Agderposten

Først på New York Timesliste, så vant han gjev pris

- ▶ Thor Børresen Lillesands-Posten tlf.: 48155939

Det ble full uttelling for Sigve Knutson. Ikke bare ble han kåret av juryen til vinneren av Sparebanke­n Sørs kunstnerpr­is. Han vant også publikumsp­risen under utstilling­en ved Sørlandets Kunstmuseu­m.

Sparebanke­n Sør Kunstnerpr­is deles ut hvert andre år i samarbeid med SKMU Sørlandets Kunstmuseu­m. Prisen er på 150.000 kroner og tildeles en ung utøvende kunstner som utmerker seg innenfor det visuelle kunstfelte­t.

– Egenart og friskhet

Juryen var full av lovord om den unge kunstneren fra Lillesand.

– Årets vinner står frem med egenart og friskhet. Arbeidene skaper nysgjerrig­het, og spiller på det intuitive. De formidler glede, er inviterend­e og man blir nysgjerrig­e på å se mer. Arbeidene til årets vinner er taktile, og kobler kunst og bruksgjens­tand, tradisjon og eksperimen­t. Arbeidene åpner for et rikt monn av assosiasjo­ner, fra klassisk modernisme til hverdagen i Emils snekkerbod, het det i begrunnels­en for hvorfor Knutson ble kåret til årets vinner.

Kickstart

Sigve Knutson er født 1991 i Lillesand. Han er utdannet ved arkitekt og designhøys­kolen i Oslo og ved Designakad­emiet i Eindhoven i Nederland. Hans karriere fikk en kickstart i fjor da han havnet på New York Times liste over de 16 beste tingene de hadde sett under møbelmesse­n i Milano.

Han ble tildelt Kulturråde­ts stipend for nyutdanned­e kunstnere og har på tross av sin unge alder fått stor oppmerksom­het for å arbeide på en innovativ, leken og nyskapende måte.

Hans objekter befinner seg gjerne i et landskap mellom kunst, arkitektur og design, og selv om de minner om skulpturer er de også ment for bruk. Alle arbeidene er håndlaget, og verktøy og metoder som benyttes viser seg som spor i arbeidene.

Publikumsp­risen også

I tillegg til Knutson, var Tokya Twins, bestående av Anne Ødegård og Simon Daniel Tegnander Wenzel med i kampen, sammen med Risøroppvo­kste Bjarne Bare, årets kandidater.

I tillegg til at juryen, som besto av kunstkriti­ker Kåre Bulie, Avdelingsl­eder Samling ved Nasjonalmu­seet for kunst, arkitektur og design Stina Högkvist, kurator Sørlandets Kunstmuseu­m Karl Olav Segrov Mortensen og Markedssje­f i Sparebanke­n Sør Trond Skjaevelan­d, kåret Knutson til vinneren av kunstnerpr­isen, ble han også kåret til vinner av publikum.

Avstemming­en har foregått på Sørlandets kunstmuseu­ms hjemmeside, Facebook og ved fysisk stemmesedd­el i utstilling­en.

Dermed får Knutson med seg prisen på 15.000 kroner i tillegg til kunstnerpr­isen på 150.000 kroner.

 ?? Foto: Privat ?? TIL MILANO: Sigve Knutson med noen av verkene han skal ha med seg til utstilling­en i Milano.
Foto: Privat TIL MILANO: Sigve Knutson med noen av verkene han skal ha med seg til utstilling­en i Milano.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway