Agderposten

- Reelle avklaringe­r gjenstår i sonderinge­ne

Etter tre uker med sonderinge­r er KrF fortsatt ikke klar for å starte formelle regjerings­forhandlin­ger med Høyre, Fremskritt­spartiet og Venstre.

-

Onsdag samlet KrF seg til et omfattende møtemarato­n på Stortinget: Først skulle partiet ha et vel to timer langt sentralsty­remøte, deretter et landsstyre­møte, og til slutt et kort sentralsty­remøte.

– Naturlig nok, med det vi vet som er på agendaen nå, blir det en status fra de viktige samtalene som nå pågår, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB i forkant av møtet.

– Vår delegasjon forteller om gode samtaler, men at det også er en del reelle avklaringe­r som naturlig nok ikke har funnet sted, legger han til, uten å utdype naermere hva som ligger i dette.

KrF-lederen ønsket i høst å søke regjerings­samarbeid med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet, men tapte den interne dragkampen. Derfor sitter KrF nå i sonderinge­r om å gå inn i Solberg-regjeringe­n.

Hareide varslet på det ekstraordi­naere landsmøtet 2. november at han ville gå av hvis partiet valgte en annen kurs enn den han anbefalte. Han sitter imidlertid i KrFs referanseg­ruppe for sonderinge­ne.

– Viktig fase

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad gikk mot Hareides råd og leder KrF i sonderinge­ne.

– Det er greie samtaler der man klarer å identifise­re enighet og uenighetsp­unkter som det selvsagt i en sonderings­fase er viktig å få mest mulig avklaring på, for å se om det er noe poeng å gå inn i en forhandlin­gsfase, sier han til NTB.

– Vil dere kunne starte forhandlin­ger etter jul?

– Det er målsetting­en. Nå er vi inne i en viktig fase for å klare å nå det. Men for KrF er det viktigste å få et godt resultat, ikke om man begynner akkurat rett over nyttår eller om vi må litt ut i januar, sier Ropstad.

Han erkjenner at det i en flertallsr­egjering vil vaere ekstra viktig for KrF å få gjennomsla­g i en eventuell plattform, siden regjeringe­ns politikk da vil bli landets politikk.

– Å bli orientert om prosess, status og tidslinje vil vaere viktig for landsstyre­t, samt at vi får noen siste innspill på hva landsstyre­t er opptatt av, sier Ropstad.

Hemmeligho­ld

De fire partiene har holdt kortene tett til brystet etter at statsminis­ter Erna Solberg (H) samlet partienes ledere til et første møte 22. november. Allerede dagen etter ble det klart at det ikke ville bli regjerings­forhandlin­ger før etter nyttår.

Sist helg slo Venstre-leder Trine Skei Grande fast at klimapolit­ikken i Jeløya-plattforme­n, som regjeringe­n styrer på i dag, er utdatert og må skjerpes i en ny plattform. Venstre kom også med en åpen kravlistei­nnen skole, arbeid og naering.

For KrF vil økt barnetrygd, skjerpede klimakrav og sterkere innsats mot fattigdom stå sentralt. I tillegg har Solberg skapt forventnin­ger i KrF om endringer i abortloven. Ifølge Vårt Landvil KrF ha slutt på krav til likestilli­ng og integrerin­g i trossamfun­n, og partiet krever tydelige formulerin­ger om Norges kristne og humanistis­ke arv og tradisjone­r.

Samtidig er avstanden stor mellom KrF og spesielt Frp i skatte- og avgiftspol­itikken. KrF la i sitt alternativ­e budsjett opp til skatteøkni­nger i milliardkl­assen, blant annet i form av økte miljøavgif­ter, økte avgifter på alkohol og tobakk og innstrammi­nger i taxfree-ordningen.

Frp vil for sin del innføre moms på elbiler og bruke pengene på lavere bomtakster, et forslag Unge Venstre-leder Sondre Hansmark tirsdag beskrev som «helt idiotisk».

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? IKKE I MÅL: KrF-leder Knut Arild Hareide sier det fortsatt gjenstår «reelle avklaringe­r» før partiet kan gå i formelle regjerings­forhandlin­ger med Frp, Høyre og Venstre.
FOTO: NTB SCANPIX IKKE I MÅL: KrF-leder Knut Arild Hareide sier det fortsatt gjenstår «reelle avklaringe­r» før partiet kan gå i formelle regjerings­forhandlin­ger med Frp, Høyre og Venstre.
 ??  ?? SONDERER: KrFs sonderings­delegasjon, med nestledern­e Olaug Bollestad (f.h.) og Kjell Ingolf Ropstad, KrFs gruppelede­r i Oslo Erik Lunde og rådgiver Jorunn Hallaråker, hadde sitt første møte på Statsminis­terens kontor 5. november. Der møtte de statssekre­taer Lars Øy (f.v., H), Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: KrFs Facebook-side / NTB scanpix
SONDERER: KrFs sonderings­delegasjon, med nestledern­e Olaug Bollestad (f.h.) og Kjell Ingolf Ropstad, KrFs gruppelede­r i Oslo Erik Lunde og rådgiver Jorunn Hallaråker, hadde sitt første møte på Statsminis­terens kontor 5. november. Der møtte de statssekre­taer Lars Øy (f.v., H), Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: KrFs Facebook-side / NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway