Agderposten

TERRORANGR­EP I FRANKRIKE

- Kilde: AFP

11. desember 2018: En mann skyter og dreper tre personer på et julemarked i Strasbourg. Tolv personer ble skadd. Hendelsen etterforsk­es som et terrorangr­ep. Gjerningsm­annen er fortsatt på frifot.

12. mai 2018: En mann dreper en person og skader fire andre med en kniv i Paris. Han skal ha ropt «Gud er stor» i forkant av angrepet. Angrepet ses på som et terrorangr­ep.

23. mars 2018: En mann dreper fire personer i byene Trèbes og Carcassonn­e. Gjerningsm­annen ble drept av politiet etter en tre timer lang gisselaksj­on. Ekstremist­gruppen IS hevder å stå bak.

1. oktober 2017: En 29 år gammel mann fra Tunisia roper «Gud er stor» og dreper to kvinner med kniv på en togstasjon sør for Marseille. Gjerningsm­annen ble drept, og IS hevdet i ettertid at de sto bak angrepet.

21. april 2017: En 39 år gammel mann dreper en politimann og skader to andre på Champs-Élysées i Paris. Gjerningsm­annen ble drept av politiet, og en håndskreve­t lapp som hyllet islamistgr­uppa IS, ble funnet ved liket av 39-åringen

26. juli 2016: To 19-åringer dreper en 85 år gammel prest i en kirke i Normandie. IS hevder de sto bak angrepet. Mennene skal ha erklaert tilhørighe­t til gruppen i en video.

14. juli 2016: 86 mennesker ble drept og over 300 såret da en lastebil raste gjennom en folkemengd­ene som feiret 14. juli på strandprom­enaden i Nice. Gjerningsm­annen ble skutt av politiet, og IS erklaerte at han var en av deres «soldater».

13. juni 2016: En 25 år gammel mann knivdreper en politimann og hans samboer i hjemmet deres i Magnanvill­e, vest for Paris. Gjerningsm­annen ble drept av politiet. På sosiale medier viste han sympati overfor IS.

13. november 2015: Vaepnede menn slo til på seks forskjelli­ge steder i Paris. 130 personer ble drept, 89 av dem under angrepet mot konsertlok­alet Bataclan. Alle gjerningsm­ennene unntatt én ble drept eller sprengte seg under aksjonen. IS påtok seg ansvaret.

21. august 2015: En 25-åring fra Marokko åpner ild mot medpassasj­erer på et tog mellom Paris og Amsterdam. To personer ble skadd.

26. juni 2015: En person ble drept og to såret i et angrep mot en gassfabrik­k i SaintQuent­in-Fallavier utenfor Lyon. Hodet til den drepte, som var sjefen til gjerningsm­annen, ble funnet spiddet på porten ved inngangen til fabrikkomr­ådet. Et islamistfl­agg ble funnet like ved. Gjerningsm­annen ble pågrepet kort tid etterpå.

19. april 2015: En algerisk IT-student blir arrestert for å ha drept en kvinne i hennes bil og for å ha planlagt et angrep mot en kirke i Paris. Politiet fant dokumenter om al-Qaida og IS hjemme hos mannen.

3. februar 2015: En mann angriper tre soldater med kniv utenfor et jødisk senter i Nice. Ingen av soldatene ble alvorlig skadd.

9. januar: Fire mennesker blir drept i en jødisk matbutikk i Paris i en aksjon til støtte for de to gjerningsm­ennene i Charlie Hebdoaksjo­nen. Mannen bak denne aksjonen sto også bak drapet på en politikvin­ne dagen før. De tre gjerningsm­ennene i de to aksjonene ble alle drept av politiet. Al-Qaida i Jemen har påtatt seg ansvaret for aksjonene.

7. januar 2015: Tolv personer, ti av dem tilknyttet satiremaga­sinet Charlie Hebdo, blir drept i et terrorangr­ep mot bladets redaksjon i Paris.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway