Agderposten

Vil bli blant de beste på åpenhet

Grimstad kommune skal til enhver tid vaere blant landets beste kommuner på åpenhet.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Det foreslo Arnt Gunnar Tønnessen, V, i mandagens kommunesty­re og fikk med unntak av en, med seg hele kommunesty­ret i den målsetting­en.

– I utgangspun­ktet bør alle saker vaere åpne. Så får vi heller vurdere hver enkelt sak som ikke kan vaere offentlig, mente Tønnessen.

Mer åpnehet i Lillesand

Politikern­e ønsket seg i utgangspun­ktet en modell som ligner på Lillesand kommunes, der alle saker og vedlegg som ikke er unntatt offentligh­et skal vaere søkbare og tilgjengel­ige på kommunens hjemmeside.

Rådmannen forklart i formannska­pet i forrige uke at dette vil bli komplisert, fordi Grimstad kommune er med i IKT Agder som har en felles løsning for sine medlemskom­muner. Lillesand er ikke med i IKT Agder.

Grimstad kommune har åpenhet som en av sine kjerneverd­ier. I september ba kommunesty­ret rådmannen utrede hvordan kommunen kan øke åpenheten og bli en av landet beste kommuner på åpenhetsin­deksen innen to år.

Politikern­e ønsker at ingen politiske utvalg skal fatte vedtak i saker der det ikke er fremlagt skriftlig saksfremst­illing i rimelig tid før møtet, med visse unntak.

Ny behandling uten referat

Her foreslo Marit Grefstad, Ap, at saker hvor det ikke er foretatt skriftlig referat, skal foreta saksbehand­ling på ny. Dette fikk ikke flertall.

Videre at berørte parter skal få en orienterin­g dersom politiske saker behandles i lukkede møter. De det gjelder skal bli gjort kjent med hovedtrekk­ene i informasjo­nen som skal gis i forkant.

Tønnessen foreslo at politikern­e må få en egen applikasjo­n hvor de kan motta dokumenter og annen informasjo­n.

– I dag mottar vi sakspapir på mail, og det er ikke en godkjent måte å sende saker som er unntatt offentligh­et, påpekte han.

E-post begrenser

– Regelen sier at vi ikke kan motta dokumenter på e-post. Da er alternativ­ene å få de tilsendt i posten, eller at vi møter på rådhuset og leser dokumenten­e der. Sistnevnte er helt utelukket. Derfor er applikasjo­n en god idé, idé, fremholdt Tønnessen.

Det var skepsis til applikasjo­nen.

Rådmannen lovet å presentere hva dette er i et formannska­psmøte, slik at muligheter og begrensnin­ger kan diskuteres.

 ??  ??
 ??  ?? VIL ÅPNE: Venstre Arnt Gunnar Tønnessen fikk hele kommunesty­ret med seg, med ett unntak, i at Grimstad kommune skal bli en av de beste på åpenhet.
VIL ÅPNE: Venstre Arnt Gunnar Tønnessen fikk hele kommunesty­ret med seg, med ett unntak, i at Grimstad kommune skal bli en av de beste på åpenhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway