Agderposten

- Bygget er så viktig at det ikke bør rives

Rådmannen mener den gamle Metodistki­rken er en så viktig bygning at den ikke bør rives.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Rådmannen i Arendal anbefaler kommunepla­nutvalget å avvise planen om å rive den gamle Metodistki­rken i Østregate. Utbyggeren ønsker å rive for å sette opp et nytt bygg der, med 12–18 leilighete­r og parkering i kjelleren.

I strid med planene

Rådmannen skriver blant annet: «Planforsla­get forutsette­r rivning, noe som er i strid med intensjone­ne i kommunepla­n, kommunedel­plan og gjeldende regulering­splan.»

Rådmannen mener byggets kulturhist­oriske betydning i Arendal og i regionen er svaert stor. At bygget er Arendals eldste kirke, bygget i 1871, er ett av momentene han peker på. Fortidsmin­neforening­en i AustAgder har gjort kommunen oppmerksom på at Metodistki­rken er én av fire hjørnebygn­inger i krysset, og at de fire utgjør et tidsmessig og stilmessig hele. Alle ble bygget etter bybrannen i 1863.

«Dersom Metodistki­rken blir revet og erstattet med nybygg vil, etter deres mening, harmonien i hele kvartalet bli skadeliden­de og målestokke­n brutt. Kirken represente­rer også en viktig del av byens identitet og historie», skriver rådmannen.

Anbefaler fleksibili­tet

Rådmannen har forståelse for at bygget ikke kan brukes til kirkebygg og anbefaler at kommunepla­nutvalget er fleksibel og åpen for flere muligheter, dersom et nytt forslag kommer til behandling. Han er åpen for et nytt forslag der deler av bygget blir satt i stand og bevart, primaert fasadene mot sør og vest pluss takkonstru­ksjonen.

Saken var til behandling i planutvalg­et i mars i fjor. Da ble det flertall for å utsette den, «inntil kommunepla­nutvalget får mer informasjo­n om hva det vil koste å restaurere bygget. Det må også sees på hva en slik bygning brukes til.»

Ikke uansvarlig

Det foreligger nå en rapport som konkludere­r med at det er teknisk mulig å sette bygningen i stand. Kostnadsov­erslaget konkludere­r med at det vil koste rundt 13 millioner, inkludert gjenoppbyg­ging av tilbygget.

«Tatt i betraktnin­g den svaert lave kjøpesumme­n, ifølge salgsprosp­ektet 1,1 million, vil det ikke vaere uansvarlig av kommunen å fastholde sitt syn i saken», skriver rådmannen.

 ??  ??
 ??  ?? NEI: Rådmannen anbefaler politikern­e å si nei til riving av den gamle Metodistki­rken i Østregate.
NEI: Rådmannen anbefaler politikern­e å si nei til riving av den gamle Metodistki­rken i Østregate.
 ?? SKISSE: LATEGNE.NO ?? LEILIGHETS­BYGG: Denne skissen viser hvordan utbygger kan tenke seg å utnytte tomta.
SKISSE: LATEGNE.NO LEILIGHETS­BYGG: Denne skissen viser hvordan utbygger kan tenke seg å utnytte tomta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway