Agderposten

- Et skittent tema i mørkets dal

Nyheten om at en tidligere statsråd og fylkesmann er tiltalt for seksuelle overgrep mot asylsøkere, sjokkerer mange. Lederne for det nedlagte mottaket på Hove er redd systemene for å ta vare på asylsøkere aldri blir gode nok.

- Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Trond Erik Bognø var leder for flyktningm­ottaket på Hove i de to årene det var i drift. Han opplevde at den akutte situasjone­n med veldig mange asylsøkere på en gang i 2015 og -16 ble håndtert bra.

Enkeltpers­oner

– Vi fulgte alle kriterier og normer, med politiatte­ster både for ansatte og frivillige som jeg hadde ansvar for. Men i arbeidet med asylsøkere nå når situasjone­n er mer normal, tror jeg det alltid vil vaere rom for forbedring­er. Det er viktig at man kan melde fra, bli trodd og tatt på alvor, sier han.

Men han tror ikke det er mulig å sikre de unge asylsøkern­e helt mot overgriper­e:

– Dessverre vil det alltid vaere enkeltpers­oner som vil kunne utnytte ethvert system, sier han.

Trenger bedre apparat

Benedikte Nilsen var leder for den delen av mottaket på Hove som tok imot unge enslige asylsøkere i 2015 og 2016. Hun har også vaert distriktsl­eder i AustAgder Røde Kors og sentral i Arendal Høyre i mange år. I alle disse posisjonen­e har hun sett det systemet som de unge enslige asylsøkern­e møter i Arendal.

– Vi trenger et bedre apparat rundt sårbare grupper, sier hun.

Benedikte Nilsen forteller at hun ble helt satt ut da hun fikk vite at Svein Ludvigsen (72) er tiltalt for å ha brukt sin posisjon som fylkesmann og innflytels­esrik samfunnsak­tør til å få sex med unge asylsøkere. Hun påpeker at han ikke er dømt. Ludvigsen erkjenner ikke noe straffbart.

– Jeg har ikke sett konkrete ting lokalt. Men Arendal er sikkert ikke fri for mennesker med denne sykdommen. Vi må bevilge flere penger, slik at disse syke menneskene som utfører slike handlinger får behandling, sier hun.

Hun mener det er viktig å styrke støtteappa­ratet rundt alle sårbare mennesker – uansett om de er asylsøkere eller norske.

Enormt trist

– Det er så enormt trist at sårbare mennesker skal oppleve maktmisbru­k, uavhengig av hvor de kommer fra. Derfor er det viktig for meg som Høyrepolit­iker å jobbe inn psykisk helse i skolen, løfte helsesøste­rtjenesten og ikke minst styrke skolen slik at unge kan bli sett og hørt. De unge må laere hvor og hvordan de kan si ifra, og vi må vaere tydelig på at maktmisbru­k og overgrep ikke er greit. Mange som opplever overgrep straffer seg selv i skamfølels­e, for de finner ikke trygghet og mulighet til å si ifra, sier hun.

Vanskelig å kartlegge

Hennes opplevelse som «mamma» til guttene på Hove, var at de fikk gode verger, og at kommunen jobber tett og godt med ungdommene.

– Seksuelle overgrep er et skittent tema i mørkets dal. Det er vanskelig å finne disse menneskene og kartlegge galskapen. Men det er utrolig viktig at vi satser på dette i ulike fora for ungdommene, mener hun.

Trenger forutsigba­rhet

Elisabeth Naerestad er koordinato­r for flyktninga­rbeidet i Arendal kommune. Hun ble ansatt i 2016, som følge av den store tilstrømmi­ngen av flyktninge­r og asylsøkere.

Hun ser det som problemati­sk at apparater og systemer for å ta imot dem bygges opp og ned i store svingninge­r.

– En mer forutsigba­r politikk, slik at vi fikk en jevnere strøm av flyktninge­r og asylsøkere, ville gjøre det enklere å ha et stabilt, kvalitetss­ikret system rundt dem, påpeker hun.

 ??  ?? MØRKETS DAL: – Seksuelle overgrep er et skittent tema i mørkets dal. Det er vanskelig å finne disse menneskene og kartlegge galskapen, sier Benedikte Nilsen. Hun mener overgriper­e er syke og må få behandling.
MØRKETS DAL: – Seksuelle overgrep er et skittent tema i mørkets dal. Det er vanskelig å finne disse menneskene og kartlegge galskapen, sier Benedikte Nilsen. Hun mener overgriper­e er syke og må få behandling.
 ??  ?? BOGNØ: Trond Erik Bognø tror ikke det er mulig å sikre asylsøkere helt mot overgriper­e.
BOGNØ: Trond Erik Bognø tror ikke det er mulig å sikre asylsøkere helt mot overgriper­e.
 ??  ?? NAERESTAD: Elisabeth Naerestad mener en stabil flyktningp­olitikk kunne bety økt trygghet.
NAERESTAD: Elisabeth Naerestad mener en stabil flyktningp­olitikk kunne bety økt trygghet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway