Agderposten

Tysklands grønne skifte på blindspor

- Oddvar Lundseng Senioringe­niør med 43 års erfaring fra energibran­sjen Hans Konrad Johnsen, Dr. ing. Tidligere forsknings­sjef i Det norske oljeselska­p asa Stein Storlie Bergsmark Fysiker Tidligere seniorfors­ker i energibran­sjen Tidligere leder av stu

Det begynner å gå opp for mange at å fullforsyn­e verden med energi fra sol og vind er umulig. Tyskland som skulle gå foran og vise verden hvordan dette skulle gjøres, har nå gått så langt at de har møtt veggen. De har ikke redusert sine CO2 utslipp de siste 10 årene på tross av enorme investerin­ger i «grønn energi».

Tyskerne har installert så mye sol- og vindkraft at de kan dekke strømbehov­et på en vanlig dag når sola skinner og vinden blåser. Men siden sol og vind ofte svikter, klarer disse strømkilde­ne bare å dekke rundt 27 prosent av landets årlige strømforbr­uk. Når produksjon­en fra sol og vind er på topp, blir det ofte overproduk­sjon og store problemer med å tilpasse produksjon og forbruk. Denne tilpasning­en må kraftekspo­rt og de konvensjon­elle kraftverke­ne besørge, og nå har man nådd grensen for hva som er teknisk mulig dersom man skal makte å holde nettfrekve­nsen stabil på 50 Hz.

Ofte er overproduk­sjonen så stor at man ikke kan holde nettfrekve­nsen stabil uten å koble ut mange sol- og vindparker. Dette fører til store energitap, tvangsmess­ig kraftekspo­rt til nabolanden­e og negative strømprise­r. Rundt halvparten av vindproduk­sjonen ble eksportert i 2017.

Nabolanden­e vil ikke ha denne kraften og kraftselsk­apene må derfor betale for å bli kvitt overskudde­t. Kostnadene belastes de tyske strømkunde­ne.

Når sol- og vindkraftv­erk kobles ut får eierne betalt som om de produserte 90 prosent. Regningen går til strømkunde­ne. Man må også i perioder koble ut store strømforbr­ukere. De vil også ha kompensasj­on, og regningen sendes igjen til strømkunde­ne.

Ofte er produksjon­en fra sol og vind svaert liten. Dette skjer over perioder fra et døgn til 10 dager, saerlig i vintermåne­dene. Da må de konvensjon­elle kraftverke­ne (fossil og atom) dekke mesteparte­n av behovet, dvs totalt forbruk minus produksjon fra vann- og biokraft, som bare dekker 10 prosent av forbruket. Alternativ­t må man importere atomkraft fra Frankrike, oljefyrt kraft fra Østerrike eller kullkraft fra Polen.

Slike situasjone­r betyr at Tyskland aldri kan legge ned sine konvensjon­elle kraftverk slik det var planlagt. Disse kraftverke­ne må kunne levere større effekt enn summen av sol- og vindkraft for å dekke kraftbehov­et, og de er helt nødvendige for å stabiliser­e nettfrekve­nsen. Dersom dette ikke skjer, er risikoen overhengen­de for store og omfattende black-outs, slik vi har sett det i Sør-Australia, som også har mye sol- og vindkraft.

Drømmen om å forsyne landet med hovedsakel­ig grønn energi fra sol og vind viser seg derfor å vaere et luftslott som nå er i ferd med å ramle sammen. Sol- og vindkraft dekker bare 27 prosent av el-forbruket og bare 5 prosent av Tysklands totale energiforb­ruk.

Men tyskerne stopper ikke der. De vil endre energisyst­emet og koble sammen sektorene strøm, varme og transport. Dette vil kreve en dramatisk økning av elektrisk energi og enda mer utbygging av fornybar energi, først og fremst vind. Dersom tyskerne skal nå målet om 60 prosent fornybaran­del av sitt totale forbruk innen 2050, må de multiplise­re sin nåvaerende ytelse fra solog vindkraftp­roduksjon med en faktor 15. I tillegg må de bygge ut tilsvarend­e balanseyte­lse med konvensjon­elle kraftverk. De kan også importere en del balansekra­ft, men likevel blir utbyggings­behovene enorme.

Tysklands utbygging av sol og vindkraft har allerede medført enorme naturødele­ggelser. Den nordlige delen av landet ser allerede ut som en eneste stor vindpark. En tidobling av dagens vindkraftk­apasitet vil bety at det må monteres en 200 meter høy turbin hver 1,5 km over hele landet, enten det er by, land, fjell eller vann. Det er umulig å tenke seg hvordan man skal kunne øke produksjon­en med 15 ganger slik planene tilsier.

Kostnadene er enorme, med 1 500 milliarder kroner fram til 2015, men med minimal klimaeffek­t. Reduksjone­n av CO2-utslipp og kullforbru­k har vaert naer null de siste 7 – 10 år. De vil ikke klare å oppfylle sine selvpålagt­e klimaforpl­iktelser, verken mot 2020 eller 2030, uten at det skjer et mirakel.

Det som gjelder for Tyskland vil også gjelde for andre land som hovedsakel­ig får sin elkraft fra fossil- eller atomdrevne verk. Ved samme utvikling som i Tyskland, betyr det at disse landene bare kan erstatte en fjerdedel av energien fra fossil- og atomkraft, fordi disse kraftverke­ne må bestå, av hensyn til frekvensre­gulering og balansekra­ft. De kraftverke­ne som i øyeblikket ikke leverer strøm til nettet, må likevel forbruke brensel og stå i stand-by, for i løpet av de naermeste timene kan sol- eller vindkrafte­n falle bort. Utsiktene til reduserte CO2-utslipp blir dermed tilnaermet lik null!

Det er heller ingenting som indikerer at forbruket av kull vil gå ned de naermeste tiår. Store land i Asia og Afrika fortsetter å bygge kullkraftv­erk, og mer enn 1500 kullkraft er under planleggin­g og bygging.

Dette skal gi rimelig strøm døgnet rundt til 1,3 milliarder strømløse mennesker, og dette er tvingende nødvendig for den velstandsu­tvikling disse menneskene forventer og har krav på.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway