Agderposten

Forsvarsmi­nisteren som ikke evner å forsvare våre viktigste verdier

-

▶ Natt til torsdag 8. november hadde KNM «Helge Ingstad» vaert på NATOøvelse­n Trident Juncture utenfor Trøndelag, da det av hittil uavklarte årsaker kjørte rett inn i tankskipet «Sola». Siden har nyhetsopps­lagene vaert mange. Det er avdekket at liv kunne gått tapt, en fregatt verdt fire milliarder kroner står nå og ruster i saltvann og det vil trolig koste minst 70 millioner kroner å hente opp vraket. Hittil har ikke Forsvaret evnet å fortelle så mye om hva som gikk galt. Det vil si, bortsett fra da sjøforsvar­ssjef Nils Andreas Stensønes i et NRK-intervju fortalte at det kun er mannskapet­s psykologer og prester som vet hva som skjedde. De fakta vi hittil kjenner om ulykken er blitt drevet frem av kritisk presse.

▶ Det burde mange sette pris på, når så mye av fellesskap­ets midler og forsvarsev­ne forsvinner i havet. Men ikke landets øverste ledelse. Nå mener nemlig Høyres forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen at pressen burde unnlate å stille spørsmål om hva som gikk galt den fatale natten. I en samtale med NRK denne uken mente Bakke-Jensen at pressen burde slutte å avkreve Forsvaret svar, og heller vente på Havarikomm­isjonens rapport fra ulykken. Det er et utsagn som vitner om en alvorlig mangel på forståelse for hvilke verdier den samme ministeren er satt til å forsvare.

▶ Og dessverre må man ikke vaere en politiker utnevnt av Kongen i statsråd, for å ha store kunnskapsh­ull i om hvilken verdi en kritisk presse har i et levende demokrati. Det holder ofte å vaere lokalpolit­iker. Redaktøren i Drangedals­posten, Jan Magne Stensrud, fortalte denne uken i Aftenposte­n om hvordan han måtte møte opp på kommunehus­et i Drangedal. Der ble han bedt om å endre avisas redaksjone­lle kurs, av hensyn til kommunens ansatte som åpenbart ikke likte å bli utsatt for kritiske spørsmål fra lokalpress­en.

▶ Heldigvis er det fortsatt langt fra totalitaer­e samfunns partipress­e til norske lokalavise­r. Men politiker-holdningen om at pressens rolle kun er å skrive positivt, er dessverre utbredt flere steder enn i Drangedal.

▶ Vi minner om at Norge er landet som valgte ordene «mer åpenhet og mer demokrati» som vårt forsvar, da terroren rammet oss. Det er fortsatt ord som forplikter. Og spesielt forplikter de en forsvarsmi­nister.

 ??  ?? LIKER IKKE SPØRSMÅL: Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (t.v.) og forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen måtte svare på pressens spørsmål etter at de møtte mannskapet som var om bord da fregatten Helge Ingstad havarerte 8. november. Foto: NTB scanpix
LIKER IKKE SPØRSMÅL: Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (t.v.) og forsvarssj­ef Haakon Bruun-Hanssen måtte svare på pressens spørsmål etter at de møtte mannskapet som var om bord da fregatten Helge Ingstad havarerte 8. november. Foto: NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway