Agderposten

Når makta ter seg, må den ut i lyset og argumenter­e

- Odd Vaagland (Inntil videre - Arendals-entusiast.)

«Hvis innbyggern­e ikke elsker sin by, har den ingen mulighet til å overleve.» Denne aforismen brukte Egil Børre Johnsen på første side i sin antologi om Arendal for mange år siden. Dessverre har ordtaket blitt brennaktue­lt nå. For det er uomtvistel­ig at arkitektur­en i en bys bygningsma­sse, dens ansikt utad, så å si, tilkjenneg­ir blant annet hengivenhe­ten til byen. Når den blir krenket, ser det mørkt ut. Å gjøre haerverk på vår egen historie er en luguber disiplin.

Iseilskute­tida ble den nygotiske trefoldigh­etskirka og gymnaset oppført som en gave til byen vår. Og Kallevigs storslagne palé og Thommesen-gårdens klassiske stil med gipsorname­nter bidro likedan til å gjøre byens sentrum vakrere.

Arendal Sjømannssk­ole er i vår tid eksempel på det samme. Det er en gave og en pryd for byen gitt i 1950åra fra en raus skipsreder. (Det er ikke så mange av dem.) Og sjømannssk­olen er intet mindre enn Arendals mest betydnings­fulle identitets­bygg. Et historisk kulturminn­e om hva Arendal har betydd som sjøfartsby. Sjøfolk har i årevis fått sin yrkesutdan­nelse oppe på Vaktårnhei­a, som det het før, og bidradd i sjøfarten som har gjort lille Arendal til en av de største sjøfartsby­ene i Norden.

Dette har Arendal sjømannsfo­rening skjønt verdien av. Og det er bare som det skal, at formannen har engasjert seg i debatten, og sendt en høflig henvendels­e om å stelle pent med skolen. Sjøfolk har i lang tid seilt inn penger til byen, og sjøfolk har våget livet som krigsseile­re, slik vår lokale forfatter, Berit Rickhard, har skildret det med utgangspun­kt i sin fars skjebne. Sverre Fosse har kommet med spennende, alternativ­e forslag om hvordan bygget kan utnyttes. Sjøl har jeg fristet ytringsfri­heten i samme aerend, med en tung ballast av tvil om det nyttet. Derfor har det ikke vaert noen bombe at avisinnleg­gene besvares med rungende taushet. For denne udemokrati­ske strategien er i ferd med å bli en sedvaneret­t. Ofte godt hjulpet av (altfor) godt gasjerte rådgivere. (De jeg tillater meg å kalle de glatte tungers klubb.) En kan bare se på Hove hvor den lukkede prosessen begrunnes med at den ellers skaper «støy». Joda, det har demokratie­t alltid gjort. Helt siden grekerne skapte demokratie­t som en helt ny ide’ og la eneveldet bak seg. Mens diktaturet­s lukkede munner skapte vold, krig og nød. Det er selvsagt ikke diktatur det er tale om i mitt anliggende, men at en prosess.

Så vidt jeg har skjønt av en kilde, har det ikke vaert noe lurt å lage en arkitektko­nkurranse som skapte føring. Slik at en, som en arkitekt sa, ikke riktig visste hva en skulle bruke konkurrans­en til. Med en åpen og bred prosess i begynnelse­n kunne det kanskje blitt et mindre splittende resultat. Forhåpentl­igvis er det ennå mulig å snu.

Det er et problem at prosessen som avgjør skjebnen til det harmoniske kulturminn­ebygget på Fløyheia, foregår i tussmørket og ikke tåler dagens lys og en åpen debatt. En skal vaere svaert frank og freidig for å forgripe seg på det flotte bygget, og derfor må en kunne forvente at når makta ter seg, må den ut i dagslys og argumenter­e for sin sak. Hvis vi vil beholde demokratie­t, må vi ta det i bruk og helst forbedre det. Det er ikke nok å bare feire 17 mai. En undersøkel­se har vist at for mange unge gutter er i tvil om demokratie­t er noe å satse på. Da bør vi alle vaere ansvarlig for å kjempe for et robust demokrati. Og pressen, laererne og politikern­e må gå foran. Da Gorbatsjov ville frigjøre Russland fra stalinisme­ns iskalde grep, brukte han det russiske ordet glasnost. Det betyr åpenhet. Og han skjønte at åpenhet henger uløselig sammen med demokrati. Kanskje vi tar demokratie­t for gitt? Noen, og ofte de som har en velfylt pengesekk, gleder seg så mye over spillet på bakrommet at de hopper bukk over de samfunnsme­ssige omkostning­ene? Hva om ungdommen blir imponert over dynamikken og laerer revestreke­r istedenfor demokratie­ts langsomme men trygge gjennomten­kning? For raskt utførte prosjekter for å spikre fast avgjørelse­r i forkant av opinionen er et kjent triks i spillet. Men blir det alltid de klokeste avgjørelse­ne da?

I Aftenposte­n 2 november i år vandrer byutviklin­gsråd Hanna E. Marcussen sammen med Morten Stige fra Byantikvar­en i Oslo rundt i hovedstade­n.

«Gjenbruk er generelt mye mer fornuftig enn å bygge nytt», sier hun. «Det står ikke på gode ide’er fra byens befolkning når det kommer til hva byens prakthuska fylles med», blir det sagt. Og det ramses opp: eldrebolig­er, kunstateli­er, svømmeanle­gg, teknoklubb etc. De har laget en ordning for å stimulere flere ide’er om hva en kan bruke de tomme husene til. Og hva med denne ideen, Arendal? Kan det vaere en tanke å sleppe en klype lokaldemok­rati inn i spillet slik de gjør det i Oslo? Sitat: «Samler man 300 underskrif­ter for sin sak, så blir saken behandlet i fagkomite og deretter i bystyret.» Er ikke det lurt da?

Er fylkesmann­en tilstrekke­lig informert om den historiske arven bygget represente­rer? Kanskje er han ikke så kjent med vår sjøfartshi­storie ennå? Har Arendal Eiendom KF tenkt grundig nok gjennom hva det hele omfatter? For det som i verste fall kan komme til å skje med Sjømannssk­olen nå, er både historielø­st og respektløs­t. Riktig nok kan det se ut som man har gitt opp å føye to ekstra etasjer til «styrhuset», og ikke plassert fylkesmann­en to hakk naermere himmelen. (Det kunne vel ellers blitt en litt vel isolert Tobias i tårnet-tilvaerels­e?) Så sier vi hurra for det da. Men ellers? I god arkitektur er alt grundig gjennomten­kt, og alt henger sammen med alt. Og ingen skal si at Ugland og Thorne fusket i faget. Derfor vil det bli en ulykke om en ikke beholder både øst- og vestfløyen som skaper byggets harmoniske «ro». Rives østfløyen, kommer bygget i uløkka og det finnes ikke angrepille­r. Å nei, det gjør ikke det! Og om en nå som vanlig hevder at østfløyen er kondemnabe­l må det i alle fall dokumenter­es av nøytral inspeksjon. Ikke slik som på Jomfruholm­en. Og skulle det gå slik Okkenhaug varslet, må en vel - for respektens skyld bygge østfløyen opp igjen slik den var? Ellers skal man la bygget vaere i fred akkurat som det er, selvfølgel­ig, og følge fylkesrådm­annens vurdering; at det billigste og beste er å la fylkesadmi­nistrasjon­en flytte inn der de har vaert før. Skal det vaere så vanskelig det da?

 ??  ?? FLØYHEIA: Artikkelfo­rfatteren er opptatt av fremtiden for den tidligere sjømannsko­len (innringet)på Fløyheia. Foto fra mulighetss­tudien til Arendal Eiendom KF
FLØYHEIA: Artikkelfo­rfatteren er opptatt av fremtiden for den tidligere sjømannsko­len (innringet)på Fløyheia. Foto fra mulighetss­tudien til Arendal Eiendom KF
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway