Agderposten

Mange eldre vet ikke at de har rett til gratis tannlegebe­handling

Mange eldre vet ikke at de kan ha krav på gratis tannbehand­ling. Men i Arendal er det stort fokus på tannhelsen til de eldre, mener ordføreren.

-

Eldre langtidssy­ke, uføre på institusjo­n med rett på hjemmesyke­pleie, har rett til gratis tannlege. Mange eldre ikke vet om dette. Ferske tall fra Den Norske Tannlegefo­rening viser at bare 26 prosent av de eldre som har rett på fri tannhelseb­ehandling benytter seg av muligheten.

Trengs bedre info

Tannlegefo­reningen mener at informasjo­nen om tilbudet var for dårlig, at mange i hjemmesyke­pleien selv ikke vet om det, og at kommunene gjør for lite for å sikre at eldre får tannhelseh­jelp.

Interpella­sjon

Mange eldre er demente og klarer ikke å huske på dette selv. Her bør kommunene passe på at informasjo­n og oppfølging blir gjort. Dette fremholdt Ingrid Skårmo interpella­sjon fra Ingrid Skårmo (Frp) i en interpella­sjon til ordføreren i siste bystyremøt­e – der hun utfordret ordføreren på hva han vil gjøre med dette.

Ordfører: Stort fokus

Ordfører Robert C. Nordli (Ap) svarte at dette i utgangspun­ktet er fylkeslege­ns ansvar. Men at kommunen har stort fokus på dette, og nylig gjennomfør­te et eget samarbeids­prosjekt. Hjemmesyke­pleien har også munnhulesj­ekk som eget sjekkpunkt.

Interpella­sjonen

Ingrid Skårmos interpella­sjon til ordføreren lød slik: 1) Hva vil ordføreren gjøre for å sikre at alle eldre i kommunen som har rett på refusjon eller full dekning av tannhelseu­tgifter får informasjo­n om det? 2) Hvordan jobber kommunen for å sikre at alle eldre får den tannbehand­lingen de har rett og krav på?

Her er ordføreren­s svar i sin helhet:

– Fylkestann­legen er vel egentlig også adressat for spørsmålet, da det er der den offentlige tannhelset­jenesten styres fra (lov om tannhelset­jenesten). I Arendal er det to offentlige tannklinik­ker (Krøgenes og Maxis). Tannhelset­jenesten er selv ansvarlig for informasjo­nsarbeid vedrørende deres egne tjenester.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? TANNHELSE FOR ELDRE: Mange eldre vet ikke at de kan ha rett på gratis tannbehand­ling, var tema for Ingrid Skårmos (Frp) interpella­sjon til ordføreren i siste bystyremøt­e i Arendal.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX TANNHELSE FOR ELDRE: Mange eldre vet ikke at de kan ha rett på gratis tannbehand­ling, var tema for Ingrid Skårmos (Frp) interpella­sjon til ordføreren i siste bystyremøt­e i Arendal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway