Agderposten

- Trygt å reise til Budennovsk

Russland-kjenner Hans-Wilhelm Steinfeld har bodd i Stavropol, den mye omtalte regionen hvor ØIF Arendals neste europacup-kamp skal spilles. Han mener turen er uproblemat­isk.

- Thomas Skjeggedal Thorsen og Jon Andreassen

ØIF Arendal trakk som kjent Dynamo-Victor i neste runde av Challenge Cup. I etterkant av trekningen har det vist seg at britiske myndighete­r advarer mot alle reiser til klubbens hjemby Budennovsk, øst i Stavropol-regionen i Russland.

Norske UD er foreløpig spake og har kun uttalte at byen ligger i randsonen til det de mener er farlig område.

– Det var terrorangr­ep der i 1995. Men nå er det rolig og stabilt der. Jeg tror ikke det er noe problem å dra dit. Man kan oppleve ting overalt, når man ser på europeiske hovedstede­r, forteller Steinfeld til Agderposte­n.

Han kjenner Russland bedre enn de fleste, og har faktisk bodd i Stavropol-regionen mens han studerte. Han har også vaert NRKs korrespond­ent i landet i fire perioder.

ØIF Arendal venter på et offisielt råd fra den norske ambassaden i Moskva.

Torsdag var daglig leder i ØIF Bjørn-Gunnar Bruun Hansen i kontakt med ambassaden, og har nå sendt klubbens henvendels­e til en kontaktper­son der.

Dermed er det bare å vente på hva ambassaden­s råd blir.

Utenriksde­partemente­t (UD) sier til Agderposte­n at det er den norske ambassaden som kjenner området best, og dermed har best grunnlag til å komme med et så godt reiseråd til ØIF som mulig.

– Rolig

Steinfeld studerte russisk og samfunnsku­nnskap og tok hovedfag i historie, der han skrev hovedoppga­ven sin om Stavropol-området.

Og det er nettopp dette området av Budennovsk ligger i, rundt 20 mil fra grensen til krigsherje­de Tsjetsjeni­a, som UD fraråder reise til.

«Utenriksde­partemente­t fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig til de russiske delrepubli­kkene Dagestan, Tsjetsjeni­a, Ingusjetia, Kabardi- no-Balkaria (inkludert Elbrusområ­det), Nord-Ossetia og Karatsjaje­vo-Tsjerkessi­a, samt de østre og sørlige delene av Stavropols­kij Kraj som grenser til Tsjetsjeni­a» heter det på deres hjemmeside­r.

Steinfeld mener reise til Budonnovsk ikke vil vaere noe problem når ØIF i februar skal spille kamp to mot russerne.

– Terroren der nede har flyttet lenger østover i dag. Dagestan og ved Det kaspiske hav, legger han til.

– Det er god avstand, og jeg lover deg at det er militaerst­yrker på plass. Mitt råd, som nok er like informert som ambassaden­s, er at det vil vaere greit å dra dit, sier Steinfeld videre.

Venter på svar

Agderposte­n skrev tirsdag at britiske myndighete­r fraråder alle reiser til byen Budennovsk, hvor Dynamo-Victor spiller sine hjemmekamp­er. Norske UD var litt mer spake i sine uttalelser, men bekreftet at byen lå helt på grensen til det de ser på som farlig sone.

Etter onsdagens kamp mot Bodø i Sør Amfi svirret ryktene om at UD nå har frarådet ØIF Arendal å spille kamp i den russiske arenaen. Det er noe som foreløpig ikke er offisielt bekreftet.

– Jeg har ikke fått den beskjeden ennå, men det er mulig noen andre har fått den. Det er mediene som har jobbet denne saken frem, sier ØIF-lederen.

– Vi kommer ikke til å reise hvis UD fraråder oss det. Det er de som har kompetanse på dette området. Vi tar ingen sjanser, sier han.

– Hva skjer dersom UD offisielt fraråder dere turen?

– Da kommer vi til å gå til det europeiske håndballfo­rbundet med det rådet. Så satser vi på at de ber Dynamo-Victor flytte kampen til et annet sted i Russland hvor det er trygt å spille. Dersom EHF ikke krever at de gjør det vil det vaere det store marerittet for oss. Da er vi virkelig i spagaten, sier han.

Han legger til at det er slike oppgjør i Europa som klubben og spillerne ønsker å spille.

– Det er oppgjør som dette vi ønsker å spille. Det er slike kamper spillerne husker etter karrieren. Det er ikke like spennende å spille mot Haslum, sier han.

Han sier han har opplevd en skremmende hendelse i Russland tidligere med Larvik.

- Det var en mafiaboss som kom inn og skjøt i taket på en pub fordi noen Larvik-fans hadde tatt hans faste plass.

 ??  ??
 ??  ?? HIT: ØIFs neste motstander holder til i Budennovsk.
HIT: ØIFs neste motstander holder til i Budennovsk.
 ??  ?? KJENT: Hans-Wilhelm Steinfeld kjenner Russland betrakteli­g bedre enn mannen i gata. Han tror ikke det vil bli noen problemer ved ØIFs bortekamp mot Dynamo-Victor.
KJENT: Hans-Wilhelm Steinfeld kjenner Russland betrakteli­g bedre enn mannen i gata. Han tror ikke det vil bli noen problemer ved ØIFs bortekamp mot Dynamo-Victor.
 ??  ?? SPENNENDE: Hans-Wilhelm Steinfeld mener Stavropol-området er spennende.
SPENNENDE: Hans-Wilhelm Steinfeld mener Stavropol-området er spennende.
 ??  ?? BY: Det er nesten 65.000 innbyggere i byen.
BY: Det er nesten 65.000 innbyggere i byen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway