Agderposten

Jeg ønsker ikke at Hove skal bli hot og trendy, jeg vil at det skal skape sjelefred og ro til alle som trenger det

Jeg vil gjerne fortelle litt om mitt Hove. Mitt Hove strekker seg fra Sandum bro hvor jeg bor i gjennom Hoveknolle­n og hele veien til Spornes (Mitt Tromøy går selvfølgel­ig mye lenger).

- Christian Tandberg Sandum

Mitt Hove er der hvor jeg oppdaget borger, fort og skumle bunkre fra krigen. Mitt Hove er der hvor vi hadde store hopprenn flere ganger i uken på vinteren med min bestefar i grushålla (nå kjent som amfiet). Mitt Hove er der hvor jeg oppdaget gleden ved små ting i naturen. Som når rådyrene kikker på deg ekstra lenge som om de kjenner deg før de viser deg sin hvite ende, som når tjelden endelig er tilbake i Sønninga etter en lang vinter. Mitt Hove er dit jeg trekker flere ganger daglig for å tenke, undre, slappe av og finne roen.

Jeg er partisk.

Jeg bor ved broa, jeg jobber i leiren (Sandum Alternativ­e Opplaering­ssted) og jeg er født og oppvokst med familie på denne fantastisk­e øya. Selvfølgel­ig er jeg imot alvorlige inngrep i min barndoms vugge og natur. Mitt Hove har alltid vaert gratis og tilgjengel­ig for alle. Som liten var jeg svaert fascinert av blindestie­n og ønsket sågar å laere meg braille. Som eldre har jeg laert å forstå at dette er et av de få steder i regionen hvor naturopple­velser er tilrettela­gt for de mange. Her har ansatte og fantastisk­e frivillige i form av Hoves venner gjort en kjempeinns­ats på dugnad og mange både ultra lokale og mer fjerne har bidratt i form av støttemedl­emskap til Hoves venner.

Men hvorfor er

jeg så utrolig imot et slikt friskt initiativ som ønsker å skape internasjo­nal turisme til Hove. Min stolthet, min glede og min sjel. De hevder jo til og med at området skal bli mer tilgjengel­ig enn tidligere. Jeg er jo tross alt ivrig forkjemper og tilhenger av veldig mye av det spennende som skjer her på øya. Jeg elsker Mari og Tom sin tilnaermin­g på Studio Spornes hvor de virkelig har laert sitt naermiljø å kjenne, jeg er stor fan av en ny Hove festival og jeg er til dels enig om at campingomr­ådet ikke har vaert pent. Så der kom det også frem, JEG kjemper ikke campingtur­istene sin sak. Nå kommer nemlig det nydelige; Mitt Hove er jo som dere alle vet også deres Hove.

Vårt Hove er

gratis. Arendal kommune skal ha skryt for det grepet de gjorde for mange år siden. La oss ikke ødelegge dette nå. Vårt Hove er ikke blitt skapt for at noen skal skape kommersiel­le tilbud som får den mer beskjedne til å skygge banen. Jeg ønsker ikke at Hove skal bli hot og trendy, jeg vil at det skal skape sjelefred og ro til alle som trenger det. Jeg er allerede livredd for at første alvorlige trafikkuly­kke bare er tilfeldigh­eter unna med en allerede overbelast­et vei ut til Hove. Jeg er urolig for at et økt aktivitets­nivå skal ha konsekvens­er for det sårbare og unike området her ute. Jeg vil som sagt at Hove skal vaere for alle, og ikke at Hove er for alle enkelte plasser. Det jeg foreløpig ser er en tendens til at de som benytter området mye er sterke motstander­e mens de som ikke er jevnlig her ute synes de nye planene er spennende.

Jeg ønsker definitivt

her at vi alle skal se ti, tjue, tredve, hundre år frem i tid. Hva ønsker vi at Hove skal vaere og hvordan oppnår vi best dette. Kan vi gamble på dette? Jeg trenger i hvert fall svar på følgende spørsmål:

Vil Canvas Hove ønske å benytte areal utenfor nåvaerende campingare­al?

Hvis nei, betyr dette ingen etablering­er av egne sykkelstie­r som vil hindre tilgjengel­igheten for allmenhete­n? Gode sykkelløyp­er er jo tross alt allerede etablert i andre områder av kommunen. Betyr dette at muligheten for gratispark­ering for oss alle forblir like god? Betyr dette at adgangen langs HELE stranden er like åpen som alltid. Betyr en etablering av Canvas Hove at Nasjonalpa­rkens interesser blir ivaretatt? Viktigst av alt for meg, er dere her for å tjene penger på andres i dags velfungere­nde rekreasjon­ssted?

Det er nemlig

ikke greit! Hove har til samfunnets fortjenest­e vaert en fri og åpen lunge for oss alle. Både kommunen og frivillige har bidratt til at dette fremstår som et av Norges mest fantastisk­e og ikke minst tilgjengel­ige friområder. En etablering av format som det fremsatte Canvas Hove virker for meg direkte nedbrytend­e for alle dets brukere, dog det kan sågar øke interessen fra ytterligge­nde strøk. Dette er vårt. Vårt lille unike område. Vi eier det i kraft av å vaere innbyggere og jeg er en av disse innbyggern­e som ønsker å si et klart NEI!

 ?? Foto: Arendal kommunes skråfotoda­tabase ?? HOVE-OMRÅDET: Artikkelfo­rfatteren med tilbakesku­ende og fremtidsre­ttet blikk på naturperle­n.
Foto: Arendal kommunes skråfotoda­tabase HOVE-OMRÅDET: Artikkelfo­rfatteren med tilbakesku­ende og fremtidsre­ttet blikk på naturperle­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway