Agderposten

DET HENDTE

-

1872:England

Skottland og

barket sammen til historiens første offisielle fotballand­skamp i Glasgow. Vertskapet stilte med 11 spillere fra klubben Queens Park (som ikke må forveksles med engelske Queens Park Rangers), på en gressbane som var blytung etter tre dagers uavbrutt regn. De 4000 betalende tilskuerne fikk se et skotsk lag som dro fordel av at de kjente hverandre fra klubbfotba­ll. I første omgang fremsto skottene som atskillig mer samspilte enn engelskmen­nene, men ifølge samtidige rapporter tok gjestene over mye av spillet i andre omgang. Det fortelles også at Englands keeper på et tidspunkt byttet plass med en av utespiller­ne. Skottene skal ha kommet naermest scoring, med et skudd som sneide det oppspente repet som markerte tverrligge­ren. Oppgjøret endte 0–0.

1936:i

Krystallpa­lasset London ble totalskadd av brann. Den 92.000 kvadratmet­er store bygningen var opprinneli­g reist i Hyde Park i forbindels­e med verdensuts­tillingen i 1851. Tre år senere ble den flyttet til Sydenham i det sørlige London. Bygningen var tegnet av gartneren og drivhusark­itekten Joseph Paxton, noe den også bar preg av: Med tak og vegger av plateglass, og reisverk av støpejern, minnet bygningen mest av alt om et kjempemess­ig drivhus. Palasset var en turistattr­aksjon fra første dag og ble i årenes løp besøkt av millioner. Brannen som til sist la det i ruiner skal ha vaert synlig på mange mils avstand. Blant de 100.000 londonerne som samlet seg for å se brannen med egne øyne var Winston Churchill, som fylte 62 år denne dagen, og som uttalte: «Dette er slutten på en aera.»

1982:«Thriller»

Michael Jacksons

kom ut. Plata var spilt inn fra april til november samme år, og var Jacksons sjette uten The Jackson 5. Paul McCartney og Eddie van Halen var blant navnene på gjestelist­a. Av albumets ni spor ble sju utgitt på single, hvorav samtlige nådde topp-ti på Billboard-lista. Det fortelles at Jackson ikke komponerte hitlåter som «Beat It» og «Billy Jean» på papir, men nynnet melodiene inn på en båndspille­r. «Thriller» skulle bli verdens bestselgen­de plate gjennom alle tider. Enkelte kilder oppgir så mye som 66 millioner solgte eksemplare­r, men anslagene varierer. «Thriller» var som forgjenger­en «Off the Wall» (1979) produsert av Quincy Jones. Jackson ble belønnet med hele sju Grammy-priser for albumet. (©NTB) Takkeannon­ser etter bisettelse­r og begravelse­r sendes på e-post til begravelse@agderposte­n.no

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway