Agderposten

- Selvbetjen­te kasser erstatter neppe ansatte

Selvbetjen­te kasser popper opp i matbutikke­ne. Ifølge butikksjef­ene er folk akkurat like aerlige der som når de handler i kasser med betjening.

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

Meny Tvedestran­d fikk seks nye selvbetjen­te kasser for få dager siden, der kundene selv skanner varene sine. Butikken har fortsatt noen betjente kasser, skriver Tvedestran­dsposten.

– Selvbetjen­ing fungerer greit, i hvert fall for kunder som har få varer. Det er litt mer styr hvis kunden har full handlevogn og må finne frem blant kodene for frukt og grønt, forteller butikksjef Helge Blom-Ohlsen til Agderposte­n.

Han regner ikke med økt svinn. – Jeg tror at de som stjeler fra matbutikke­r, stjeler uansett, sier butikksjef­en.

Betjeninge­n foretar stikkprøve­r av kunder flere ganger om dagen. En ansatt står blant de selvbetjen­te kassene for å hjelpe kundene.

Ingen mister jobben

Butikksjef­en får gode tilbakemel­dinger fra kunder – men noen er bekymret for at ansatte mister jobben.

– Vi fortsetter med akkurat like stor bemanning som før. Dette gjør vi for å øke servicen til kundene. De ansatte får andre oppgaver i butikken, sier butikksjef­en.

– Tror du selvbetjen­ing tar over for arbeidspla­sser etter hvert?

– Jeg kan ikke utelukke det. Teknologi erstatter arbeidspla­sser, men det er ikke enestående for vår bransje, sier Blom-Ohlsen.

Ikke oppdaget tyver

Nye Spar på Amfi Arendal og Coop Extra på Stoa og Strømsbu er blant butikkene i Arendal med selvbetjen­te kasser.

– På stikkprøve­ne har vi så langt ikke funnet en eneste kunde som ikke har betalt for alle varene sine, og nå har vi hatt ordningen i en måned, forteller Tor Eirik Berg, assisteren­de butikksjef ved Coop Extra på Strømsbu.

Der gikk bemanninge­n opp da butikken gjenåpnet fra Coop Prix til Coop Extra.

– Jeg tror systemene må bli enda bedre før selvbetjen­ing erstatter stillinger. Nå er de selvbetjen­te kassene til hjelp ved lange køer. Det er alltid en ansatt som følger med, og vi foretar tilfeldige stikkprøve­r, forteller Berg.

Når kunder skanner inn alkohol eller tobakk, får de ansatte beskjed slik at de sjekker legitimasj­on.

– Det er ikke alle som tør å bruke selvbetjen­te kasser. Men eldre mennesker synes det er gøy, sier Berg.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ?? INGEN TYVER: Assisteren­de butikksjef Tor Eirik Berg ved Coop Extra på Strømsbu foretar jevnlige stikkprøve­r av kunder, og har i løpet av en måned ikke funnet en eneste vare det ikke er betalt for.
FOTO: MARIT ELISABETH STRAND INGEN TYVER: Assisteren­de butikksjef Tor Eirik Berg ved Coop Extra på Strømsbu foretar jevnlige stikkprøve­r av kunder, og har i løpet av en måned ikke funnet en eneste vare det ikke er betalt for.
 ?? FOTO: MARIT ELISABETH STRAND ?? FÅR UNNA KØENE: Selvbetjen­te kasser på Spar, Amfi Arendal.
FOTO: MARIT ELISABETH STRAND FÅR UNNA KØENE: Selvbetjen­te kasser på Spar, Amfi Arendal.
 ??  ?? SELVBETJEN­TE KASSER: Meny Tvedestran­d fikk selvbetjen­te kasser for få dager siden. Kunde Inga Marie Tønnesen får hjelp av butikksjef Helge Blom-Ohlsen når hun forsøker de nye kassene for første gang.
SELVBETJEN­TE KASSER: Meny Tvedestran­d fikk selvbetjen­te kasser for få dager siden. Kunde Inga Marie Tønnesen får hjelp av butikksjef Helge Blom-Ohlsen når hun forsøker de nye kassene for første gang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway