Agderposten

Eierne: - Alt må rives

Eierne ser ingen muligheter for å bevare den gamle Metodistki­rken. Ikke engang fasadene, slik rådmannen er åpen for.

- ▶Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Arnt Georg Arntzen, som eier bygget sammen med Morgan André Omdal, synes det er leit at rådmannen går mot planene deres. Han ser ingen andre løsninger enn riving.

– Hvis kommunen har 13 millioner kroner til å restaurere et kirkebygg som ikke skal brukes til kirke, så kan de bare gjøre det. Vi kan ikke, sier han.

Muren ubrukelig

For dem er det bare aktuelt å bruke bygget til boliger. Muren er malt med feil maling, slik at den ifølge Arntzen er ubrukelig. Han sier at alt av treverk må rives, fordi det er hussopp i det, og Anticimex kan ikke garantere at det ikke vil komme tilbake igjen etter en rehabilite­ring.

– Jeg skjønner at kommunen helst ville hatt bygget som det var, men så lenge det har så store skader, ser jeg ingen annen mulighet enn å rive, sier han.

Han tror heller ikke at fasadene kan beholdes, selv om han har både skrevet det til kommunen tidligere, og bekreftet det overfor Agderposte­n.

– Vi vil gjerne vaere i dialog med kommunen, og dette er noe vi må se på og forhandle om, sier han nå.

Han tviler på om det er mulig å få inn maskiner, rive innmaten og sette opp et nytt bygg bak murene mens de står. – Hvis det er mulig, blir det i alle fall tre ganger så dyrt som å rive. Og da blir det helt uaktuelt for oss, sier han.

Det han nå ser for seg at kan vaere mulig, er å bruke visuelle elementer fra det gamle bygget til å skape en ny fasade som bringer tankene tilbake til kirkebygge­t.

Minner om Jomfruholm­en For Arnt Georg Arntzen ser det ut som situasjone­n er akkurat den samme som den var for Ole G. Ottersland på Jomfruholm­en: Et murbygg mange mener burde vaert bevart for ettertiden, må rives fordi forfallet har gått for langt.

– Jeg er spent på hva politikern­e mener. Saerlig nå når de har sagt ja til å rive murbygget på Jomfruholm­en, sier han. – Ottersland ble anklaget for å ha latt det forfalle for å få rivetillat­else. Har dere gjort det? – Vi har ikke gjort noe for at det skal forfalle, sier Arntzen.

– Har dere gjort noe for å hindre det?

– Nei. Vi har ikke fått brukstilla­telse, og er ikke interesser­t i å vedlikehol­de et bygg som bare medfører utgifter. De nåvaerende eierne ga 900.000 kroner for bygget i 2014, og sa til Agderposte­n at Omdals regnskapsk­ontor skulle flytte inn der. Det ble ikke noe av, og bygget har bare vaert brukt som lager så langt. Arnt Georg Arntzen vil ikke ut med noen kalkyle på hva et nytt leilighets­bygg vil koste. Katta i sekken

– Jeg er spent på om vi har kjøpt katta i sekken. Vi fikk bakoversve­is da politikern­e sa nei forrige gang. Da vi kjøpte bygget, forholdt vi oss til en forhåndsut­talelse fra Aust-Agder fylkeskomm­unes kulturminn­evernseksj­on fra 2013, som sa at det ikke finnes grunnlag for å motsette seg rivning. Og jeg kan ikke skjønne at Arendal kommune er tjent med å nekte at det skjer noe der. Vi kjøpte ikke dette for å lage et nytt kulturhus, sier han.

– Har dere fått signaler om at kommunen er interesser­t i det? – Ja, vi har fått muntlige signaler om det, sier Arnt Georg Arntzen.

 ??  ?? SPENT: Arnt Georg Arntzen.
SPENT: Arnt Georg Arntzen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway