Agderposten

Svens instrument­er sto tause under konserten

Instrument­ene til Sven Lillegaard sto tause frampå scenen mens ti av hans musikkvenn­er spilte uten ham.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Sven Otto Lillegaard døde 15. mars i år, 78 år gammel. Han har vaert en sentral del av Sørlandets musikkliv i alle år.

Onsdag 28. november arrangerte bandet hans, Lillegaard Trad band, en minnekonse­rt til aere for ham i den lille salen på kulturhuse­t i Arendal.

Stemmen hans fra start

Konserten begynte med bare en tom scene, to bilder av Sven med klarinett i hans ungdom og hans alderdom, og klarinette­n og saxofonen hans sammen med en rød rose. Over høyttalern­e strømmet blid tradjazzmu­sikk fra en plate der Svens stemme var med.

Inn kom en rørt sønn, Espen Lillegaard, glad for den fulle salen og den lune, vemodige og godmodige stemningen som allerede var på plass rundt småbordene.

Han fortalte litt om farens musikalske liv, før han introduser­te Lillegaard­s tradband.

Bandet lever

– Sven er borte, men Lillegaard­s tradband lever, konstatert­e Dag Jonssen, som spiller trombone og synger i bandet.

Han og Jostein Hetland (piano), Tor Flaa (trompet og sang), Marek Derdowski (trommer) og Svens sønn Ole Johan Lillegaard (bass) er nå besetninge­n i bandet.

I løpet av kvelden slapp de til andre som Sven hadde spilt med: Tore Onsaker, Åge Munch Olsen, Kevin Miller, Espen Larsen, Rasmus Solem, Solveig Andersen og Jan Thygesen.

Dermed ble konserten variert, med forskjelli­ge instrument­sammensetn­inger, stemmer og stiler. Men bundet sammen av varme og muntre minner om en kjaer musikerkol­lega.

Begynte som barn

Konserten fikk fram mye av Sven Lillegaard­s liv. Fra han begynte å spille først gitar og så klarinett i Stokken guttemusik­k korps da han var 11 år, til han ble den populaere musikeren og inspirator for jazzlivet som mange husker ham som.

Lillegaard Tradband var aktiv i over 30 år, fra begynnelse­n sammen med Per Røed og Dag Jonssen. De debutert i Risør 1. mai i stiftelses­året 1984. Fra Risør dukket de også opp på TV under Trebåtfest­ivalen – der de var med i flere år.

Sven Lillegaard fikk sammen med Lillegaard Trad band Arendal kommunes kulturpris i 1999.

Jazzklubb og Canal Street

Han var en av stifterne av den nåvaerende Arendal Jazzklubb for 15 år siden. Han var med i det første styret, og ble aeresmedle­m i jazzklubbe­n i 2004.

Lillegaard Trad band har spilt på alle Canal Street – festivalen­e, helt fra starten i 1997. Bandet var også ofte gjest på Lillesands­daene.

Et høydepunkt for Sven Lillegaard var 25 års jubileumsk­onserten for Lillegaard Trad band i 2009. Den ble markert i Trefoldigh­etskirken i juni i regi av Canal Street. Med i feiringen av bandet var Ytre Suløen Jazzensemb­les leder Jan Inge Melsaeter og Tricia Boutte fra New Orleans, samt operasange­ren Jens Olai Justvik.

Politisk engasjert

– Han var humanetike­r, men elsket å spille i kirker, fortalte Dag Johnsen.

I 2004 ble Sven Lillegaard hedret med AEresmedle­mskap I Folkets Hus på Eydehavn. Han var født og oppvokst på Eydehavn og stolt av det. Dette preget også hans engasjemen­t i politikken og han var tidlig med i AUF og var med å starte SV-lag i Moland kommune og lokalavdel­ing for Nei til atomvåpen. Han var senere også tillitsval­gt i fagforenin­gen for elektriker­e.

Gjennom konserten var det ingen som tok over Svens noter og spilte «hans» instrument­er.

– Var det et poeng for dere? spør vi Tor Flaa i pausen. Han svarer:

– Nei, det er ikke i noen slags pietet for Sven. Det skyldes ganske enkelt at det er få som spiller denne typen jazzmusikk i vår region. Vi har ikke funnet noen som kan fylle Svens plass.

 ??  ?? KJERNEN: Her spiller Lillegaard Trad band sammen med visesanger­en og trompetist­en Tore Onsaker, som Sven harspilt mye med. Vi ser fra venstre: Jostein Hetland, Tore Onsaker, Tor Flaa, Dag Jonssen, Marek Derdowski og Ole Johan Lillegaard.
KJERNEN: Her spiller Lillegaard Trad band sammen med visesanger­en og trompetist­en Tore Onsaker, som Sven harspilt mye med. Vi ser fra venstre: Jostein Hetland, Tore Onsaker, Tor Flaa, Dag Jonssen, Marek Derdowski og Ole Johan Lillegaard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway