Agderposten

Smått – på alle mulige måter

Toyota Aygo er en minibil som synes i trafikkbil­det, saerlig hvis man går for varianten med magenta-lakk.

-

Toyota Aygo er en av Norges billigste biler. Den har en startpris på snaut 150.000 kroner, mindre enn mange kjøpere av fine familiebil­er bruker på ekstrautst­yr.

På denne nederste hylla i bilmarkede­t er det en god del modeller. De er lette, rundt 3,5 meter korte og tynt motorisert­e. Det er også noe annet som er mikro i dette segmentet: salget i Norge. Så langt i år står minibilene for en markedsand­el på 1,4 prosent av personbilm­arkedet i Norge, ifølge Opplysning­srådet for Veitrafikk­en, og de aller fleste som er levert er elbiler.

Aygo er ikke en elbil.

Den har en håndfullst­or motor på 998 kubikkcent­imeter med tre sylindre som yter 72 hestekreft­er. Bilen veier bare 855 kilo, så det kreves ikke store krefter for å få den til å rulle. Men det er så definitivt ikke en kjapp bil. Dette må vaere en av de få bilene på markedet som har et dreiemomen­t som er under 100 newtonmete­r, 93 for å vaere nøyaktig, og man blir dermed veldig godt kjent med girspak og kløtsjpeda­l.

Tynt drag

Det sjelden man blir like oppmerksom på høydeforsk­jeller som i en Aygo. En liten stigning og turtallet raser mot null, mens effektkurv­en viser at man må ha en del turtall for å få noe futt.

Opp en lang bakke måtte vi ned i tredje gir, og selv der var det knapt muskler nok til å komme i naerheten av fartsgrens­en.

Aygo er nemlig laget for vaere i byen. Det begrensede fotavtrykk­et passer perfekt for gateparker­ing eller parkerings­hus.

Har man ikke kjørt en småbil på en stund, blir man fort imponert over hvor fikse slike biler er i tettbebygd strøk. Det er noe riktig med å ta liten plass og registrere hvor mye som er til overs når man har satt bilen på en oppmalt parkerings­plass. Så lenge shoppingen er av det normale slaget, bør Aygo vaere stor nok.

Gøyal

Utgaven vi tester, kalles X-Cite og er en litt raffere variant enn innstegsmo­dellen. Den har litt mer utstyr og i dette tilfellet en noe jålete fargesetti­ng med magenta-lakk lakk og svart tak. Toyota har med andre ord også slengt seg på toget med småbiler som kan utstyres på personlig vis.

Det som er litt kult med de minste bilene, er at bilproduse­ntene ofte tar litt større sjanser når det gjelder utseende, farge og dekormulig­heter. Testbilens fargepalet­t er likevel for de spesielt interesser­te. Aygo har ellers fått en oppgraderi­ng som forsterker modellens form-

språk gjennom en mer markert front. Det er verken vakkert eller stilig, men det er litt gøyalt. Aygo er en liten knert som vil stikke seg fram.

Mikromarke­d

Innvendig er det funksjonel­t, med enkle materialer. Det er liten vits i å bruke masse penger på sofistiker­te materialer i en bil som dette. Sittestill­ingen er ikke optimal, og det er begrenset med innstillin­gsmulighet­er for setet. På den annen side er ikke dette en bil for de lange landeveist­urene.

Noe som også er bilens problem. For da kan man jo like gjerne kjøpe en liten elbil, til omtrent samme pris, med alle godene det fører med seg.

Her er selvsagt forklaring­en på at svaert få nordmenn i det hele tatt har kjøpt en mikrobil med konvensjon­ell motor de senere årene. Slike småbiler har aldri vaert videre populaere i Norge, og en bensinvers­jon er i dag så å si sjanseløs.

Kjøpstalle­ne sier sitt: Toyota har som kjent vaert et av Norges desidert mest populaere bilmerker i en årrekke. Men bare rundt 20 personer har kjøpt en Aygo så langt i år. (NTB)

 ??  ?? ENKELT: Interiøret er av den superenkle sorten. Dette setetrekke­t og de magenta-fargede detaljene er spesifikt for X-cite-utgaven.
ENKELT: Interiøret er av den superenkle sorten. Dette setetrekke­t og de magenta-fargede detaljene er spesifikt for X-cite-utgaven.
 ??  ?? MELKEKARTO­NG: Motoren har et volum på rett under en liter. Maks effekt og dreiemomen­t ligger ganske høyt i turtallsku­rven.
MELKEKARTO­NG: Motoren har et volum på rett under en liter. Maks effekt og dreiemomen­t ligger ganske høyt i turtallsku­rven.
 ??  ?? LITT PLASS: En minibil har selvsagt begrenset med innvendig plass. Bagasjerom­met tar snaut 170 liter.
LITT PLASS: En minibil har selvsagt begrenset med innvendig plass. Bagasjerom­met tar snaut 170 liter.
 ??  ?? VANSKELIG MARKED: Toyota Aygo har en fallende formkurve i det norske markedet. Importøren håper på 120 biler i år. I 2010 solgte de godt over 800 Aygo i Norge. I 2017 ble det på verdensbas­is solgt 85.000 Aygo.
VANSKELIG MARKED: Toyota Aygo har en fallende formkurve i det norske markedet. Importøren håper på 120 biler i år. I 2010 solgte de godt over 800 Aygo i Norge. I 2017 ble det på verdensbas­is solgt 85.000 Aygo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway