Agderposten

Senatet åpner for å straffe Saudi-Arabia

Senatet i USA har tatt et viktig steg mot å avslutte militaerhj­elpen til SaudiArabi­a, som følge av krigen i Jemen og drapet på Jamal Khashoggi.

-

Med 63 mot 37 stemmer har senatorene vedtatt å utarbeide en resolusjon med krav om stans i USAs militaerhj­elp til SaudiArabi­a.

Debatten om resolusjon­en kan finne sted allerede i neste uke. Dersom den blir vedtatt, vil det vaere et klart nederlag for president Donald Trump, som ønsker å videreføre den amerikansk­e militaerhj­elpen.

Avstemning­en i Senatet onsdag fant sted kort tid etter at utenriksmi­nister Mike Pompeo og forsvarsmi­nister Jim Mattis hadde tryglet de folkevalgt­e om ikke å begrense USAs militaerst­øtte.

«Helsikes mye verre»

Verdens verste humanitaer­e katastrofe utspiller seg i krigsherje­de Jemen, der FN og hjelpeorga­nisasjoner frykter en massiv sultkatast­rofe. Pompeo hevder at situasjone­n ville ha vaert langt verre uten USAs støtte til Saudi-Arabias krigføring.

– Jeg ser med sorg på lidelsene i Jemen, men om USA ikke var involvert i Jemen, ville det ha vaert helsikes mye verre der, sa Pompeo under et lukket møte i Senatet.

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen i mars 2015, i spissen for en regional koalisjon som har støtte fra USA.

Sultkatast­rofe

Onsdagens vedtak i Senatet står i stor kontrast til et mislykket forsøk tidligere i år på å fremme en lignende resolusjon som følge av lidelsene. Men etter drapet på journalist­en Jamal Khashoggi i SaudiArabi­as konsulat, øker presset fra de folkevalgt­e om å straffe det autoritaer­e kongedømme­t.

Senatorer fra begge partier har reagert kraftig på Trumps håndtering av drapet på journalist­en, som bodde i USA og skrev for Washington Post.

Den humanitaer­e situasjone­n i Jemen blir dessuten stadig verre. Halvparten av Jemens befolkning – rundt 14 millioner mennesker – trues nå ifølge FN av en sultkatast­rofe.

Sanders, Lee og Murphy

Flere land, blant dem Norge, Danmark, Finland og Tyskland har stanset eksporten av våpen og militaert utstyr til SaudiArabi­a, og selv republikan­ere i Kongressen tar nå til orde for at USA skal gjøre det samme.

Resolusjon­en, som Trump allerede har truet med å legge ned veto mot, krever at Trump avslutter amerikansk militaerhj­elp til Saudi-Arabia innen 30 dager. Forslagsst­illerne er den uavhengige senatoren Bernie Sanders, republikan­eren Mike Lee og demokraten Chris Murphy. – Saudiarabe­rne har drept flere sivile i år enn i noe annet år i Jemen-krigen, sier Murphy, som lenge har presset på for å stanse USAs støtte til krigen.

– De gjorde åpenbart en gigantisk strategisk feil da de bortførte og drepte Jamal Khashoggi. Så mye har endret seg de siste månedene, tilføyer han.

CIA knytter i en rapport som er lekket til amerikansk­e medier Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman til drapet på Khashoggi, men Pompeo avviser dette.

– Jeg har ikke sett noen direkte rapporteri­ng som knytter kronprinse­n til ordren om å drepe Jamal Khashoggi, sa Pompeo etter besøket i Senatet.

Pompeo understrek­et at den amerikansk­e støtten til krigføring­en mot Houthi-opprørerne i Jemen er et viktig ledd i Trump-administra­sjonens mål om å demme opp for iransk innflytels­e i Midtøsten.

– Saudi-Arabia har ikke annet valg enn å utkjempe denne konflikten, og dersom vi vender dem ryggen, vil det true amerikansk­e interesser, sier Pompeo.

 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? KRIG: Minst 10.000 mennesker er drept i Jemen siden Saudi-Arabia med støtte fra USA og flere land i regionen gikk til krig mot Houthi-opprørerne i mars 2015.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX KRIG: Minst 10.000 mennesker er drept i Jemen siden Saudi-Arabia med støtte fra USA og flere land i regionen gikk til krig mot Houthi-opprørerne i mars 2015.
 ??  ?? HUNGERSNØD: 14 millioner mennesker står ifølge FN på randen av sult i Jemen, der stadig mindre mat de siste ukene har blitt losset i den strategisk viktige havnebyen Hodeida. Bildet er tatt på et sykehus i Hajjah i oktober.
HUNGERSNØD: 14 millioner mennesker står ifølge FN på randen av sult i Jemen, der stadig mindre mat de siste ukene har blitt losset i den strategisk viktige havnebyen Hodeida. Bildet er tatt på et sykehus i Hajjah i oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway