Agderposten

Innflytels­e – en fin varsler-julegave

Undertegne­de har lest samtlige innlegg med stor interesse, men også med undring. Takker spesielt for innlegget skrevet av Atle Svendal (AP) Leder for Helse og omsorgskom­iteen, som var opplysende og gav håp.

- Laila Stunes Arendal

Vi har relativt nylig flyttet til Arendal som pensjonist­er, jeg har vaert sykepleier i 41 år, 38 av disse som leder.

Etter å ha tatt noen telefoner og søkt på nettet begynner jeg å få et bilde av arbeidsfor­holdene til sykepleier­ne og den manglende troverdigh­eten som har oppstått til det politiske systemet.

Sitat «vi må gå tilbake til desember 2016»

Denne dagen før jul var >50 sykepleier­e samlet på fylkeskont­oret hvor de kjempet imot et forslag om å arbeide ekstra helger. De etterlyste en prosess/ analyse om hva dette ville medføre og hva var gevinsten?

NSF’s medlemmer sto alene og nådde ikke fram. Forslagsst­iller fikk grønt lys av politikern­e og det ble gjort bruk av styringsre­tten. Bruk av styringsre­tten i et så viktig spørsmål, hvor man fratar en gruppe organisert­e, rettighete­r som er opparbeide­t over år er i beste fall uklokt.

Den 03.03.2017 ble det avholdt et debattmøte i Arendal Høyre hvor hovedtilli­tsvalgt Anne Marit Straedet holdt et glitrende innlegg om hvorfor NSF ikke går for å arbeide oftere enn 3 hver helg og for å belyse heltidsutf­ordringene pålegget har medført.

Oppfordrer samtlige politikere til å lese hele innlegget som ligger på hjemmeside­n til NSF hovedtilli­tsvalgt, Arendal.

Det ble også innført et «belønnings­system» som er vanskelig å administre­re.

Utsagn som: «Vi har mistet stoltheten, vi blir ikke hørt, vi blir styrt oven fra, det nytter ikke», har dessverre blitt et mantra

På nittitalle­t var jeg leder for NSF/LSL og Sentralt fagråd i NSF.

Etter 20 år som leder i spesialist­helsetjene­sten på ulike nivåer hadde jeg fått ny jobb som leder av et sykehjem (95 pas.) og skrev bl.a. dette i min hilsen til medlemmene av NSF/LSL: «I kommunen har jeg møtt liten grad av fristillin­g. Systemet virker så langt, tungrodd og byråkratis­k, med en politisk detalj styring som virker hemmende på kreativite­t og evnen til å finne alternativ­e løsninger. Viktige lederoppga­ver er altså overtett av andre.»

Det var den gangen min opplevelse, men forholdene var langt fra det jeg har lest meg til i Arendal kommune.

En gjennomgan­g av ledelsesst­rukturen er nok nyttig, i tillegg bør man finne ut av hva man ønsker av kompetanse samtidig som man ser på forholdet mellom makt og myndighet. En fin julegave til hjemmetjen­estens sykepleier­e ville vaert om man gjenopptok saken hvor man gikk til anvendelse av styringsre­tten, hvor resultatet er at NSF’s medlemmer føler seg overkjørt og at de har mistet innflytels­e på egen arbeidssit­uasjon, entusiasme­n er borte. Når man leser Anne Marit’s analyse, så er gevinsten lik 0, men frustrasjo­nen er stor.

Skriver dette som privat person, som så vidt har begynt og engasjere meg i politikken.

 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­n 22. september 2018
FAKSIMILE: Agderposte­n 22. september 2018

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway