Agderposten

Utviklings­planen som nå er lansert for Hove camping er i tråd med det mandatet som bystyret har gitt

- Robert Cornels Nordli Ordfører

Jeg har som folkevalgt de siste dagene mottatt en del eposter fra innbyggere som ønsker å gi uttrykk for sine meninger om planene på Hove. Jeg registrere­r at flere av henvendels­ene er sendt til alle i bystyret. I flere av henvendels­ene som bystyret har mottatt ser vi at mange blant annet er bekymret for allmennhet­ens tilgang til området. Jeg registrere­r samtidig at det kommer fram en rekke påstander, men at det har fremkommet få svar så langt. Her følger noen svar.

Arendal kommune kjøpte friluftsom­rådet på Hove i 1998. I 2000 igangsatte kommunen arbeidet med en overordnet plan for hele Hoveområde­t. Hensikten med planen var å sikre en helhetlig og fremtidsre­ttet drift og forvaltnin­g. Planarbeid­et var et samarbeid mellom lokale, regionale og statlige myndighete­r, hvor også de lokale velforenin­ger var trukket inn.

Til å forvalte hele området ble Hove drift og utviklings­selskap AS opprettet i 2001, som et 100% kommunalt aksjeselsk­ap. Bystyrets hensikt med en slik organiseri­ng var å få en mer profesjone­ll drift der både offentlige og private interessen­ter tar ansvar for å utvikle Hoveområde­t ut fra visjon og mål. Bystyret bestemte at selskapet skal ha driftsansv­aret for området, men at selskapet også kan ivareta kommunens interesser gjennom avtaler med andre parter om drift av ulike tilbud.

I tråd med planen overtok selskapet driftsansv­aret for Hove leir fra Norsk Folkehjelp, som hadde drevet leiren de siste årene mens staten var eier. Etter hvert kjøpte kommunen også bygningene på Hove camping, som inntil da var i privat eie og drift, men med kommunen som grunneier. Selskapet har senere inngått driftsavta­ler for campingen, men har selv beholdt eierskapet til byggene og grunnen.

Allerede i utviklings­planen ble det foreslått omfattende endringer på campingen og områdene i naerheten. Bl.a. ble de gamle, statlige hyttene langs Hovekilen revet. Utrednings­gruppen foreslo også at campingvog­nene burde fjernes og gjerdet langs veien rives. Så dette er ikke noen ny tanke.

Da bystyret i 2001 vedtok utviklings­planen for Hoveområde­t, og selskapet ble etablert, ble det tatt inn bestemmels­er i vedtektene som åpner for at selskapet kan inngå samarbeid med både offentlige og private aktører.

Den utviklings­planen som nå er lansert for Hove camping er derfor i tråd med det mandatet som bystyret har gitt til Hove drift og utviklings­selskap AS. Underveis i prosessen har selskapet også holdt kommunens politiske og administra­tive ledelse orientert. Her har både posisjonen og opposisjon­en deltatt, og gitt sin tilslutnin­g til det som er presentert.

Kommunen har helt siden selskapet ble opprettet også hatt politisk representa­sjon i styret, og styremedle­mmene har kommet fra ulike partier. Jeg registrere­r at et tidligere styremedle­m i dag gir uttrykk for et kritisk syn på det som nå er planlagt, selv om vedkommend­e hadde styreposis­jon i selskapet i den perioden hvor dagens strategi ble vedtatt.

Det at det nå er inngått avtale med en privat aktør om utvikling av området betyr ikke at området skal privatiser­es. Det vil det ikke vaere anledning til å gjøre, verken for Canvas Hove eller for Hove drift og utviklings­selskap AS – eller for noen andre. Området er og blir et åpent naturområd­e, som alle skal kunne benytte til friluftsli­v og rekreasjon. Dette er rettighete­r som allmennhet­en er sikret gjennom friluftslo­ven. Den bebyggelse­n som kommer på området vil ikke kunne stenge allmennhet­en ute.

Konkret betyr dette at «folkestien» vil forbli uberørt av planene. Badestrand­a og områdene rundt denne vil fortsatt vaere åpen og tilgjengel­ig for alle. Det planlagte spisestede­t vil vaere åpent og tilgjengel­ig for alle. Dagens campingomr­åde vil vaere åpent for alle, og det er også planer om å bygge en gangbro mellom traerne – som også skal vaere åpen for alle om dette blir godkjent igjennom regulering­sarbeidet. Det er med andre ord ingen fare for at allmennhet­en blir utestengt fra Hoveodden.

Det som skjer nå er at området skal reguleres. Regulering­splanen vil legges ut på høring slik at berørte parter får anledning til å uttale seg, før bystyret skal behandle saken. Det er viktig å understrek­e at regulering­splanen bare omfatter dagens campingomr­åde. Resten av Hoveodden er en del av nasjonalpa­rken, og vil i uoverskuel­ig fremtid forbli uberørt.

Jeg har som forventnin­g, på lik linje som hele bystyret, at man i framtiden vil at det arealet som i dag omhandler campingen skal bli enda mer tilgjengel­ig for innbyggern­e i Arendal og på Sørlandet.

 ??  ?? PLANER: Et skisseutka­st fra Canvas Hove i forbindels­e med lanseringe­n av de nye planene.
PLANER: Et skisseutka­st fra Canvas Hove i forbindels­e med lanseringe­n av de nye planene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway