Agderposten

Det kan lønne seg å se mot Den norske kirke, før man mener noe om dem som ikke vil håndhilse

-

▶ Det begynte på en skole i Oslo. Mens elever flest laerer seg å håndhilse på laereren, nektet vikarlaere­ren på Ekeberg skole i Oslo å håndhilse tilbake, så lenge elevene eller kollegene var kvinner. Mannen nektet med henvisning til sin muslimske tro. Da han ikke fikk vikariatet sitt forlenget, klaget han skolens ledelse inn for Diskrimine­ringsnemnd­a. Han mente seg diskrimine­rt på grunn av sin religiøse tro. Det var han ikke, slo Diskrimine­ringsnemnd­a nylig fast. Vedtaket fikk blant annet en tolk i Telemark, som i årevis hadde nektet å hilse på kolleger, til å snu tvert.

▶ Mens barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H) jublet for vedtaket, var mangelen på klappsalve­r fra diskrimine­ringsombud Hanne Bjurstrøm, påfallende.

▶ I et intervju med Aftenposte­n i forrige uke, var Bjurstrøm mest opptatt av å presisere at vedtaket i Diskrimine­ringsnemda ikke måtte forstås dit hen at det gjelder i arbeidsliv­et generelt. Bjurstrøms uttalelser har fått mange til å reagere, blant andre sosiolog Kjetil Rolness, som i et debattinnl­egg i samme Aftenposte­n oppfordret til Bjurstrøms avgang.

▶ Det er flott at vi har et diskrimine­ringsombud som er opptatt av å verne om det religiøse mangfold i norsk arbeidsliv. Men dersom er synd dersom det medfører at det samme ombudet blir tåkete og uklar ter budskapet burde vaert krystallkl­art.

▶ Her på Sørlandet har man gjennom flere tiår tatt et langsomt oppgjør med mangelen på likestilli­ng i kristne miljøer. Vi har i dag kvinnelige prester og proster, og kanskje tiden etter hvert er moden, også for en kvinnelig biskop i vår landsdel. Arbeidet med likestilli­ng i kristne kretser har ikke kommet uten kamp. Det gjenstår dessverre å se om vi klarer å møte mangelen på likestilli­ng i muslimske miljøer med de samme kravene. Det gjelder også landets diskrimine­ringsombud.

 ??  ?? VERDIEN AV ET HÅNDTRYKK: Illustrasj­onsfoto: NTB scanpix
VERDIEN AV ET HÅNDTRYKK: Illustrasj­onsfoto: NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway