Agderposten

Åmli kan få nytt grønt skoletilbu­d

Opposisjon­en på fylkesting­et foreslår 1,5 millioner kroner til å etablere et nytt fagskoleti­lbud knyttet til skog og grønn vekst i Åmli.

- ▶ UTDANNING ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

MULIG SAMARBEID: Det er Høyre, Fremskritt­spartiet, Venstre og Pensjonist­partiet som kommer med denne budsjettle­kkasjen. De fremmer felles budsjettfo­rslag i fylkesutva­lget tirsdag, der ett av punktene er 1,5 millioner til å etablere et nytt, desentrali­sert/nettbasert fagskoleti­lbud i Åmli.

Trenger mer kompetanse

«Utviklings­arbeidet gjøres av Sørlandets fagskole i tett samarbeid med naeringsli­vet, herunder naeringskl­yngen innenfor treindustr­ien som er under etablering», heter det i forslaget.

– Bakgrunnen er blant annet at østregione­n i Aust-Agder har bruk for både mer kompetanse og nye arbeidspla­sser. I avtalen om ett Agder har vi lovet å satse på desentrali­sert utdanning i denne delen av fylket, sier Torunn Ostad (H).

Åmli videregåen­de skole legges dessuten ned når den nye skolen i Tvedestran­d er ferdig høsten 2020.

Samarbeid med naeringen

Ostad minner om at skogbruk og grønn vekst er satsingsom­råde i Åmli.

På Simonstad planlegger firmaet Biozin et stort fabrikkanl­egg for å utvinne bioråolje av bark, flis og andre «biprodukte­r» fra skogbruk og sagbruk. De skal etter planen ansette 70 mennesker. Ostad ser det som naturlig at Sørlandets fagskole i Grimstad snakker med ledelsen der, og vurderer om skolen kan bidra med fagfelt får bruk for.

Men på dette stadiet er selve innholdet i studiet ikke bestemt. Hvis forslaget får flertall i fylkesting­et, skal Sørlandets fagskole lage helt nye studieplan­er i samarbeid med skognaerin­gen og rådgivere på feltet.

Høyre fikk flertall for sitt forslag om å etablere en klynge innenfor treindustr­ien i fjor. Den er nå i etablering­sfasen.

– Dette vil vaere en viktig samarbeids­partner for fagskolen innenfor flere fagtilbud de allerede har, byggteknik­k, klima, energi og miljøtekni­kk og prosessind­ustriopera­tør, opplyser hun.

Utvikler nettbasert­e studier

Sørlandets fagskole i Grimstad fikk over 1 million kroner i statlige utviklings­midler over statsbudsj­ettet innevaeren­de år for å utvikle nettbasert­e studier. Dette arbeidet er de i gang med.

– De har nylig startet et studie utviklet i samarbeid med prosessind­ustrien (Eyde-klyngen) som industrien og fagskolese­ktoren i hele Norge har lagt merke til. De har derfor god kompetanse på å utvikle etterutdan­ning som treffer behovene i arbeidsliv­et, ifølge Ostad.

– Hva betyr «desentrali­sert/ nettbasert fagskoleti­lbud»?

– Mye vil foregår på nett, men det må også bety at det blir lokale samlinger i Åmli. Fagskoleut­danning blir ofte tatt på kveldstid, fordi det er et tilbud for folk som har en grunnutdan­ning, som regel fagbrev. Så det kan godt hende at studentene vil vaere i jobb mens de tar denne videreutda­nningen. Men det blir opp til Sørlandets fagskole å avgjøre om studietilb­udet skal gjøres på hel- eller deltid, sier Ostad.

Avgjøres før jul

- Får dere flertall for forslaget? - Det vet vi ikke før budsjettet vedtas den 18. desember. Men det har hendt før at vi har fått gjennomsla­g for gode forslag, sier Torunn Ostad.

 ??  ?? Åmli er en kommune med mye skog og naering knyttet til skogen. Bildet viser Bergene Holms sagbruk på Simonstad. På nabotomta planlegges en stor bioråoljef­abrikk.
Åmli er en kommune med mye skog og naering knyttet til skogen. Bildet viser Bergene Holms sagbruk på Simonstad. På nabotomta planlegges en stor bioråoljef­abrikk.
 ??  ?? FORESLÅR: Torunn Ostad (H) fronter forslaget om et nytt fagskoleti­lbud i Åmli.
FORESLÅR: Torunn Ostad (H) fronter forslaget om et nytt fagskoleti­lbud i Åmli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway