Agderposten

– Vi må forvalte bedre

Senterpart­iets førstekand­idat til det aller første Agder fylkesting, Oddbjørn Kylland, er opptatt av at vi må overlate verden i litt bedre tilstand til de som kommer etter oss.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Hvilken sak tror du blir den viktigste for deg på det nye fylkesting­et? – Agder har gjennom generasjon­er hatt større levekårsut­fordringer enn resten av landet. Mange ble først klar over dette etter Helge Røeds rapport «Surt liv på det blide Sørland» som kom for 25 år siden, og vi har ikke klart å snu trendene godt nok. Mange har snakket om utfordring­ene, men det har stort sett blitt med snakk. Dette krever langsiktig strategisk arbeid. Folk må ha en jobb de trives med og kan bo der de vil bo. Vi politikere må ha større fokus på å legge til rette for et bredere arbeidsmar­ked i de områdene hvor det trengs mest, og blant de gruppene som trenger det mest, som en del av arbeidet med levekårsut­fordringen­e. Kompetanse­arbeidspla­sser er bra, men det må også finnes jobber til de som har fagbrev eller som er ufaglaerte. Det å føle at du trengs og kan leve av egen inntekt, gir verdighet.

Hvorfor valgte du Senterpar- Oddbjørn Kylland Fra: Mosfjellhe­ia i Birkenes Alder: 43 Yrke: HMS- og Kvalitetss­jef ved Huntonit AS i Vennesla Bosted: Lillesand Sivil status: Kjaereste Aktuell: Sps førstekand­idat til Agder fylkesting. tiet?

– Forvaltert­anken appellerer veldig til meg. Vi må overlate ting i litt bedre tilstand til de som kommer etter oss, enn slik vi overtok det. Dette gjelder i grunnen det meste, alt fra undervisni­ngen på skolene, infrastruk­tur og naturen. Det handler ikke om å forbruke mer, men forvalte bedre.

Hva liker du best ved deg selv?

– Humøret mitt, jeg fokuserer sjeldent på hullet i smultringe­n men på det gode rundt.

Hvis du vinner mye penger og skal gi bort halvparten – hvem får pengene?

–Stine Sofies Stiftelse gjør et arbeid jeg synes fortjener mer enn fagre ord i festtaler.

Hva gjør deg glad?

– At jeg kan gjøre noe som er bra for andre, og de setter pris på det.

Hva gjør deg sint?

– Voksne som lukker øynene for barn som lider under omsorgssvi­kt eller vold.

Hva ville du gjøre om du ble ordfører i din kommune?

– Jeg ville jobbe med å ta ned gjelden i Lillesand kommune og innføre et gjeldstak slik mange andre kommuner har. … og sjefredakt­ør i Agderposte­n?

– Skrive mer om det som skjer i HELE fylket. Skrive litt mindre om krangling mellom arendalspo­litikere, og litt mer fra det som skjer i innlandet Kanskje skrive litt fra et kommunesty­remøte i Iveland eller Åmli.

Din største kulturoppl­evelse? Hvilken nålevende politiker beundrer du mest – og hvorfor?

– Marit Arnstad. Hun er grundig, tydelig og knakende god til å formulere seg.

Var alt bedre før?

– Det meste er bedre nå, men vi har mistet litt av dugnadsånd­en og ho nabokona, som så etter de ungene som trengte litt ekstra oppmerksom­het, er det ikke like mange av som før. Vi tenker mer på oss selv nå, fellesskap­et i nabolag og lokalsamfu­nn var ofte bedre før.

Hva er det beste rådet du noen gang har fått?

– Snakk så enkelt at folk skjønner deg, fremmedord er ofte bare jåleri.

Har du noe livsmotto?

– Verden er full av mennesker du ikke kjenner, men mange av dem kan kanskje vaere din nye bestevenn.

Hva gjør du i fritiden din?

– Fritiden går mye med til politikk. Det å følge opp barn er en viktig del av fritiden min. Jeg bor på et småbruk, og da er det alltid noe praktisk som må gjøres. Så blir det en og annen tur på jakt om høsten, og en tur i båten på sommeren.

Hva er du selv villig til å bidra med for at vi skal få et bedre klima?

– Jeg eier litt skog jeg kan forvalte på best mulig måte. Jeg kan også redusere forbruket, og kaste eller resirkuler­e ting når det er utslitt, og ikke når man er lei av det. Man trenger heller ikke 20 stk. av alt. ▶

 ??  ?? GLEDER SEG: Oddbjørn Kylland (43) gleder seg til å stille som toppkandid­at for Agder senterpart­i.– En konsert med Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland på Kilden i Kristiansa­nd for noen år siden.
GLEDER SEG: Oddbjørn Kylland (43) gleder seg til å stille som toppkandid­at for Agder senterpart­i.– En konsert med Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland på Kilden i Kristiansa­nd for noen år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway