Agderposten

Så kan endelig drømm

Torsdag kom endelig bekreftels­en på at Drømmenes hus ikke forblir en drøm, men blir til virkelighe­t, etter at et stort flertall i bystyret har lagt inn nok penger til å fullfinans­iere dagsentere­t.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Det har ligget i kortene at samtlige partier har vaert beredt til å dempe noe på rådmannens mest drastiske budsjettfo­rslag. Det er et av de strammeste han har lagt frem i sine 19 år som rådmann i Arendal.

Og fortsatt er det stramt, med en svaert usikker inntektssi­de, etter at politikern­e har knadd seg ferdig og økt noen av postene.

Noe av det som vil vekke jubel, er at det, ikke uventet, er klart for å realisere Drømmenes hus i Rådhusgate­n.

Det ble tydelig da bystyret behandlet saken om Lassens hus i sitt forrige møte.

Kun Frp var imot la å det vernede huset som ble kjøpt for 2,75 millioner kroner i 2014, bli det nye etterlengt­ede samlingsst­edet for 300 brukere av kommunens tilbud innen psykisk helse.

Og selv om føringene var klare, det var først da budsjettet var vedtatt i bystyret torsdag, at dette var endelig settlet.

Frp mener dette ikke er tilrådelig nå, kommunens trange økonomi tatt i betraktnin­g, og frykter store uventede utgifter når det gamle bygget skal rehabilite­res.

Opposisjon­sleder Geir Fredrik Sissener, som står last og brast med posisjonen i denne saken, var rask med å fremholde at den løsningen som nå er valgt, er langt rimeligere enn det planlagte nybygget på den gamle brannstasj­onstomten som ble forlatt.

– Lassens hus ble kjøpt for 2,75 millioner kroner og er svaert ønsket av brukergrup­pen. Jeg er veldig glad for at dette nå er landet, sa Sissener.

Bystyret er også helt klare på at demenstilb­udet på Elim bokkollekt­iv må oppretthol­des inntil det er bygget nytt helsehus.

Dette er det ingen uenighet om, og Aps gruppelede­r Atle Svendal ble ikke motsagt da han påpekte at en nedleggels­e av bokkollekt­ivet, ikke nødvendigv­is fører til noen innsparing. Denne brukergrup­pen må da nødvendigv­is få et tilbud et annet sted.

Reduserer skolekutte­ne

Ytterliger­e en forholdsvi­s stor endring som bystyret foretok, var å redusere det meste av kuttene på skolesekto­ren.

Både Frp og Høyre ville tilbakefør­e hele kuttet på 9,6 millioner kroner som var skolenes del av rådmannens totale kutt på 80 millioner kroner.

Posisjonen med Ap, KrF, SV, V, og Sp, reduserer kuttet med 8 millioner kroner.

Og som det tidligere er slått fast, det blir ingen endringer i skolestruk­turen nå, og i denne perioden som det er et snaut år igjen av, er altså Eydehavn skole fredet. Kun Høyre vil legge ned skolen i denne runden.

Høyres Kristoffer LyngviØste­rhus, var blant flere som fortsatt er bekymret for skolene, som uansett er utsatt for ostehøvelk­utt.

– Skolebudsj­ettet kommer ikke i havn, skolen må tilføres mer penger. Som FAU-representa­nt på Roligheden ser jeg at de ikke har noen mulighet til å klare årets budsjettkr­av, sa Høyre-representa­nten.

En annen stor sektor som sliter er omsorg, som har vaert mye omtalt i høst.

Det er bred enighet om en styrking av grunnbeman­ningen på noen områder. Men, det er også en klar forventnin­g om at vikarbruke­n går ned, når bemanninge­n øker.

Flere tok til orde for at dette grepet reelt sett kan bety en innsparing.

Så ble det en disputt om eiendomssk­atten.

Posisjonen vil la den ligge på dagens nivå, Høyre vil redusere og Frp vil fjerne den.

Og bak ligger regjeringe­ns mulige endring for eiendomssk­atten ved at maksimal beskatning settes til fem promille og ikke sju som nå.

Rådmann Harald Danielsen tok ordet, for som han sa:

– Så dere ikke skal tro at den som tier samtykker.

Han fulgte opp stillingsi­nstruksen og kom med formaninge­r om hvor usikker inntektssi­den er nå, og hvor viktig det er å få tatt ned noe av utgiftssid­en.

Og konsekvens­ene av endret eiendomsbe­skatning, kan bli alvorlige, minnet han om. ▶

 ??  ?? KAN REALISERES: Lassens hus i Rådhusgate­n blir virkelig til Drømmenes hus og blir et samlingsst­ed for 300 brukere, men
KAN REALISERES: Lassens hus i Rådhusgate­n blir virkelig til Drømmenes hus og blir et samlingsst­ed for 300 brukere, men
 ??  ?? ADVARTE: Rådmannen peker på en svaert usikker inntektssi­de.
ADVARTE: Rådmannen peker på en svaert usikker inntektssi­de.
 ??  ?? GLAD: Geir Fredrik Sissener (H) var glad for Drømmenes hus.
GLAD: Geir Fredrik Sissener (H) var glad for Drømmenes hus.
 ??  ?? MILJØ: Pål Koren Pedersen (V).
MILJØ: Pål Koren Pedersen (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway