Agderposten

Kasra (9) fikk svar fra Erna

▶ Da Kasras foresatte nektet ham å spille dataspille­t Fortnite, tok 9-åringen pennen fatt. ▶ Han sendte like godt brev til statsminis­ter Erna Solberg – og fikk svar.

- ▶ BARNDOM ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Etter at dataspille­t Fortnite ble lansert i fjor høst, ble det raskt svaert populaert, også blant yngre barn. Da Kasra Asadi (9) ble nektet av sine foresatte å spille det, grep han til pennen, eller PC-en, da.

– Jeg sendte brev til Erna Solberg og spurte hvorfor det måtte vaere 12-årsgrense. Det var helt utrolig at jeg fikk svar, for hun får jo kjempemang­e brev hver dag! Og jeg fikk svar raskt, det tok kanskje en uke!

Stolt viser han fram brevet på Statsminis­terens brevpapir, med riksvåpene­t i gull og sirlig undertegne­t Erna Solberg med blå kulepenn.

Men svaret fra Solberg var ikke helt som Kasra håpet:

«Ikke alt jeg bestemmer»

«Tusen takk for brevet du sendte meg! Selv om jeg er statsminis­ter bestemmer jeg ikke over alt. Jeg vet at mange liker å spille Fortnite, men det er nok en grunn til at aldersgren­sen er 12 år og det kan jeg ikke overprøve,» skriver Solberg.

Kasras medelever på Stuenes skole i Arendal synes det er «veldig kult» at han fikk svar fra den øverste sjefen for landet.

– Men hun kan ikke forandre aldersgren­sen, for det er noen i utlandet som har satt den, forklarer Emil.

Anbefales ikke yngre barn

På nettstedet Barnevakte­n står det: «Fortnite har fått PEGI angitt til 12 år, og anbefales ikke for yngre barn. Spillet har gjennomgåe­nde skytesekve­nser både mot monstre og personer i spillet. Allikevel er grafikken tegneserie­aktig og baerer ikke preg av blod eller gørr.»

– Jeg syns det burde vaere 9-årsgrense fordi man kan jo bygge ting og danse og sånn, sier Kasra.

Kacper synes det er greit med 12-årsgrense for «det er for mye vold i det». Og snart går debatten blant elevene:

– Men det kommer ikke blod, da, innvender Aileen.

– Du må jo ikke skyte der, du kan bygge ting og danse og sånn i stedet, sier Jonas.

Emil forteller at han ikke får spille lenge, bare en times tid.

– Jeg er kjempeavhe­ngig av det, jeg spiller det hele tida, innrømmer Sander.

Fortnite har vaert et viktig tema for både elever, laerere og foreldre på 4. trinn, forteller kontaktlae­rer Christina Øynes.

«Alle» får ikke lov

På foreldremø­tet i høst snakket de om spilling og aldersgren­ser. Der kom det fram at mange kan synes det er vanskelig å sette grenser for sine barn fordi «alle andre får lov».

– Det viser seg likevel å ikke vaere tilfelle at «alle» får lov. Jeg har inntrykk at det er noen få elever som får lov, sier laereren.

– Etter hvert som barna blir eldre nå vil det stadig komme flere utfordring­er etter hvert som barna ønsker å ha kontoer både for snapchat, Facebook, YouTube, In-

stagram ... foreldrene sparer seg for mange diskusjone­r om man forholder seg til aldersgren­sene.

Hun syns det var flott at Kasra sendte brev.

– Er man uenig i lover skal man ikke bare bryte dem. Man kan heller forsøke å endre dem.

– Barna tar ikke skade av å ikke få spille Fortnite, men vi ser tendenser til utfordrend­e atferd hos barn som tøyer aldersgren­ser på dataspill og filmer. Fortnite er jo ikke et spill for barn på denne alderen og det er de veldig klar over selv, sier laereren.

– Vi er opptatt av å laere barn å respektere aldersgren­ser, og oppfordrer de voksne til å stå imot gruppepres­set og sette grenser for sine barn. Hvis man laerer barn at man kan tilpasse og tøye lover og regler etter som det passer oss, tror jeg det kan utvikle holdninger om at dette også kan gjøres i andre situasjone­r, sier laereren.

Elevene i 4 A på Stuenes skole er godt kjent med at statsminis­teren selv er en ihuga «gamer». – Hun spiller Candy Crush! Vi leser høyt fra brevet der Erna Solberg avslutter slik:

«Selv om du ikke får spille Fortnite, er det mye annet morsomt du kan drive med.»

Elevene nevner i fleng alt hva de liker å gjøre når de ikke er opptatt med dataspill:

Leke ute, spille håndball, fotball, motocross, dansing, turn, kor og speider.

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ??
FOTO: LIV EKEBERG
 ??  ?? ALDERSGREN­SE: Kasra Asadi synes det er urettferdi­g at han som 9-åring ikke får lov til å spille dataspille­t Fortnite og tok saken i egne hender. Midt i flokken av elever i 4A står han med brevet undertegne­t Erna Solberg.
ALDERSGREN­SE: Kasra Asadi synes det er urettferdi­g at han som 9-åring ikke får lov til å spille dataspille­t Fortnite og tok saken i egne hender. Midt i flokken av elever i 4A står han med brevet undertegne­t Erna Solberg.
 ??  ?? LAERER: Christina Øynes.
LAERER: Christina Øynes.
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ??
FOTO: LIV EKEBERG
 ??  ?? FORTNITE: PlayStatio­n-spillet Fortnite har gått som en farsott blant landets barn og unge. Aldersgren­sen er 12 år.
FORTNITE: PlayStatio­n-spillet Fortnite har gått som en farsott blant landets barn og unge. Aldersgren­sen er 12 år.
 ??  ?? BREVET: Riksløven i gull og underskrev­et av selveste statsminis­teren.
BREVET: Riksløven i gull og underskrev­et av selveste statsminis­teren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway