Agderposten

Vil bygge Sørlandets første private krematoriu­m

Med fylkets eneste krematoriu­m ute av drift må de avdøde fraktes lange avstander for å kremeres. Uverdig og unødvendig, mener begravelse­sagent.

- ▶ Synnøve Skeie Fosse syfo@agderposte­n.no

Hvert år har rundt 250 austegder blitt kremert i Arendal, og tallet er økende. Nå må de avdøde i stedet fraktes til Sandefjord. Bor avdøde på Evje eller Setesdals-kommunene er det krematorie­t i Kristiansa­nd som brukes.

Vil bygge nytt

Mens Arendals-politikern­e sitter på gjerdet og diskuterer hvorvidt de har råd til å bygge nytt krematoriu­m til over 20 millioner kroner eller om de skal «lappe på» det gamle for halvannen million, vurderer Tore Konnestad om han skal bygge et privat krematoriu­m for hele østfylket.

Uverdig

– Jeg synes det er både uverdig og unødvendig å frakte avdøde langt av gårde for å kremeres. Stadig oftere ser vi at de pårørende vil vaere til stede, eller i det minste hente urnen selv. Det vanskeligg­jøres dersom kremasjons­stedet er langt unna avdødes gravsted, sier Konnestad til Agderposte­n. Konnestad driver til daglig et begravelse­sbyrå som gjennomfør­er 270 gravferder hvert år.

Må betale selv

Konnestad reagerer også sterkt på at mens Arendals innbyggere får kremasjon gratis, må innbyggern­e i resten av kommunene betale selv.

– Uansett om du bor i Lillesand, Åmli eller andre kommuner må de etterlatte betale mellom 5.000 og 6.800 kroner dersom de velger kremasjon. Årsakene til at arendalitt­er slipper å betale, er at krematorie­t så langt har vaert plassert i Arendal. Denne forskjells­behandling­en synes jeg er både urettferdi­g og uverdig, understrek­er Konnestad og fortsetter: Det er jo slik at NAV yter gravferdss­tøtte til de som har veldig lav inntekt, men støtte til kremasjon får man uansett ikke. Ikke bare er det urettferdi­g, men det er jo underlig at staten ikke støtter et alternativ som er både er mindre plasskreve­nde og minst like miljøvennl­ig, sier Tore Kon-

nestad.

Raskt på plass

Dersom Konnestad skulle få signaler fra politikern­e om at et privat krematoriu­m er ønskelig, kan han vaere i drift allerede om et års tid.

– Jeg har allerede vaert i kontakt med arkitekt. Planen er å bygge et krematoriu­m med et lite rom der pårørende kan vaere om de vil. Et slags minnerom som skal vaere livssynsnø­ytralt, sier Konnestad og avslutter:

– Vi i bransjen ser at det er stadig flere som ønsker kremasjon. Da er det viktig at myndighete­ne legger til rette for det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FORELØPIG PLASS: Barbu er en av kirkegårde­ne der det begynner å bli trangt, men foreløpig er det plass både til både kistebegra­velser og urnegraver ved alle gravplasse­ne i Arendal.
FORELØPIG PLASS: Barbu er en av kirkegårde­ne der det begynner å bli trangt, men foreløpig er det plass både til både kistebegra­velser og urnegraver ved alle gravplasse­ne i Arendal.
 ?? Kilder: Kirkeverge­n i Arendal og kirken.no FOTO: SYNNØVE S. FOSSE ?? VIL BYGGE: Tore Konnestad driver begravelse sbyrå og gjennomfør­er rundt 270 seremonier i året. Nå vil han bygge et privatdrev­et krematoriu­m for at døde fra Aust-Agder skal slippe å sendes til Sandefjord for å kremeres.
Kilder: Kirkeverge­n i Arendal og kirken.no FOTO: SYNNØVE S. FOSSE VIL BYGGE: Tore Konnestad driver begravelse sbyrå og gjennomfør­er rundt 270 seremonier i året. Nå vil han bygge et privatdrev­et krematoriu­m for at døde fra Aust-Agder skal slippe å sendes til Sandefjord for å kremeres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway