Agderposten

- Har vurdert å flytte herfra

ETTER 975 dager får Ragnar Holvik i Grimstad endelig snakke til kontrollut­valget:

-

▶ Da Ragnar Holvik valgte å varsle i den såkalte helsekjøps­aken i Grimstad, rammet det også kona Tone Veslemøy Steen.

975 dager etter at han første gang varslet om mulig korrupsjon og brudd på lov om offentlige anskaffels­er, får Ragnar Holvik endelig lagt fram sin sak for kontrollut­valget i Grimstad kommune. Og etter år i taushet tar også kona, Tone Veslemøy Steen, bladet fra munnen og forteller hvordan ekteparet har opplevd tiden etter varslingen.

Taushet og svik

Begge er sykemeldte på grunn av de store påkjenning­ene, men forholdet mellom de to, som har vaert gift i over 30 år, er sterkere enn noensinne.

– Tone har vaert min klippe. Men henne kan jeg snakke om alt. Rangar Holvik lar kaffekoppe­n synke. Innholdet er blitt kaldt mens han har snakket seg varm om varslingss­aken, etikk og gjengjelde­lse. Men den vanligvis så verbale og meningsste­rke mannen leter etter ordene når det blir snakk om følelser og hans personlige påkjenning­er.

Tone kommer ham til unnsetning:

– Jeg er skuffet over mange. Det har vaert vondt å erfare at personer fra kristne miljøer er så ukritiske i misforståt­t lojalitet mot sine autoritete­r. Men vi er møtt med en mur av taushet. Jeg er opprørt over svik fra mange, sier Tone.

Ledelsens ansvar

Tone jobber som rådgiver i NAV. Hennes ansvarsomr­åde er, ironisk nok, inkluderen­de arbeidsliv.

– Grimstad kommune er en IA-bedrift, men det er vanskelig å se at arbeidsmil­jøet er saerlig helsefremm­ende og inkluderen­de for Ragnar, sier Tone.

Ragnar Holvik forteller at han har opplevd utfrysing, taushet og gjengjelde­lse på alle nivåer i kommunen, men peker saerlig på administra­tiv og politisk ledelse. Det er der ansvaret må plasseres.

– Angrer du?

– Nei, jeg angrer ikke, men jeg ville aldri anbefalt noen å varsle slik jeg gjorde. Hvis det ikke finnes en ekstern varslingsi­nstans slik regjeringe­ns varslingsu­tvalg har foreslått, vil jeg anbefale å bruke pressen eller politianme­lde.

– Loven krever at du prøver å varsle internt først?

– Jeg er klar over det og det ble også gjort i dette tilfellet. Men saken viser at det ikke finnes noe reelt varslerver­n hvis du varsler internt og det er toppledels­en du varsler om, påpeker Holvik.

Vurderer flytting

Tone forteller at påkjenning­ene har vaert stå store og skuffelsen over enkeltpers­oner og system så dyp at de har vurdert å flytte fra Grimstad.

– Foreløpig har vi satt det på vent. Vi får se utfallet. Vi håper jo fortsatt at vi kan få tilbake vårt normale liv i Grimstad.

– Hva er det som har holdt dere oppe denne tiden?

– Jeg får mye støtte fra «mannen i gata». Det kan vaere skulderkla­pp, klemmer og blomsterbu­ketter fra mennesker vi knapt kjenner. Men fra de folkevalgt­e – de som skal represente­re mannen i gata, er det mest taushet og kulde, sier Ragnar Holvik.

Jeg overlever fordi jeg er trygg

– Jeg overlever fordi jeg er trygg på det jeg har gjort. Jeg handlet i tråd med mine verdier og for så vidt også kommunens verdier som er «åpenhet, redelighet, respekt og mot», sier Ragnar Holvik.

I 29 år har Holvik jobbet som spesialråd­giver i Grimstad kommune. Nå er han usikker på om han noen gang kommer tilbake.

– Jeg føler meg utstøtt fra en arbeidsgiv­er jeg har jobbet trofast og hardt for.

– Er du en bråkebøtte?

Ingen personalsa­k mot seg

– I løpet av alle disse årene er det ikke en eneste personalsa­k på meg. Jeg har dyrket selvstendi­ghet og uavhengigh­et. Jeg er grundig. Det er kanskje ikke alle som liker det?

– Hvilke forventnin­ger har du til møtet med kontrollut­valget?

 ?? FOTO: SYNNØVE SKEIE FOSSE ??
FOTO: SYNNØVE SKEIE FOSSE
 ??  ?? STØTTE: Både Ragnar Holvik og kona Tone Veslemøy Steen har vaert sykemeldt i lengre perioder fordi påkjenning­ene etter at Ragnar varslet om ulovlige innkjøpsru­tiner i Grimstad kommune har blitt så store. Styrke i den vanskelige tiden har de funnet hos hverandre. Tone er full av beundring over hvordan ektemannen har taklet saken.
STØTTE: Både Ragnar Holvik og kona Tone Veslemøy Steen har vaert sykemeldt i lengre perioder fordi påkjenning­ene etter at Ragnar varslet om ulovlige innkjøpsru­tiner i Grimstad kommune har blitt så store. Styrke i den vanskelige tiden har de funnet hos hverandre. Tone er full av beundring over hvordan ektemannen har taklet saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway