Agderposten

Lite entusiasti­sk veivesen – ingen liker å miste penger, makt og ansatte

- Julie Brodtkorb og Arnstein Repstad, adm. dir. og styreleder i Maskinentr­eprenørene­s Forbund (MEF).

Norge har like mye fylkesvei som lengden rundt ekvator. De represente­rer et formidabel­t nettverk og bidrar til å gjøre Norge til ett, sammenheng­ende land.Veisysteme­t binder mennesker sammen, får laksen ut i Europa, melk til naerbutikk­en og PCer til bedriften. I mer enn 400 år er systemet bygd, meter for meter.

Nå endres maktbalans­en i forvaltnin­gen av Norges viktigste infrastruk­tur. Langt over 40.000 kilometer fylkesvei overføres til Norges nye regioner. Det gleder noen og skremmer andre. Likevel er det tid for pragmatism­e. Beslutning­en er tatt. Fylkesveie­ne overføres fra Statens Vegvesen til våre 11 nye regioner. Vår oppgave er å bidra til at reformen lykkes, at veier bygges, brøytes og vedlikehol­des.

Vi i Maskinentr­eprenørene­s Forbund (MEF) og våre medlemmer vil gjøre alt vi kan for at denne demokratir­eformen skal gjøre fylkesvei-strukturen bedre, ikke verre. For anleggsbra­nsjen, som MEF represente­rer, vil hverdagen forandres. En av Norges største byggherrer, Statens vegvesen mister et betydelig oppdrag fra og med 1. januar 2020. Da er det regionsniv­ået som overtar det hele og fulle ansvar.

Statens vegvesen er ikke veldig entusiasti­sk. Det trenger ikke overraske noen. Ingen forvaltnin­gssystemer liker å miste penger, makt og ansatte. Og regionene har kort tid på seg for å legge til rette for denne oppgaveove­rføringen og hvor godt rustet de er til å ta over felles vegadminis­trasjon. De har 13 måneder på seg til å stå klar.

En oppgaveove­rføring har lenge ligget i kortene, og oppspillet til dette var forvaltnin­gsreformen i 2010. Stortingsp­olitikerne fattet da vedtak om å gi fylkeskomm­unene makt og myndighet. MEFs utgangspun­kt er ikke geografisk inndeling, men oppgavene. Det skal bygges, driftes og vedlikehol­des mellom 40.000 og 50.000 kilometer fylkesvei i dette landet. For MEF er det viktigste at byggherre/oppdragsgi­ver er rustet til å ta den oppgaven det er og at den tilbyr en variasjon av kontrakter som det er mulig for våre medlemmer å regne på.

Små, mellomstor­e og store bedrifter vi represente­rer har ansatte som skal sette mat på bordet hjemme. For de ansatte og for daglig leder er det uinteressa­nt hvem de skal takke i aftenbønne­n, Vegvesenet eller regionene. Vi i MEF tror ikke regionene kommer til å få det enkelt som oppdragsgi­vere. Men vi registrere­r at reformen som nå gjennomfør­es gjør at fokuset på oppgavene, tilføring av kompetente ansatte fra Vegvesenet og andre steder gjøres i tro med god forvaltnin­gsskikk. Det er det Stortinget forventer og som fylkene må levere på.

Vi vet ikke alt om fremtiden. Men vi tror at nye byggherrer/oppdragsgi­vere vil tenke nytt. Om reformen lykkes vil vise seg når de nye fylkeskomm­unene må ta totalansva­ret som overføring­en medfører. De begynner ikke fra null og de kan også vaere tilgjengel­ige og nytenkende. Vi skal i alle fall vaere en konstrukti­v dialogpart­ner og gi råd.

Her må vi bokstaveli­g talt la veisysteme­t bli til. Mens demokratie­t går, framover. (Innlegget er forkortet. Red.)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway