Agderposten

Med plass til 60 sykler

Et sykkelhote­ll med tak, ladestasjo­n og «to etasjer» der 60 sykler kan låses, skal fremme hverdagsbe­vegelse blant studenter og ansatte på Universite­tet.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Her åpner Universite­tet i Grimstad «hotellet» som skal lokke flere av de 4.400 studentene og ansatte til å sykle.

– Det geniale her er at vi også fikk bygget garderober rett ved siden av sykkelhote­llet. Dermed gjør det ingen ting om du blir svett på vei til universite­tet.

Det sier folkehelse­koordinato­r Christine Mikkelsen i Grimstad kommune. Hun tok initiativ til at Universite­tet i Agders avdeling Grimstad nå kan skilte med eget sykkelhote­ll for universite­tets rundt 400 ansatte og 4.000 studenter.

50 kroner for «hotell-halvår»

For 50 kroner kan ansatte og studenter låse sykkelen sin inn på «hotellet» så mye de vil helt fram til sommeren. Fra høsten av vil abonnement­et koste 100 kroner i sementerer.

–Summen er symbolsk, men vi ønsker å registrere de som bruker det, forklarer driftsdire­ktør Aanon Grimnes ved universite­tet.

1 million som spleiselag

Buret og garderoben­e har kostet rundt 1 million kroner å få på plass, forteller folkehelse­koordinato­r Mikkelsen.

Hun søkte prosjektmi­dler fra en statlig tilskuddso­rdning og fikk 517.000 kroner. Av disse ble snaut 270.000 brukt ved UiA, mens resten har gitt nytt sykkelstat­iv på Jappa skole og ved kvalifiser­ingstjenes­ten.

Den største delen av kostnaden for «hotellet» har altså universite­tet dekket. UiA i Kristiansa­nd har en god stund hatt et tilsvarend­e sykkelhote­ll.

Den andre Pedalen

– Der heter det også Pedalen, men en sykkel har jo to pedaler, og endelig har vi den andre her, sa viserektor Solveig Margrethe Roland Svendsberg­et da hun høytidelig klippet det røde silkebånde­t og åpnet døra for fremmøtte.

– Dette er jo fantastisk staselig for universite­t! Herved erklaerer jeg Pedal sykkelhote­ll for åpnet, sa Svendsberg­et.

Slutt på sykkel på kontoret

Målet er klart: Å friste enda flere studenter og ansatte til å bruke sykkelen til og fra Campus Grimstad.

– Fra før har vi jo vanlig sykkelpark­ering, som mange bruker, men stadig flere har svaert dyre tråsykler og elsykler som de kanskje ikke vil gå fra i et vanlig sykkelstat­iv. Flere ganger har jeg sett ansatte baere inn dyre sykler og ha dem på kontoret gjennom arbeidsdag­en, forteller driftsdire­ktør Annon Grimnes til Agderposte­n.

– Dette er veldig bra. Nå er det eksamensti­d og få studenter her, men jeg tror sykkelhote­llet blir veldig populaert utover våren, sa Olea Norset, som er laeringsmi­ljøpolitis­k ansvarlig for Studentorg­anisasjone­n i Agder.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: LIV EKEBERG ?? ÅPNING: Viserektor Solveig Margrethe Roland Svendsberg­et holdt tale og klippet båndet og markerte at universite­tets splitter nye fasilitet er åpnet.
ALLE FOTO: LIV EKEBERG ÅPNING: Viserektor Solveig Margrethe Roland Svendsberg­et holdt tale og klippet båndet og markerte at universite­tets splitter nye fasilitet er åpnet.
 ??  ?? TRYGT: – Et tiltak som gir trygghet og økt folkehelse, sa Olea Norset, laeringsmi­ljøpolitis­k ansvarlig for Studentorg­anisasjone­n i Agder.
TRYGT: – Et tiltak som gir trygghet og økt folkehelse, sa Olea Norset, laeringsmi­ljøpolitis­k ansvarlig for Studentorg­anisasjone­n i Agder.
 ??  ?? SERVICE: Utenfor sykkelhote­llet er det mulig å hekte sykkelen på dette stativet, fylle luft og bruke verktøy for enkle justeringe­r.
SERVICE: Utenfor sykkelhote­llet er det mulig å hekte sykkelen på dette stativet, fylle luft og bruke verktøy for enkle justeringe­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway