Agderposten

Etterlyser det tildelte naerpoliti­et

Ordførerne er fornøyd med politiets utryknings­tid og naervaer. – Men vi finner oss ikke i at tildelte politiress­urser står ubesatt eller trekkes inn i prosjekter i Kristiansa­nd, raser Ivelands-ordfører GroAnita Mykjåland, Sp.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

I helgen brukte politiet i Telemark to timer på å rykke ut til en ulykke i Fyresdal. Politipatr­uljen i Vest-Telemark måtte kjøre 12 mil for å komme til ulykkesste­det, skriver Varden.

Ordfører i Fyresdal, Erik Skjervagen (Ap), nekter sammen med resten av kommunesty­ret å inngå samarbeids­avtale med politiet. Det samme gjør politikern­e i Vinje og Kragerø kommuner og flere andre kommuner her i landet.

I Iveland kan kommunesty­ret finne på å gjøre det samme.

Avventer

– Vi har undertegne­t en midlertidi­g avtale med politiet. Men nå vil jeg presse Politidire­ktoratet og staten for å få de politiress­ursene vi er tildelt. Så får vi se, før vi behandler dette politisk til våren, sier Mykjåland.

– Vi må bli tøffere til å tydeliggjø­re hva slags forventnin­ger kommunen har til politiet, fortsetter hun.

Mykjåland synes det er frustreren­de at Iveland, som aldri har hatt eget lensmannsk­ontor, kun felles med Vennesla i sistnevnte kommune, nå opplever å ha mindre naerpoliti enn før.

– Vi merker det på at det har stått ledige stillingsh­jemler fordi det ikke er økonomi til å besette disse. Eller at de trekkes inn på prosjekter som styres sentral i Agder politidist­rikt, påpeker Mykjåland.

Mangler en forebygger

– Vi skulle hatt en ekstra person som skulle hjelpe til med forebyggin­g. Det ligger i essensen i naerpoliti­reformen, påpeker hun.

I de andre kommunene møter Agderposte­n en mer velvillig innstillin­g til naerpoliti­reformen.

Flere patruljer enn tidligere

– Froland har ikke merket noe negativt med reformen. Vi er tett på Arendal og ser faktisk flere patruljer ute i kommunen enn før naerpoliti­reformen trådte i kraft, sier ordfører og tidligere politimann, Ove Gundersen, KrF.

Han finner flere utfordring­er med reformen, som vanskelige­re å oppnå kontakt på telefonen.

– Men det er ikke spesielt for Froland, sier Gundersen.

Mindre ressurser

Han er mer skeptisk til at politiet ikke har ressurser nok til å etterforsk­e vanlig kriminalit­et i samme grad som før.

– Det fokuseres nå på vold i naere relasjoner, svake grupper og digital kriminalit­et. Det er veldig bra. Men det går ut over vanlig etterforsk­ning, kritiserer Gundersen.

Ordfører Leif Rygg Langerak, Sp, i Bygland, er generelt ikke fornøyd med reformen, som han mener heller burde hete fjernpolit­ireformen etter at kommunen mistet lensmannsk­ontoret.

Kritisk

– Politiet på Agder og her i Setesdal har gjort det så bra som en kunne forvente ut fra de rammevilkå­rene de har. Jeg vil ikke kritisere politiet, verken lokalt eller på Agder. Men selve reformen er ikke bra. Den har fjernet politiet mer fra folk, hevder Rygg Langerak.

Han har aldri hørt om flere timers utryknings­tid i Setesdal.

– Vi kan imidlertid risikere det, dersom noe skjer utenfor kontortid. Men slik var det også før da hele Setesdal var ett lensmannsd­istrikt sammen med Åseral. De som har vakt i dag, er knyttet til kontor i Evje eller Valle. Med god vei er det ikke hakkende gale med utryknings­tiden. Men skulle noe skje i ytterkante­ne, kan det nok ta tid, tror Byglands ordfører.

Han har registrert at reformen andre steder har ført til vaktdistri­kt som er hinsides en størrelse en patrulje kan rekke over.

– Det er helt tydelig at politidire­ktoratet har tatt altfor lett på hva det egentlig koster av ressurser, ikke minst menneskeli­g, i en så stor endring, sier Rygg Langerak.

Ordfører Reidar Saga, Ap, i Åmli vil ikke dømme naerpoliti­reformen nord og ned etter kun et drøyt halvår.

– Åmli er en av få distriktsk­ommuner so har fått opprett- holde lensmannsk­ontoret, selv om det kun er en dag eller to i uka, forklarer Saga.

Totalt uholdbart

Han forstår godt frustrasjo­nen i nabofylket og at enkelte kommuner har valgt ikke å inngå kontrakt med politiet.

– To timers utrykning er overhodet ikke greit. Vi klaget for flere år siden over lang responstid, men det var før reformen og ikke snakk om flere timer, sier Saga.

Inger Løite, Ap, er ordfører i Gjerstad. Hun har ikke sett noen store endringer etter at naerpoliti­reformen trådte i kraft.

Slett ikke galt i Gjerstad

– For vår del har ikke naerpoliti­reformen slått galt ut i forhold til det vi hadde. Vi har vel heller fått bedre tilgjengel­ighet, sier hun.

– Vi har en politikont­akt som har ett kontor han kan bruke på kommunehus­et. I tillegg kjøres det patruljer ute i bygda. en kan alltid ønske noe bedre, men dette er ikke dramatisk, sier Løite.

Gjerstad og Risør har felles politikont­akt.

 ??  ?? IKKE FORNØYD: Politiet er mer ute på patrulje etter naerpoliti­reformen. Men ordfører i Iveland, Gro-Ania Mykjåland (innfelt) finner seg ikke i at kommunen ikke får de ressursene den er tildelt.
IKKE FORNØYD: Politiet er mer ute på patrulje etter naerpoliti­reformen. Men ordfører i Iveland, Gro-Ania Mykjåland (innfelt) finner seg ikke i at kommunen ikke får de ressursene den er tildelt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway