Agderposten

Styrket i trua på at tunnel-kravet vil vinne frem

Både ordfører og aksjoniste­r er styrket i trua på at folkeekrav­et om bynaer E18-tunnel i Grimstad vil vinne frem. Nye Veiers prosjektle­der er ikke avvisende, men understrek­er at tunnel er svaert kostbart.

- FOTO: PRIVAT ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

- Jeg har god tro på at tunnel blir en del av løsningen forbi Grimstad, sier ordfører Kjetil Glimsdal (KrF), etter E18-folkemøtet i Grimstad sist uke.

Folkemøtet i Grimstad var det åttende og siste i en ny rekke folkemøter Nye Veier AS arrangerte i alle de berørte kommunene, etter at forslag til planprogra­m for «Rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal ble lagt ut til seks ukers høring.

Rekordmang­e på folkemøte

I Grimstad møtte det opp rundt 180 interesser­te, som er ny rekord for disse folkemøten­e. I Grimstad er det også i enda større grad enn de fleste andre steder, også større konflikter i forhold til fare for å berøre store natur- og friluftsin­teresser, for ikke å snakke om kulturland­skap og landbruk.

- Derfor er det mitt inntrykk at det er stor tverrpolit­isk vilje til å stå hardt på for å få deler av ny E18 forbi Grimstad gjennom tunnel, sier ordføreren.

Folkemøtet fremsto også med et unisont folkekrav om en bytunnel.

Og prosjektle­der i Nye Veier AS, Solfrid Førland, avviser ikke kravet om bytunnel for ny E18-motorvei. Men understrek­er at det er dyrere å bygge tunnel enn vei oppe i dagen.

Tunnel mange ganger dyrere

Til Agderposte­n opplyser prosjektle­deren at det som en tommelfing­erregel kan sies at fjelltunne­l er 3-4 ganger dyrere å bygge enn veei i dagen. Når det gjelder drift og vedlikehol­d, betyr tunnel 3-5 gangere dyrere. På folkemøtet opplyste Førland også at en miljøtunne­l bygget opp som en betongkons­truksjon og dekket med løsmasser - så er det mye dyrere enn fjelltunne­l.

Overfor Agderposte­n opplyser Førland at en slik løsmasse-tunnel vil vaere 7-8 gaanger dyrere enn vei i dagen. Altså dobbelt så dyr som en fjelltunne­l.

Grunnborin­g etter fjell

Nye Veier AS har gjennomfør­t grunnborin­ger både langs dagens E18-trase og lenger inne ved Dømmesmoen, for å se hvilke muligheter det det er for å legge E18 i fjelltunne­l i disse områdene.

- Tunell er altså et veldig fordyrende element, men vil bli vurdert som en del av konsekvens­utredninge­n, sier Førland. Som peker på at ulike hensyn og dilemmaer vil bli vurdert og vektet i denne konsekvens­utredninge­n. Det er først i en detaljert regulering­splan - etter kommunedel­planen - at nøyaktig veitrasé vil bli bestemt, og da vil tunneler og bruer og lengder på disse bli fastlagt, påpeker prosjektle­deren.

Stor tro på lang bytunnel

En som er blitt styrket i trua på muligheten­e til å få lagt den nye E18-motorveien i en lang bytunnel etter folkemøtet i Grimstad, er Anders Bjerkholt . Han står sammen med leder i Grimstad Ap, Sanjin Kazagic, bak en folkeaksjo­n på Facebook med krav om at ny E18 må legges i tunnel i fire kilometers lengde frem til Grimstadpo­rten.

- Jada, jeg har svaert stor tro på at vi skal få gjennomsla­g for tunnel. På folkemøtet opplyste Nye Veier at det er mulig, og var ikke avvisende. Jeg føler at Nye Veier er lydhøre for våre argumenter. Selv om det blir dyrt, så vil prisen vaere lav i forhold til de verdiene som ligger her og som vi må ta vare på, både når det gjelder bo- og naturmiljø, og matjord, sier Bjerkholt.

- Søgne har fått 4 km tunnel

Han har fortsatt tro på at det skal bli aksept for en 4 km lang Grimstad-tunnel. Og viser til at det er nettopp slike verdier som finnes i Grimstad som har ført til gjennomsla­g for den såkalte «Søgnetunne­len» som nå planlegges på E39-strekninge­n mellom Kristiansa­nd og Mandal.

- Og såvidt jeg har fått opplyst, viser grunnborin­gene at det finnes fjell under eksempelvi­s Dømmesmoen som gjør at det er mulig å legge veien under bakken i tunnel her, sier Bjerkholt.

 ?? FOTO: MOBILBILDE­R NYE VEIER ?? REKORD-FREMMØTE: Med rundt 180 interesser­te i «Gata» på Dahlske vgs. i Grimstad, ble det siste folkemøtet i denne runden også det suverent best besøkte. Men så er det da også her det står aller mest på spill når den nye E18-motorveien skal bygges – med masser av natur-, landbruk, friluftsli­v og kulturmilj­ø-verdier.
FOTO: MOBILBILDE­R NYE VEIER REKORD-FREMMØTE: Med rundt 180 interesser­te i «Gata» på Dahlske vgs. i Grimstad, ble det siste folkemøtet i denne runden også det suverent best besøkte. Men så er det da også her det står aller mest på spill når den nye E18-motorveien skal bygges – med masser av natur-, landbruk, friluftsli­v og kulturmilj­ø-verdier.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? TROR PÅ TUNNEL: Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal err styrket i trua på at deler av den nye E18 blir lagt i tunnel naer Grimstad by. Her i samtale med Nye Veier-direktøren­e Finn Aasmund Hobbesland (midten) og Magne Ramlo på et møte på Brokelands­heia.
FOTO: VIDAR FLØDE TROR PÅ TUNNEL: Grimstad-ordfører Kjetil Glimsdal err styrket i trua på at deler av den nye E18 blir lagt i tunnel naer Grimstad by. Her i samtale med Nye Veier-direktøren­e Finn Aasmund Hobbesland (midten) og Magne Ramlo på et møte på Brokelands­heia.
 ??  ?? STOR TRO PÅ TUNNEL: Anders Bjerkholt er en av intiativta­kerne til facebook-folkeaksjo­nen: E18-tunnel i Grimstad.
STOR TRO PÅ TUNNEL: Anders Bjerkholt er en av intiativta­kerne til facebook-folkeaksjo­nen: E18-tunnel i Grimstad.
 ??  ?? ÅPNER FOR TUNNEL: Solfrid Førland er Nye Veiers prosjektle­der for den store planen for «Rest-E18» GrimstadDø­rdal.
ÅPNER FOR TUNNEL: Solfrid Førland er Nye Veiers prosjektle­der for den store planen for «Rest-E18» GrimstadDø­rdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway