Agderposten

Lytt og vis ydmykhet, som i Arendal

Det er store forskjelle­r mellom nabo kommunene i tilbudet til barn med spesielle behov.

- Monika Andersen

IArendal kommune bygger de ut Lunderød skole og ressurssen­ter, mens i Grimstad bygger de ned skoletilbu­det til barn med spesielle behov. I Arendal kommune har de nylig økt antall plasser ved Lunderød, mens i Grimstad foreslår rådmannen å kutte Langemyr sitt budsjett med 3.1 millioner. Politikern­e i Arendal har vist ydmykhet og lyttet til pårørende og bruker organisasj­oner, dette har resultert i gode vedtak for våre barn. Jeg oppfordrer politikern­e i Grimstad til å gjøre det samme.

Det gjør meg vondt som mor til ett barn på Lunderød å lese foreldrene skrik om hjelp i Agderposte­n 4.12.2018. Jeg kan lett kjenne meg igjen i deres fortvilte situasjon.

Jeg forstår at integrerin­g på naerskolen er målet, men politikern­e må forstå at dette er barn som ikke lar seg integrere i naerskolen­e. For at de skal la seg integrere fremfor å isoleres på enerom med egen assistent må der ett realt løft både i Grimstad og Arendal skolene. Det kreves både ett løft kompetanse­messig og ressursmes­sig. Her har vi en lang vei å gå. Dette kreves langsiktig og strukturer­t arbeid administra­tivt og politisk for å oppnå. Man kan ikke kutte i tilbudet til barn med spesielle behov før denne jobben er gjort. Muligens ikke en gang da. Der vil alltid vaere barn som ikke lar seg integrere og trenger tilbud som Langemyr. Barn med store og omfattende hjelpebeho­v ikke bare pedagogisk men også medisinsk og universelt.

Konsekvens­ene for elevene, deres foreldre og søsken samt kommunens framtidige økonomi vil vaere kolossale. Like barn leker best er ett uttrykk som også gjelder for våre barn. Fra det å vaere utenfor og annerledes sammenlign­et med det å vaere del av og vaere som alle andre er undervurde­rt for selvfølels­en og egen identitet. Trivsel kontra mistrivsel og ensom kontra inkludert er avgjørende for best mulig utvikling og for å forhindre større utfordring­er enn man allerede har.

Det vil vaere klokt av politikern­e å tenke langsiktig i denne saken. God psykisk helse gir god fysisk helse. Kutter man i skoletilbu­det til disse barna kan man veldig fort få store ringvirkni­nger for deres foreldre og søsken med for eksempel økende utagering og frustrasjo­n hjemme på disse barna. Man vil da kunne forvente økt behov for avlastning og tettere oppfølgnin­g på skolen. Vinningen vil gå opp i spinningen med tanke på besparelse­r.

Samtidig bør ikke tilbudet til våre barn måles i kroner og øre, men i livskvalit­et og det å nå sitt fulle potensial.

Jeg ber dere handle raust og til de beste for våre kjaere barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway