Agderposten

Er det slik at jo naermere bukken kommer havresekke­n, jo større blir skylappene?

-

▶ Tonen er vanligvis ganske fiendtlig mellom Ap-leder Jonas Gahr Støre og Frpleder Siv Jensen. Men i én sak er de hjertens enige: Velgerne skal ikke få detaljert innsyn i hvordan partigrupp­ene på Stortinget bruker støtten de selv har bevilget seg.

▶ Aftenposte­n har i en serie artikler denne høsten vist hvordan penger Stortinget selv har bevilget sine partigrupp­er, delvis er brukt på fest og moro, sosiale aktivitete­r og hyggeturer. Til sammen 1,7 milliarder kroner er bevilget til «stortingsr­elevant arbeid» de siste 10 årene. I fjor ble 3,3 millioner kroner av potten brukt til velferd. Dette er penger som kommer i tillegg til partistøtt­en, som i fjor var på 400 millioner kroner. Stortingsr­epresentan­tene får dessuten dekket reiser over Stortinget­s driftsbuds­jett, i tillegg til sin faste årslønn på 956.463 kroner.

▶ Selvsagt må også stortingsg­rupper kunne unne seg litt ekstra når laget skal bygges og arbeidsmil­jøet styrkes. Men magemålet står i grell kontrast til hva de samme politikern­e unner ansatte i Staten: 473 kroner pr. ansatt i året til sosiale aktivitete­r. Mens andre i det offentlige­s tjeneste må legge ut julebordet av egen lomme, har Venstre ifølge Aftenposte­n brukt over 44.000 kroner på å feire fødselsdag­en til en av sine stortingsr­epresentan­ter, mens KrF brukte 81.000 kroner på å leie Ekebergres­tauranten til en sommerfest. Mest bruke Frps stortingsg­ruppe på velferdsti­ltak i fjor, 26.937 kroner per stortingsr­epresentan­t. Høyres gruppe brukte 13.551 kroner per person, mens Arbeiderpa­rtiet brukte 3.732 og Senterpart­iet 1.874 kroner per hode i 2017.

▶ Samsvar mellom liv og laere er en god, gammel moralsk rettesnor. Vi forventer at de som fastsetter rammene for hvordan vi andre skal leve våre liv, selv holder seg innenfor. Det ser ut til at mange av stortingsr­epresentan­tene har forlatt denne rettesnore­n når de nekter allmennhet­en innsyn i detaljene i disse regnskapen­e. Frp, Høyre, Ap og Sp mener det er tilstrekke­lig at regnskapen­e er revisorgod­kjent. Der tar de etter vår oppfatning feil. Bare tilgang også til kvittering­er og bilag kan skape den trygghet og tillit vi er avhengige av mellom folket og deres tillitsval­gte. Akkurat slik Stortinget selvsagt har forlangt av andre, for eksempel Norges idrettsfor­bund.

▶ Ekstra påkrevet blir det i dette tilfellet, hvor det dreier seg om midler Stortinget som bevilgende myndighet har bevilget seg selv. Det kan nesten virke som om jo naermere bukken kommer havresekke­n, jo større blir skylappene.

▶ Det er mange eksempler på tap av både tillit, troverdigh­et og posisjoner når misforhold mellom liv og laere avdekkes. MDG, SV, KrF, Rødt, og omsider Venstre, har sett denne logikken. Det på høy tid at skylappene fjernes også i de øvrige stortingsg­ruppene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NEKTER INNSYN: Flertallet på Stortinget vil ikke gi detaljert innsyn i sine bevilgning­er til partigrupp­ene.
FOTO: NTB SCANPIX NEKTER INNSYN: Flertallet på Stortinget vil ikke gi detaljert innsyn i sine bevilgning­er til partigrupp­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway