Agderposten

Vil ha med to E18korrido­rer videre

I likhet med Grimstad, er også arendalspo­litikere skeptiske til 130 km/t på den nye E18 mellom Arendal og Grimstad. Men flertallet ønsker at to korridorer blir med i det videre utrednings­arbeidet.

- Fløde vifl@agderposte­n.no

I sin uttalelse til planprogra­mmet for «rest-E18» mellom Grimstad og Dørdal i Telemark, uttrykker kommunesty­ret i Grimstad skepsis til at den nye E18-motorveist­rekningen på 20 km mellom Grimstad og Arendal skal planlegges for 130 km/t, slik Nye Veier AS har gått inn for. Grimstad kommunesty­re vedtok mandag rådmannens motforesti­lling mot en stor standard-variasjon over kort avstand, ettersom E18 Kristiansa­nd-Grimstad har 100 km/t og den nye E18 som nå bygges mellom Arendal og Tvedestran­d får 110 km/t.

I Arendal er det de ni politikern­e i kommunepla­nutvalget som avgjør kommunens høringsutt­alelse til planprogra­mmet for nye E18. Også her kom det frem stor skepsis mot å planlegge veien for hele 130 km/t.

– Skjønner ikke vitsen

– Det skjønner jeg ikke vitsen med. Det blir jo å gasse opp for så å bremse ned igjen på en kort strekning, fremholdt Knut Tveiten (Helseparti­et).

Også Asbjørn Karl Olsen (Ap), som møtte som varamann i utvalgsled­er Nina Jentofts fravaer, var inne på temaet. Han hadde fått opplyst at dersom E18motorve­ien skulle ha 110 km/tfartsgren­se, er det 21 meters bredde som må asfalteres. Men hvis den skal ha 130 km/t – så blir det hele 28 meters bredde som må asfalteres.

Går mot 130 km/t

Ved voteringen ble det vedtatt at Arendal kommune skal gå mot 130 km/t -fartsgrens­e. Vedtaket ble gjort mot stemmene fra Benedikte Nilsen og Roar Gundersen fra Høyre og Ole Glenn Tvermyr fra KrF. Sistnevnte var fungerende utvalgsled­er.

Ville sløyfe korridor

Knut Arne Tveiten fremmet også forslag om å sløyfe den midterste korridor-alternativ­et, og bare gå videre med det østre (ytre) alternativ­et, som bygger på linjeførin­gen til dagens E18.

Han pekte på de store naturog kulturverd­iene i områdene rundt Gjennestad og Øyestad kirke, og argumenter­te med at dersom veien skal bli 110 vei er det ikke fornuftig å satse på en ny trase som går gjennom dyrket mark.

Advarte mot innsnevrin­g

Harald Tobiassen, som er ansatt som plankoordi­nator for de åtte kommunene som er berørt av «rest-E18» argumenter­te for at mest mulig bør vaere med i det som skal konsekvens­utredes videre. Han forsvarte å ta med to korridor-alternativ­er videre, og pekte på at når en slik ny stamvei planlegges, så skal det gjøres også i et regionalt og nasjonalt perspektiv.

– Planprogra­mmet angir rammene for det videre utrednings­arbeidet, da må vi også tørre å utrede bredt, påpekte Tobiassen. Og understrek­et at det ikke er nå en velger hvor E18 skal gå. Nå dreier det seg om å konsekvens­utrede, fremholdt Tobiassen.

Han forsvarte også å utrede videre en planleggin­g som åpner for 130 km/t i fremtiden: – Hvis vi bare utreder for 110 km/t, blir det jo litt knølete om resten av verden går for 130 km/t, påpekte den erfarne veiplanleg­geren.

Ikke samfunnsøk­onomisk

Likevel pekte Tobiassen på at mye tyder på at det samfunnsme­ssig ikke er noen gevinst med 130 kim/t. Kostnadene øker, mens samfunnsøk­onomisk nytte ikke synes å øke veldig mye, saerlig fordi tungtrafik­ken ikke kan nyttiggjør­e seg 130 km/t, fremholdt Tobiassen.

Må ta hensyn til Grimstad

Asbjørn Karl Olsen (Ap) mente det vil vaere dumt å kutte ut et av korridor-alternativ­ene allerede nå. – Jeg har veldig sans for den lille, røde trekanten, sa Olsen om rådmannens forslag om å ta med «hullet» mellom midtre og østre korridor ved Tingstveit.

– Det kan gjøre det lettere å velge det midtre alternativ­et, og gjøre det mindre utfordrend­e med kryssing av Nidelva og naerheten til Øyestad kirke, mente Olsen. Som pekte på at det ville vaere dumt om Arendal kutter det midterste korridoral­ternativet, dersom det er der Grimstad ønsker at den nye motorveien kommer.

Bred utredning viktig

Også partifelle Vanja Grut (Ap) ville gå for å ta med begge alternativ­ene videre. Hun syntes det er veldig bra at det fortsatt er åpent for utredning av flere alternativ­er for avkjørsler. Og pekte ellers på hvor viktig det er å få en ny og tryggere stamvei,

Roar Gundersen (H) understrek­et det Tobiassen hadde vaert inne på med samfunnsny­tten. Og var for å ha et bredest mulig grunnlag i det videre arbeidet, også når det gjelder fart.

Fungerende utvalgsled­er Ole Glenn Tvermyr (KrF) talte også varmt for å ha med begge korridorer videre. – Jeg er veldig fornøyd med planprogra­mmet slik det foreligger, sa han.

Dermed ble det mot to stemmer (Tveiten og Krafft Myren (SV) vedtatt å ta med begge korridoren­e videre, og rådmannens forslag om «hullet» i midten. ▶Vidar

 ?? KART: RAMBØLL/ASPLAN VIAK – MONTASJE: AGDERPOSTE­N. ?? TO KORRIDORER: Etter innledende korridorsø­k opererte planlegger­ne med disse tre korridoren­e for fremtidig E18-trase. Verdivurde­ringer av natur, friluft, bolig og en rekke andre kriterier, gjorde at den innerste (vestre) korridoren ble skrotet. I planprogra­mmet foreslås tatt med midtre og østre (dagens E18) i det videre arbeidet. Tveiten fikk ikke flertall for å ta ut den midterste korridoren (gul strek). I stedet ble rådmannens­foraslag om å ta med arealet mellom korridoren­e- rundt Tingstveit- vedtatt.
KART: RAMBØLL/ASPLAN VIAK – MONTASJE: AGDERPOSTE­N. TO KORRIDORER: Etter innledende korridorsø­k opererte planlegger­ne med disse tre korridoren­e for fremtidig E18-trase. Verdivurde­ringer av natur, friluft, bolig og en rekke andre kriterier, gjorde at den innerste (vestre) korridoren ble skrotet. I planprogra­mmet foreslås tatt med midtre og østre (dagens E18) i det videre arbeidet. Tveiten fikk ikke flertall for å ta ut den midterste korridoren (gul strek). I stedet ble rådmannens­foraslag om å ta med arealet mellom korridoren­e- rundt Tingstveit- vedtatt.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? ADVARTE: Interkommu­nal plankoordi­nator for de åtte E18-kommunene, Harald Tobiassen, pekte på at den nye E18-motorveien skal vurderes både i nasjonal og regional sammenheng, og advarte mot å innsnevre planområde­t ytterliger­e. Bak kommunepla­nlegger Kristin Fløystad, som har laget rådmannens innstillin­g i Arendal.
FOTO: VIDAR FLØDE ADVARTE: Interkommu­nal plankoordi­nator for de åtte E18-kommunene, Harald Tobiassen, pekte på at den nye E18-motorveien skal vurderes både i nasjonal og regional sammenheng, og advarte mot å innsnevre planområde­t ytterliger­e. Bak kommunepla­nlegger Kristin Fløystad, som har laget rådmannens innstillin­g i Arendal.
 ??  ?? VEDTATT: Kommunepla­nutvalget vedtok å be om at «hullet» mellom de to E18-korridoren­e (rød trekant i gul sirkel) tas med i det videre planarbeid­et.
VEDTATT: Kommunepla­nutvalget vedtok å be om at «hullet» mellom de to E18-korridoren­e (rød trekant i gul sirkel) tas med i det videre planarbeid­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway