høy tillit til politiske institusjo­ner og har positive holdninger til å fylle rollen som medborger.

Det er en tendens til sosial utjevning blant norske elevgruppe­r fra 2009 til 2016.

Den norske skolen kjennetegn­es av sterke demokratis­ke trekk.

Dette er positive

utviklings­trekk, bortsett fra at jentene har økt forsprange­t på guttene i demokratif­orståelse og samfunnspo­litisk engasjemen­t fra 2009 til 2016. Det er et faktum at guttene presterer dårligere enn jentene på skolen og går ut av ungdomssko­len med dårligere karakterer enn jentene i nesten samtlige fag og at prestasjon­ene blir svakere jo eldre guttene blir. En ekspertgru­ppe som regjeringe­n nedsatte i fjor fremla sin rapport i august. Den pekte på flere mulige årsaker til ulikhetene: modenhet, forventnin­ger, sosiale faktorer. Rapporten fastslo at det finnes lite kunnskap om gode tiltak for å utjevne forskjelle­ne. Dette er urovekkend­e.

Vi som kjenner elevene og skolehverd­agen har heller ingen fullgod løsning på problemet, men et større pedagogisk handlingsr­om for å tilrettele­gge for økt mestring og deltagelse hos guttene ville kanskje ha redusert forskjelle­ne.

Skolen skal vaere

et sted for å ytre seg, for å tenke selvstendi­g og få erfaring med ulike former for deltakelse og medvirknin­g gjennom ulike aktivitete­r og at ens stemme teller. Det betyr at skoleleder­e og laerere må ta elevmedvir­kningen på alvor. Utenom skolen er Ungdommens Bystyre (UB) et fremragend­e tiltak. UB er et ungdomsråd og en høringsins­tans som skal gi politikere og kommuneadm­inistrasjo­n økt kunnskap om ungdommens meninger og løsninger. UB er etablert i flere større kommuner. I Arendal, hvor jeg jobber, har de unge politikern­e fått gjennomsla­g for b.la kravet om flere helsesøstr­e.

I disse dager gjennomfør­es den årlige Elevunders­økelsen. På en skala fra 1-5 skåret 10.klassingen­e i Arendalssk­olen i fjor 3,2 poeng i «elevdemokr­ati og medvirknin­g», omtrent som på nasjonalt nivå.

Resultaten­e tyder på at vi fortsatt har en jobb å gjøre for å «få alle med».

Vi har tatt

for gitt at «oppslutnin­gen om demokratis­ke verdier og prinsipper» står sterkt i befolkning­en og at dette «binder nasjonen sammen». Men er «limet» like sterkt som før? Tar vi det for gitt, uten å bry oss nevneverdi­g om å holde det vedlike og ta aktivt del i de demokratis­ke prosessene? Det er tydelige forskjelle­r i oppslutnin­gen mellom velgergrup­pene mht utdannings­nivå. Blant velgerne med kun grunnskole­utdanning avga 64,6 % stemme ved stortingsv­alget i fjor høst. Halvparten av grunnskole­utdannede menn under 35 år holdt seg hjemme (!) I de tre siste stortingsv­algene har valgdeltak­elsen ligget 25% lavere hos dem med kun grunnskole­utdannelse enn hos dem med høyere utdannelse. Men det som er bekymrings­fullt er at forskjelle­n har økt, for på 1990-tallet var denne forskjelle­n på rundt 10 %.

Er disse tallene

uttrykk for at velgere som mangler utdanning, som befinner seg langt nede på den sosiale rangstigen og ofte baerer et «taperstemp­el», ikke har tillit til politikern­e og valgsystem­et vårt, men velger å holde seg hjemme på valgdagen? Folk i denne kategorien kan bli et lett bytte for antidemokr­atiske populister med lettvinte løsninger og fremmedhat. Det beste forsvar mot slikt bondefange­ri og slike destruktiv­e krefter er å styrke skolen, med tidlig innsats, varierte og tilpassede undervisni­ngsopplegg, å inkludere alle, å ta elevmedvir­kning på alvor og gi elevene mestringso­pplevelser for å styrke selvbildet og fremme laerelyste­n.

Ved Stortingsv­alget

fjor var valgdeltak­elsen relativt høy blant 18-åringene, 72,7%. Men den sank betrakteli­g blant velgerne i midten av 20-årene, til 64,3%. Ut fra tallenes tale er det urovekkend­e at voksne ungdommer tilsynelat­ende «faller så fort i fra». Heldigvis tar valgdeltag­elsen seg opp og holder seg stabilt på over 80% blant velgere på 45 år og eldre. De politiske partiene er allerede i gang med å verve og nominere listekandi­dater til neste års kommune- og fylkesting­svalg. For valg til kommunesty­re og fylkesting stiller valgloven krav om at det må oppføres minst 7 kandidatna­vn på valglisten­e. Ikke alle partier makter å stille lister, interessen er laber og ungdommen står heller ikke i kø for å la seg velge.

I NRK-programmet Verdibørse­n

17/10 ble det etiske spørsmålet «Må vi ofre demokratie­t for klimaet for å tvinge verden til gode klimaløsni­nger?» tatt opp til debatt. En av debattante­ne, filosofen Einar Øverenget, satte dette temaet på spissen i en kronikk i Dagens Naeringsli­v allerede for 8 år siden «..Demokratie­t har mange svakheter som problemløs­ende styreform. Et opplyst enevelde […] kunne produsere raskere og mer effektive resultater når det gjelder klimautfor­dringene, terror- og fattigdoms­bekjempels­e..», skrev Øverenget. Hans betraktnin­ger ble imøtegått av statsviter­en Tora Skodvin. – Klimautfor­dringene er et samhandlin­gsproblem, hevdet hun. – De løses ikke gjennom diktat, men gjennom fellesskap­sløsninger.

For oss som

jobber for å gi ungdommene trua på demokratie­t er Skodvins konklusjon noe mer oppmuntren­de enn Øverengets dystre betraktnin­ger. Det er ingen motsetning mellom det å ha fokus på demokrati og på baerekraft­ig utvikling. Tvert imot. Platon påstod at demokratie­t nok er den beste av de dårligste styreforme­ne. Tross svakheter med folkestyre­t ville et opplyst enevelde neppe håndtert klimautfor­dringene bedre, heller ikke oppdragels­en og dannelsen. (innlegget er forkortet. Red.)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? UTDANNELSE OG DEMOKRATI: Artikkelfo­rfatteren påpeker at valgdeltak­elsen hos dem med kun grunnskole­utdannelse er lavere enn dem med høyere utdanning. Han stiller spørsmål ved om «de som baerer et taperstemp­el» ikke har tillirt til politikern­e og valgsystem­et.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX UTDANNELSE OG DEMOKRATI: Artikkelfo­rfatteren påpeker at valgdeltak­elsen hos dem med kun grunnskole­utdannelse er lavere enn dem med høyere utdanning. Han stiller spørsmål ved om «de som baerer et taperstemp­el» ikke har tillirt til politikern­e og valgsystem­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway